Barbă Neagră și Anne Bonny, desemnați cei mai faimoși pirați ai tuturor timpurilor, dau peste cap echilibrul fragil de pe insula Nassau, iar intrigile, răzbunarea și acțiunea se precipită în al treilea sezon al serialului Vele Negre.

Deși și-au trăit epoca de glorie în urmă cu câteva secole, pirații continuă să fascineze și să cucerească imaginația spectatorilor și cineaștilor deopotrivă prin viața trăită pe muchie de cuțit, faptele eroice și pericolele care i-au urmărit la fiecare pas. Fascinația pe care o exercită e pe măsura aventurilor piraților reali, care au inspirat crearea protagoniștilor multor filme și seriale de azi, și au avut drept efect crearea unui top al piraților celebri.

Cel mai cunoscut dintre aceștia rămâne Barbă Neagră. Pe numele lui real Edward Teach, el a instaurat un regim de teroare în Marea Caraibilor, iar blocarea portului Charleston (cunoscut pe atunci sub numele de Charles Town) din Carolina de Sud și abordarea tuturor navelor care intrau sau ieşeau din port au fost faptele care i-au adus gloria. Cel mai temut și cunoscut pirat a fost o constantă sursă de inspirație pentru cineaști, iar, cel mai recent, personajul apare în al treilea sezon al serialului Vele Negre, fiind interpretat de Ray Stevenson.

Dacă Barbă Neagră ocupă primul loc în topul celebrității, al doilea îi revine unui alt personaj istoric care “apare” în Vele Negre: Anne Bonny, interpretată în serial de Clara Paget. Fiica unor proprietari de plantații, Anne a fost nevoită să se deghizeze în bărbat pentru a se alătura unui echipaj de pirați. Legenda spune că, după ce nava ei a fost capturată, a scăpat de o condamnare la moarte doar pentru că s-a descoperit că era însărcinată.

În topul piraților celebri, Căpitanul Samuel Bellamy se află pe locul trei. Cea mai mare captură a sa a fost nava Whydah Gally, încărcată cu aur și argint, dar Bellamy și-a văzut sfârșitul la bordul ei, pierind într-o furtună în 1717. Pe locul patru, chinezoica Ching Shih a avut o ascensiune spectaculoasă: era prostituată când a fost răpită de pirați, dar a devenit comandanta unei flote cu sute de corăbii. Piratul “Black” Bart Roberts, de pe locul cinci, se distinge printr-un record de nave capturate – peste 400 în patru ani – , dar și printr-unul de cruzime: arareori cineva rămânea în viață la bordul corăbiilor cucerite de echipajul lui. Cât despre căpitanul Kidd, aflat pe a șasea poziție din top, statutul său a variat considerabil: el a fost angajat de Marea Britanie pe post de corsar și spânzurat în 1701 pentru piraterie.

Atât de cunoscut încât un rom a fost botezat după el, Căpitanul Morgan ocupă a șaptea poziție în topul notorietății piraterești. A fost corsar la început, apoi pirat – cele mai mari isprăvi ale sale au pus pe jar colonia spaniolă Panama City – , dar rămâne unul dintre puținii din această “breaslă” care s-au bucurat de o bătrânețe liniștită. În schimb, următorul din clasament, Calico Jack Rackham, cunoscut pentru relația cu Anne Bonny, a fost spânzurat și lăsat la locul execuției – care poartă acum numele Rackham’s Cay – pentru a-i descuraja pe amatorii de piraterie.

Considerat de unii un nobil, iar de alții un bandit, Sir Francis Drake ocupă a noua poziție din top datorită bogățiilor strânse în cariera sa de pirat. Ultimul loc din clasament le revine fraților Barbarossa, pe numele lor, Aruj și Hizir. În fruntea unor echipaje de pirați berberi, cei doi frați turci care au terorizat Mediterana au devenit în secolul XVI unii dintre cei mai influenți oameni din Africa de Nord.

Viața de pirat nu e una ușoară, iar isprăvile, pericolele și provocările acestei bresle sunt urmărite pas cu pas în serialul Vele Negre, a cărui acțiune se petrece cu 20 de ani înaintea întâmplărilor din romanul lui Robert Louis Stevenson, “Insula comorilor”. Serialul, creat de Jonathan E. Steinberg (Jericho, Human Target) și Robert Levine (Touch), este difuzat pe Paramount Channel în fiecare vineri și duminică de la 23.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.