Pene Galbene cade din cuib şi-n felul acesta se pierde de familie tocmai când lua primele lecţii de zbor. El este adoptat de Buburuză, care-l creşte într-o cabană părăsită din pădure. Neavând alte păsări în jurul lui, lui Pene Galbene îi e frică să-şi ia zborul de unul singur.

RegizorChristian De Vita

Scenariu : Antoine Barraud, Cory Edwards

Gen: Animație, Aventură, Familie

Lansare : 30 ianuarie 2015

Durata : 90 min

Studio : Compagnie Cinématographique, La, Haut et Court, Panache Productions

Distribuitor : InterCom Film

Clasificare : A.G.

Actori :

Dakota Fanning     …     Delf (voce)
Danny Glover     …     Darius (voce)
Seth Green     …     Yellowbird (voce)

Sumar: “Yellowbird este o pasăre orfană care-și dorește o familie și care nu a părăsit niciodată locul de trai. Dar soarta i se va schimba atunci când va ajunge să călăuzească un stol spre Africa.” IMDB

Despre: 

Yellowbird/ Pene Galbene este primul film de lung metraj al studioului TeamTO. Singurul film cu animaţia produsă integral în Franţa, având o echipă de peste 200 de oameni, care au lucrat atât în studiourile din Paris cât şi din Bourg-Lès-Valence.

Printre vocile pe care le veți auzi pe marile ecrane se numără cea a lui Seth Green (Grey’s Anatomy, Scooby-Doo), Yvette Nicole Brown (The Ugly Truth), Dakota Fanning (War of the World , Charlotte’s Web, The Twilight Saga), Danny Glover sau Jim Rash. În varianta dublată, vocile sunt asigurate de Cristi Neacşu, Gabriela Bobeş, Răzvan Niţu-Dinu, Gabi Costin sau Adina Lucaciu.

Pene Galbene cade din cuib şi-n felul acesta se pierde de familie tocmai când lua primele lecţii de zbor. El este adoptat de Buburuză, care-l creşte într-o cabană părăsită din pădure. Neavând alte păsări în jurul lui, lui Pene Galbene îi e frică să-şi ia zborul de unul singur.

Într-o zi de toamnă, Buburuza îl determină să iasă din casă. Yellowbird porneşte şovăielnic prin pădure, și dă nas în nas cu Darius (Danny Glover), care este rănit mortal. Darius este liderul unei familii de păsări migratoare, care tocmai se pregăteau să plece spre ţările calde.

În România, Pene Galbene va putea fi văzut din 30 ianuarie, în 3D.

Mai multe detalii despre animație aflați în NOTE DE PRODUCȚIE.

Recenzie:

De la regizorul Christian De Vita, vine o animație 3D produsă de TeamTO unde vom recunoaște vocile a câțiva actori celebri precum Dakota Fanning, Danny Glover, Seth Green. Nu pot însă să spun nimic dacă aceștia s-au descurcat bine sau nu pentru că am participat la o vizionare specială unde filmul a fost dublat în română.

COM_s04_0070_0143Am să spun în primul rând că mi-a plăcut destul de mult din punct de vedere vizual. Nu se aseamănă mai deloc cu filmele Disney-Pixar sau cele ale caselor de producție Sony Picture Animations, dar aduce un pic cu “Coraline”, ca să fac o comparație. Culori plăcute, animații fluente, și parcă mediul înconjurător și personajele erau făcute din hârtie. Chiar arată simpatic și oarecum original.

Peisajele sunt poate cele care m-au atras cel mai mult și se vede clar că echipa artistică a pus suflet. 3D-ul a fost la locul lui fără chestii ce ies din ecran sau alte artificii menite să-ți scoată un “wow”, cel puțin copiii din sală nu prea au reacționat sonor.

COM_s01_0020_0190Personajele sunt amuzante dar cam lipsite de originalitate, câteva dintre ele amintind de jocul video Angry Birds, o veveriță deranjată de vecini aduce a coiotul din animația Road Runner și se pot face ușor asocieri cu animațiile “Free Birds” și seria Rio. La personaje întâlnim și o pereche de foci care rezolvă probleme prin îmbrățișări, porumbei pe post de “villaini”, iepurași coconași, o gărgăriță spiritistă, pescăruși zombie și șoricei cântăreți.

Pe partea de OST avem câteva melodii încântătoare, iar sunetul nu a fost “surround”. Nu știu dacă a fost din cauza sălii de cinema sau așa a fost animația.

COM_s03_0020_0326

Despre poveste pot să vă spun așa. Un ou cade din cuibul său și ajunge într-o ruină populată de o gărgăriță, iepurași și alte vietăți mai puțin puse în prim plan. Din ou iese Pene Galbele care se obișnuiește rapid cu co-locatarii și locația, dar care începe să prindă dor de o familie. Micuța pasăre ajunge la un punct în care trebuie să facă pasul cel mare și să pornească în căutarea unei familii.

Pe de altă parte, un stol pestriț plănuiește să migreze în țările calde (Africa) dar care, subit, rămâne fără lider moment în care Pene Galbele are să preia rolul acestuia.

Gașca pleacă spre Africa, dar până acolo vor trece printr-o grămadă de peripeții și aventuri.

O poveste frumoasă, unde personajele dau culoarea, iar vizualul reușește să impresioneze prin peisaje ce pot concura ușor cu cele din animații populare. Animațiile sunt simpatice, iar stilul vizual este admirabil. Yellowbird va aduna cu siguranță ceva copii în sălile de cinema dar rămâne întrebarea: Va deveni el un clasic? Mergeți cu cei mici și lăsați-i pe ei să decidă.

Pene Galbene / Yellow Bird a fost lansat din 30 ianuarie în cinematografele 3D, fiind distribuit de InterCom Film și poate fi văzut atât în variantă cu voci dublate cât și titrat în română.

Postere:

Yellowbird

Trailere:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.