Cel mai recent film în regia lui Ken Loach, „Route Irish” spune povestea unui contractant particular britanic în războiul din Irak care moare în condiţii misterioase pe străzile din Baghdad. Cu Mark Womack, Andrea Lowe şi John Bishop în rolurile principale, scris de scenaristul Paul Laverty, un colaborator îndelungat al lui Ken Loach, „Route Irish” a debutat la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în competiția oficială. Distribuit internațional de compania franceză Wild Bunch, lungmetrajul este adus în România de Independenţa Film, va avea premiera în Bucureşti vineri, 9 decembrie,  la cinematografele Hollywood Multiplex şi Grand Cinema Digiplex din București, urmând sa ajungă în cinematografele din toată țara.

Septembrie 2004. Fergus (fost membru al forţelor speciale de elită ale Armatei britanice – SAS) îl convinge pe Frankie (ex-Para), prietenul lui cel mai bun din copilărie, să intre în echipa sa de protecţie din Baghdad. 10.000 de lire pe lună, fără taxe. Ultima lor şansă să intre în acest război care devine din ce în ce mai comercializat. Împreună îşi riscă vieţile într-un oraş cufundat în violenţă, teroare şi lăcomie, şi “spălat” de un miliard de dolari americani. Trei ani mai târziu, Frankie moare pe Route Irish, cel mai periculos traseu din lume, care leagă aeroportul din Baghdad de Zona Verde. Înapoi în Liverpool, măcinat de durere, Fergus respinge explicaţia oficială a morţii lui Frankie şi porneşte o investigaţie pe cont propriu pentru a elucida cauza morţii prietenului său cel mai bun.

Atunci când corpul unui soldat mort se întoarce în ţara sa, este întâmpinat cu muzică solemnă, steagul naţional, escortă şi presă. Acest lucru nu se întâmplă cu acei contractanţi privaţi, al căror număr aproximativ ajunsese la 160.000 în mijlocul perioadei de ocupaţie, care mor în Irak pentru a asigura protecție.

„Un asemenea contractant întors din Irak mi-a spus că locul duhnea a bani. Nu e de mirare că soldaţii prost plătiţi din Forţele Speciale şi-au părăsit postul pentru a se alătura corporaţilor militare private”,

mărturiseşte scenaristul filmului, Paul Laverty. În schimbul unui salariu foarte mare şi a imunităţii în faţa legii irakiene, contractanţii asigurau stabilitatea în zonele de conflict, numai că, între anii 2003 şi 2009, au fost raportate o serie de abuzuri şi au apărut o serie de cazuri neelucidate în care aceşti contractanţi au fost implicaţi.

„Route Irish” relatează povestea unuia dintre aceşti soldaţi, plecat în Irak pe urmele prietenului său cel mai bun şi prins într-un război absurd în care a devenit greu de stabilit cine sunt vinovaţii şi cine victimele. Regizorul Ken Loach mărturiseşte care a fost calea prin care a încercat să ilustreze această dramă politică majoră:

„Provocarea este întotdeauna să descoperi microsmosul care să sugereze adevărul general: un conflict nerezolvat, o contradicţie care, atunci când este explorată, să ilustreze întregul peisaj”.

„Route Irish” construieşte tragedia pe fundalul poveştii emoţionante a unei prietenii adevărate şi a unei iubiri. Fergus riscă totul pentru a elucida misterul morţii prietenului său din copilărie şi, în timp ce încearcă să facă acest lucru, se apropie din ce în ce mai mult de iubita camaradului său. Împreună, vor descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat de străzile din Baghdad.

Ken Loach este un regizor britanic a cărui carieră se întinde pe parcursul ultimelor şase decenii. A început realizând documentare de televiziune foarte apreciate, caracterizate de un puternic realism social, printre care „Cathy come home” (1964). Începând cu anii 90, a câştigat o serie de premii semnificative, printre care Premiul Special al Juriului competiției oficiale – Cannes, pentru lungmetrajele „Hidden Agenda” (1990) şi „Raining Stones” (1993); premiul Felix pentru Cel mai bun film european al anului 1992, pentru „Riff – Raff” şi premiul FIPRESCI pentru „Land and Freedom” la a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (1995).

În România, cel ami recent film al lui Ken Loach este adus de Independența Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase, pelicule ca ”Todo sobre mi madre”, “Trainspotting”, ”Melancholia”, ”Amélie”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.