Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București vineri, 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

Proiectat în premiera mondială la Festivalul de la Cannes, Un etaj mai jos ajunge din 18 septembrie în cinematografele din România. Sute de invitați au luat parte joi, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, la premiera de gală a filmului. Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc și la Timișoara (sâmbătă, 19 septembrie, orele 17.30 și 20.00, Filarmonica Banatul – Sala Capitol) și Iași (duminică, 20 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților).

În prima săptămână de lansare, poate fi văzut în peste 25 de cinematografe din 15 de orașe: București, Cluj, Constanța, Brașov, Pitești, Ploiești, Oradea, Brăila, Târgu Mureș, Slobozia, Bârlad, Odobești, Focșani, Aiud.

În București, va rula la Cinema Studio, Cinema Union, Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Hollywood Multiplex, Grand Digiplex Băneasa, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza România.

Pe 12 septembrie, Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența lui Radu Muntean. Urmează, în prima săptămână din octombrie, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.