Regizat, scris și produs de Anca Damian, Crulic – drumul spre dincolo a fost din nou premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Cehia şi România: a primit Premiul Silver Eye Award, oferit în cadrul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Jihlava, din Cehia, o distincţie ce recompensează „filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de sud-est” şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

„Sper că din lumea de dincolo, cineva zâmbeşte”,

a spus Anca Damian la primirea premiilor.

Filmul este povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Varșovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În România, pelicula rulează la Hollywood Multiplex distribuită de Independența Film.

Anca Damian a primit prestigiosul East Silver Eye pentru cel mai bun documentar de mediumetraj, acordat de Institutul de Film Documentar în cadrul East Silver Market. Distincția a fost oferită anul acesta  regizorilor a trei filme, selectate din 250 de documentare înscrise. Alături de Crulic – Drumul către dincolo, juriul a acordat premiul regizorului Martin Marečec – Cehia, pentru Solar Eclipse (cel mai bun documentar de lungmetraj), și  Alinei Rudnitskaya – Rusia, pentru I will forget this day (cel mai bun documentar de scurtmetraj).

Anul acesta, juriul secţiunii East Silver Eye a fost compus din Sally Berger, curator de film şi media în cadrul Departamentului de Film de la Muzeul de Artă Modernă din New York (MOMA) şi Pieper Martin, commisioning editor în cadrul ZDF/ARTE. Filmele premiate vor intra, timp de un an, într-o reţea de distribuţie numită East Silver Caravan, ce va susţine distribuţia lor în festivaluri şi pe pieţe de film internaţionale.

Supranumit de către regizorul portughez Manoel de Oliveira un „Mecca al filmului documentar”, festivalul ce se desfăşoară la Jihlava, în centrul Cehiei, este cel mai semnificativ eveniment de acest gen din centrul şi sud-estul Europei, ce oferă „o reflecţie ludică a lumii din multiple perspective” şi recompensează anual în jur de 12 filme documentare creative care se remarcă prin curaj şi risc. În afara celor patru premii principale oferite de juriul festivalului – Opus Bonum, pentru cel mai bun documentar internaţional (oferit în acest an regizorului belgian Pierre-Yves Vandeweerd pentru filmul Lost Land); premiul Between the Seas, pentru cel mai bun documentar din centrul şi estul Europei; Fascinations, pentru cel mai bun documentar experimental şi Czech Joy, pentru cel mai bun documentar ceh, festivalul aduce o serie de alte distincţii importante.

La numai o zi după încheierea festivalului de la Jihlava – 29 octombrie, în România, la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra, organizat pentru a 11-a oară la Sibiu, Crulic – drumul spre dincolo a primit Premiul pentru cel mai bun documentar românesc din competiţie. Considerat de către regizorul şi profesorul de antropologie vizuală Michael Yorke, prezent pentru a treia oară în juriul festivalului Astra, un eveniment esenţial în Europa de sud-est, ce „pune în contact documentarul românesc cu tradiţia stilistică internaţională a cinematografului documentar”, festivalul de la Sibiu recompensează, o dată la doi ani, documentare importante de pe scena internaţională. Juriul secţiunii România, din care a mai făcut parte şi regizorul român Cristi Puiu, şi-a motivat alegerea afirmând că

„autoarea mixează excelent tehnici diferite, în stilul artiştilor vizuali, pentru a spune povestea tulburătoare a unei călătorii tragice. Un om obişnuit ia drumul exilului, în încercarea de a evada din condiţia lui socială şi în căutarea unei vieţi mai bune. Filmul e o combinaţie originală de documentar, animaţie, reconstituiri, montaj şi naraţiune a unui personaj care ne spune povestea lui din lumea de dincolo. E o fabulă amară despre viaţa într-un spaţiu care se închide ineluctabil. Europa e departe de a fi promisul El Dorado”,

spune Cristi Puiu.

 “Când am început să fac documentaţia pentru acest film, în cele două ţări implicate în “cazul Crulic”, România şi Polonia, am simţit intens singurătatea artistului care se încăpăţânează să răscolească într-o istorie ce se vroia uitată”,

povestește regizoarea, producătarea şi scenarista Anca Damian, în mesajul de mulţumire pentru premiul primit la Astra Sibiu.

“Acum două săptămâni, filmul a primit două menţiuni speciale la festivalul de la Varşovia, iar acum, în România. Asta  îmi redă încrederea că arta poate repara derapajele umane. Mulţumesc juriului, şi colaboratorilor mei din toate artele, îndeosebi celor din pictură, animatorii Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, din muzică – Piotr Dziubek, din teatru – Vlad Ivanov şi poezie Elena Vlădăreanu, ca şi tuturor celor care au făcut ca acest film să poată fi realizat.”

După Jihlava şi Astra, Crulic – drumul spre dincolo va participa la următoarele festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Reykjavik, Cottbus, CPX DOX, Florenţa, Goteborg, Carrefour de l’animation – Le Forum des Images şi Festivalul de Film BFI Londra. Criticii spun că

„lungmetrajul de animaţie poetic şi inovator” (Peter Hames, London BFI) „deschide o nouă dimensiune pentru cinema arătându-ne ce posibilitati infinite se află în stare latentă aici, cum putem conecta graniţele dintre filmele documentare şi de ficţiune, dar şi între artele spectacolului, arta video, fotografie şi muzică în dimensiuni cu totul noi.”

(Oliver Père, director artistic al Festivalului de Film de la Locarno), pe când Jay Weissberg de la Variety consideră că „lucrările artistice frumoase şi povestea puternică sunt elementele cheie ale documentarului animat Crulic – drumul spre dincolo, ce spune povestea kafkiană a unui român arestat în Polonia şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma unei greve a foamei”.

 Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.

Crulic – drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR și al Fundaţiei Soros România, Crulic – drumul spre dincolo este distribuit în cinematografele românești de Independenţa Film (Trainspotting, Melancholia, Todo sobre mi madre, Amélie, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.