Nymphomaniac Vol. II, în regia lui Lars von Trier, va avea premiera oficială azi, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 18:00. Avanpremiera oficială a avut loc aseară, la același cinematograf, cu o sală arhiplină.

Partea a doua a controversatului film în regia lui Lars von Trier a intrat în cinematografe, în avanpremieră, încă de miercuri (5 februarie), după ce iniţial Comisia de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) avizase negativ proiecţiile publice ale filmului.

Deasemenea, versiunea necenzurată a Nymphomaniac Vol. I va fi proiectată, în afara competiţiei, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care a început ieri (06-16 februarie 2014). Publicul Berlinalei va fi primul care va vedea duminică seară versiunea necenzurată (145 min.) a volumului întâi al Nymphomaniac.

Cinematografele din București în care intră de azi Nymphomaniac Vol. II sunt: Grand Cinema Digiplex, Hollywood Multiplex și alte cinematografe. În ţară: Cityplex Braşov ,Cityplex Constanţa și alte cinematografe.

Iată în continuare câteva opinii ale presei de specialitate internaţionale din ţările în care Nymphomaniac Vol. II a avut deja premiera. Nu înainte de a menţiona demersul creativ al criticilor de film din Danemarca, Polonia şi, zilele trecute, Ungaria, care au dat un răspuns extrem de curajos campaniei de promovare a filmului, episodul O-Faces, fotografiindu-se ei înşişi în ipostazele orgasmatice din afiş (fotografii ataşate comunicatului).

“Unul din puţinele filme în care unei femei i se acordă aceleaşi drepturi la promiscuitate ca unui bărbat” (Variety)

Toţi cei trei trei critici de film ai revistei Variety – una dintre cele mai respectate surse din domeniul divertismentului internaţional, fondată în 1905 – au apreciat într-o unanimitate rar întâlnită filmul Nymphomaniac cu note mari: 7, 8 şi 9 din 10.

Astfel, Justin Chang (Chief Film Critic Variety, acordă nota 8/10) spune:

[pull_quote_center]“Nymphomaniac este unul din puţinele filme în care unei femei i se acordă aceleaşi drepturi la promiscuitate ca unui bărbat. Sau care are curajul să pună la îndoială dublele standarde, sociale şi cinematografice, care pedeapseau cele două sexe atât de diferit pentru acelaşi tip de comportament”.[/pull_quote_center]

Peter Debruge (Chief International Film Critic, nota 7/10) crede că

[pull_quote_center]“filmul îşi propune să depăşească milenii de ruşine şi prejudecăţi în legătură cu comportamentul sexual. Deşi von Trier era primul cruciat pe acest front, dacă am lua ca puncte de reper filmele Belle de Jour sau Romance. Prin contrast, Nymphomaniac se simte ciudat de golit de interpretări psihologice, respingând teoriile personajului Seligman în această privinţă, în timp ce dialogul dintre cei doi (nimfomana Joe şi Seligman) este folosit pentru a preveni acuzaţiile de misoginism”.[/pull_quote_center]

Scott Foundas (Chief Film Critic, nota 9/10) consideră că

[pull_quote_center]“Nymphomaniac e cel mai personal dintre toate filmele făcute de Lars von Trier până acum, cel mai bogat în obsesii personale şi de aluzii la alte texte, inclusiv ale sale. Un veritabil concert Brandeburg al genurilor disparate şi al stărilor de spirit amestecate cu măiestrie într-un tot unitar.”[/pull_quote_center]

“Joe, un fel de Şeherezadă a libertinajului”, (Le Monde)

Le Monde scrie despre Nymphomaniac:

[pull_quote_center]“Nihilismul este cel care descrie de fapt filmul lui Lars von Trier. Haosul mai degrabă decât eliberarea. Sau, mai precis, haosul ca eliberare supremă. La fiecare întrerupere a povestirii lui Joe, un fel de Şeherezadă a libertinajului, interlocutorul ei luând poziţia duhovnicului sau a psihologului inventează diverse metafore, unele absurde şi burleşti. Filmul încheie o trilogie, foarte coerentă, despre nevrozele feminine, trilogie începută cu Anticristul în 2009. Isterie, depresie, melancolie…”[/pull_quote_center]

Paris Match crede că al doilea capitol e mult mai interesant decât primul.

[pull_quote_center]“Al doilea capitol conţine momente bizare, cum ar fi scena licenţioasă în care doi amanţi negri îşi dispută rândul la sex, uitând să o satisfacă pe biata Joe, care va găsi în cele din urmă extazul masochist sub loviturile psihanalitice de bici ale unui antrenor sadic.”[/pull_quote_center]

Nymphomaniac – sinopsis oficial

Nymphomaniac este epopeea erotică a unei femei al cărei traseu, de la naştere şi până la vârsta de 50 de ani, ne este povestit de personajul principal, Joe, cea care şi-a pus diagnosticul de “nimfomană”.

În după-amiaza unei ierni geroase, bătrânul dar încă şarmantul burlac Seligman o descoperă pe Joe bătută şi prăbuşită pe o alee lăturalnică. O ia acasă şi îi îngrijeşte rănile, în timp ce încearcă să afle câte ceva despre viaţa ei. Seligman este cel care, vreme de opt capitole, îi ascultă povestea cea complicată şi înţesată de interjecţii a “nimfomanei” Joe.

Distribuţie. Filmul are o galerie impresionantă de actori. Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tânăra Joe) şi alţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.