Chef-ul Adam Jones (Bradley Cooper) a avut totul – şi a pierdut totul. Un adevărat rockstar cu 2 stele Michelin, dar şi cu obiceiuri nesănătoase pe măsură, fostul enfant terrible de pe scena resturantelor din Paris a făcut totul altfel, de fiecare dată, şi nu i-a păsat niciodată decât de emoţia creării unei explozii de gusturi. Totuşi, pentru a avea propria sa bucătărie şi a obţine cea de-a treia stea Michelin, va avea nevoie de tot ce e mai bun de partea lui, inclusiv de frumoasa Helene (Sienna Miller). „Burnt” este o poveste remarcabilă, amuzantă şi emoţionantă despre dragostea pentru gastronomie, iubirea dintre doi oameni şi importanţa de a primi o a doua şansă în viaţă.

Cinematografie vs gastronomie

Mâncarea a devenit o adevărată obsesie aparţinând stilului de viaţă modern, decât simpla necesitate, cum era considerată acum 20 de ani. Programele TV oferă o gamă variată de emisiuni cu şi despre gătit, bucătăria reprezintă punctul central din casă, târgurile agroalimentare sunt pretutindeni, cărţile despre gătit sunt noile „volume de pus pe măsuţa de cafea”, iar social media îi ademeneşte pe oameni spre noi restaurante. Maeştrii bucătari, care poartă cu mândrie denumirea de „Chef”, sunt priviţi ca nişte staruri rock, şi se poartă în consecinţă.

Regizorul John Wells a fost atras de scenariul lui Steven Knight pentru „Burnt” în parte datorită acestei noi culturi, dar şi pentru că oferea o perspectivă mai profundă asupra lumii unice a patronilor de restaurante.

„Am citit scenariul şi mi-a plăcut mult. Întotdeauna sunt atras de o scriitură bună şi am fost cucerit de personajul lui Adam Jones. Este un bărbat care a avut parte de mult succes în trecut, urmat apoi de un eşec răsunător. El dispare, apoi reapare, hotărât să recâştige acel succes. Şi descoperă că poate face acest lucru doar cu ajutorul altor oameni, realitate pentru care narcisismul şi ego-ul lui nu sunt pregătite. Steve Knight a scris o poveste minunată despre un bărbat care e forţat să se maturizeze şi să înveţe de ce are nevoie pentru a reuşi în viaţă, nu doar în profesia lui.”

Pentru a oferi credibilitate şi informaţii relevante, scenaristul Steven Wright a apelat la Marcus Wareing, Chef-ul britanic posesor al două stele Michelin şi prezentator al celebrului show „Master Chef” de la BBC TV. „Am fost mirat să aflu despre cineva care scria un film despre lumea mea, astfel că m-am întâlnit cu Steven şi am petrecut mult timp discutând. I-am împărtăşit multe poveşti din culise din propria mea experienţă în bucătărie, dar şi a altora. Este o lume mică în care lucrăm, aşa că ştim cu toţii ce se întâmplă în bucătăriile celorlalţi.”

Bradley Cooper aka Adam Jones aka Super Chef

Bradley Cooper interpretează rolul principal din film – Chef-ul Adam Jones.

„Adam nu este o persoană pe care să o placi de la prima vedere. Îl pui pe Bradley în acest rol şi începe să-ţi devină simpatic, dar te întrebi dacă aşa ar trebui. Pare a fi cineva căruia îi pasă doar de el însuşi. Traiectoria acestei poveşti constă în trecutul întunecat al lui Adam şi parcursul lui de acum, când se zbate să devină un adult, în acel moment decisiv din viaţă când fie devii cineva, fie urmezi o altă cale. Cu ajutorul lui Helene şi al altor oameni din jurul său, el începe să-şi dea seama că în viaţă sunt lucruri mai importante decât urmarea propriilor interese egoiste,”

spune Wells.

„Bradley este un actor minunat, extrem de inteligent, şi a înţeles imediat complexitatea personajului lui Adam. A fost foarte sincer şi deschis în legătură cu propriile probleme întâmpinate în trecut, aşa că am simţit că va înţelege prin ce trece Adam – cât de dificil este să renunţi la obsesiile tale şi cât de greu este să faci pasul următor. Există o complexitate extraordinară a lui Bradley, care se reflectă în personaj”,

completează regizorul.

Wareing recunoaşte că există termen de comparaţie între realizarea unui film şi coordonarea unui restaurant cu stele Michelin.

„Este această obsesie de a face totul perfect, care se regăseşte în ambele lumi. Rolul meu pe platourile de filmare a fost să-mi împărtăşesc experienţa cu ei, astfel încât actorii să pară că ştiu ce fac. Iar ei au venit în bucătăria mea şi au pus toate întrebările necesare. Şi au fost dispuşi să repete la nesfârşit. Bradley ştie cum să se mişte în bucătărie. Nu are nicio teamă şi s-a adaptat într-un mod pe care nu pot decât să-l admir. Am apreciat respectul pe care l-a arătat lumii mele. Iar Sienna are un talent real şi ar putea deveni profesionistă dacă s-ar hotărî să facă acest pas. Bucătăria unui restaurant este ca bucătăria de acasă; atacă acele ingrediente şi nu-ţi fie teamă. Ai încredere.”

Regizorul John Wells a observat această paralelă de asemenea:

„Ambele sunt medii în care se lucrează sub presiune şi care necesită perioade de pregătire. E presiunea de a face totul cum trebuie sau apar penalizări financiare enorme. Nu există o singură persoană care face totul, toată lumea implicată trebuie să lucreze la unison, având încredere în ce face celălalt, sau treaba nu va fi dusă la bun sfârşit. Coregrafia de a şti unde trebuie să fii şi unde sunt ceilalţi este similară cu ce se întâmplă pe un platou de filmare. Şi există acelaşi tip de camaraderie, ca în orice loc de muncă solicitant. Sunt duri unii cu alţii, dar în afara muncii ţin unii la ceilalţi. Iar o bucătărie este un loc pe care îl iubeşti sau pe care îl părăseşti repede.”

Distribuţia este întregită de: Omar Sy (Michel), Daniel Brühl (Tony), Riccardo Scamarcio (Max), Matthew Rhys (Reece), Emma Thompson (Dr. Rosshilde), Uma Thurman (Simone) şi Lily James (Sara).

Filmul „Burnt: Super Chef” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 23 octombrie 2015.

Forum Film România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.