Cea de-a 10-a ediție aniversară a Filminute, festivalul internațional de filme de un minut, s-a încheiat cu premiul juriului pentru Best Filminute acordat regizorului francez Guillaume Renusson pentru tulburătorul și ingeniosul film A MINUTE OF SILENCE.

Oferind marele premiu filmului A MINUTE OF SILENCE, juriul i-a recunoscut „povestea mistuitoare, originalitatea și rezonanța.” Vorbind despre film, primul câștigător Best Filminute filmat cu un telefon mobil, Renusson ne spune ”Am vrut să scriu o poveste în care subiectul primează în fața aparaturii cu care este filmat”. Pentru un festival dedicat mai presus de toate poveștilor impresionante, cuvintele lui au rezonat puternic cu echipa Filminute. A MINUTE OF SILENCE a fost de asemenea alegerea regizorului italian și a colaboratorului Filminute Carlo Perassi care, împreună cu Taste of Cinema și Filminute, a trecut în revistă finaliștii Filminute din ultimii 10 ani și a făcut o selecție personală pentru fiecare an.

Anul acesta, Filminute a atras vizionări dintr-un număr record de 154 de țări. Votul publicului a hotărât People’s Choice Award, care merge anul acesta la Khris Burton, din Martinica, pentru NANNY. Burton nu îi este străin publicului Filminute, câștigând People’s Choice Award și în 2013 și făcând parte din juriu în 2014. Cu NANNY, a răsfățat publicul cu o frumoasă și intensă fabulă care are în prim plan interpretarea fără cusur a Gloriei Bonheur, din Martinica. Filmul a generat un val de comentarii apreciative din partea vizitatoruilor, precum și numeroase încuviințări din partea juriului. Burton s-a dovedit a fi un regizor talentat și chibzuit care nu numai că își stăpânește arta, dar înțelege și puterea social media în a construi un public pentru filmul său.

Premiul pentru Top Rated Film, cu 4.8 stele din 5, merge către REMATCH, o poveste tulburătoare despre abuzul domestic, regizat de George Molesag, din România.

Anul acesta, selecția festivalului a inclus 17 țări, inclusiv un număr record de 5 filme din Franța, precum și trei filme din Marea Britanie și câte două din Iran și SUA.

Juriul internațional format din 7 membri, printre care Cathy Schulman, Klaus Eder, Kevin Roberts, Anton Groves, Ignacio F. Rodo, John Ketchum și Sabaa Quao, a oferit de asemenea 5 Mențiuni, care au mers către: Wojtek (Polonia), Nanny (Martinica), 1-0 (Iran), Rematch (România), și The Crack (Uruguay)

Filminute își continuă de asemenea tradiția premiilor oferite de parteneri, atât cu Cineuropa cât și cu CineCoup. Premiul CineCoup Filminute 2015, oferit de cunoscutul accelerator de film canadian, merge către L’Acte (Franța). Premiul vine însoțit de un premiu în valoare de $2,500 (CAN).

Cel de-al doilea premiu oferit de Cineuropa merge către Rematch.

Co-fondatorul Filminute și Președintele Juriului, John Ketchum, a încheiat ediția aniversară zicând ”Poveștile puternice rezonează mult după finalul filmului. Acesta este semnul distinctiv al filmelor bune, chiar și al acelora care au doar un minut.”

“Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul inițiativei Filminute de-a lungul ultimilor 10 ani și rămâneți alături de noi în continuare pentru noi anunțuri pe măsură ce ne pregătim să extindem inițiativa în 2016.”

Mai multe informații și dosarele de presă ale filmelor câștigătoare le găsiți pe www.filminute.com .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.