În data de 14 august 2015 va avea loc în cinematografele din România premiera filmului Întoarcere în Havana, în regia lui Laurent Cantet (Entre les Murs, Foxfire).

Apusul, pe o terasă situată deasupra Havanei. Cinci prieteni s-au întâlnit pentru a sărbători întoarcerea lui Amadeo după 16 ani de exil. De la apus până în zori s-au lăsat în voia amintirilor povestind despre tinereţea lor, despre grupul pe care îl formau atunci, despre încrederea în viitor, dar şi despre dezamăgirile suferite.

„Prin destăinuirile aduse de revenirea acestor personaje în Cuba, am încercat să construim un portret probabil şi realist al acelor bărbaţi şi femei care în tinereţile lor participau activ în viaţa socială a vremii şi care, la fel ca mulţi alţii, au visat că roadele sacrificiilor din prezent (acum trecut) vor fi culese în viitor.”,

a declarat Leonardo Padura, scriitor si jurnaist cubanez, autor al romanului Povestea vieții mele, care stă la baza filmului.

Întoarcere în Havana este povestea unor vieţi şi prin ele, povestea generaţiei mele. Cu siguranţă nu este singura perspectivă posibilă, dar fără îndoială este reflectarea incertitudinilor, speranţelor, realizărilor şi frustrărilor multor cubanezi – aruncaţi cu cruzime în larg prin valurile istoriei unde mulţi dintre ei nu au găsit un ţărm sigur. Aceasta poate fi povestea Cubei de astăzi. Pot exista şi alte perspective – de fapt, chiar sunt, dar cu regizorul acestui film, prin această poveste am încercat să ne deschidem ochii şi minţile faţă de o realitate tragică a prezentului – a Cubei zilelor noastre unde este uşor să găseşti multe poveşti de viaţă asemănătoare cu cele ale lui Amadeo, Tania, Rafa, Aldo şi Eddy. „,

a adăugat Padura.

Întrebat despre modul în care a transpus emoția pe ecran, regizorul filmului, Laurent Cantet, a declarat:

„De obicei sunt mai reţinut: depind mai mult de substratul ascuns în text lucrând la elementele dintr-o scenă care ar putea crea diversiune. De data aceasta mi-am permis să filmez lamentările şi exploziile furiei. Scriitura lui Padura m-a invitat să aleg această cale pe care m-au condus si actorii. Astfel, filmul ia un grad de emoţii pe care am putut să le simt de la primele repetiţii şi din serile petrecute acolo.”

Toți actorii din distribuție sunt cubanezi, iar filmările au durat 17 zile și au avut loc într-o sigură locație.

„Ideea a fost să aducem realitatea oraşului pe terasă în loc să rătăcim pe străzi. În Havana totul pare aproape. Zgomotele sunt invazive, locuieşti într-un colectiv. Poate că am filmat într-o singură locaţie, dar nu a fost nici pe departe ermetic. Am căutat mult până când am găsit terasa pe care am filmat. Am urcat un număr incredibil de trepte. Am vrut să aibă vedere spre Malecón, bulevardul lung de lângă malul mării, pentru că am vrut să deschid un spaţiu dual: de o parte marea largă şi oraşul cu terasele pe acoperiş de cealaltă parte. Am găsit într-un final această terasă a cărei gărduleţ ne-a lăsat priveliştea deschisă. Se află în Centro Habana, unul dintre cele mai derăpănate cartiere ale oraşului. În prima zi de filmare am fost loviţi de o furtună tropicală. Era apă de 1,5 m pe stradă şi nu ştiu câte case s-au prăbuşit.“,

a precizat regizorul.

ACTORI:

  • Tanía – ISABEL SANTOS
  • Eddy – JORGE PERUGORRÍA
  • Rafa – FERNANDO HECHEVARRÍA
  • Amadeo – NÉSTOR JIMÉNEZ
  • Aldo – PEDRO JULIO DÍAZ FERRÁN

Filmul este distribuit de Independența Film și a fost premiat la două importante festivaluri internaționale de film: Veneția și la San Paolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.