“De-abia la finele anului vom vedea dacă Don’t Breathe s-a ridicat la altitudinea diletanților în materie de horror; până atunci însă vă recomand să pășiți în acest film ca într-un labirint cu reminescențe din ceea ce se afla pe insula Creta […]”

Regizor: Fede Alvarez

Scenariu:  Fede Alvarez, Rodo Sayagues

Gen: Groază, Thriller

Lansare: 26 august

Durata: 95 minute

Studio: Screen Gems

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: N-15

Actori:

Stephen Lang     …     The Blind Man
Jane Levy     …     Rocky
Dylan Minnette     …     Alex
Daniel Zovatto     …     Money

Sinopsis:

Trei prieteni pătrund în casa unui singuratic orb, convinși că vor obține un câștig facil, numai pentru a se afla într-o luptă terifiantă pe viață și pe moarte în Omul din întuneric, al doilea film artistic al scenaristului și regizorului Fede Alvarez (Evil Dead) și al legendarului producător Sam Raimi.

Recenzie:

Mai puțin horror și mai mult thriller, revenirea lui Fede Alvarez face apel la așteptările spectatorului, doar pentru a le depăși de fiecare dată.

La trei ani după ce i-a lăsat pe nostalgici dar și amatorii de gen să se bălăcească în violența extremă oferită de Evil Dead, Alvarez face iar pariu cu o minte bolnavă și construiește ceea ce pare a fi declarat unanim unul dintre cele mai strălucite rezultate ale departamentului horror/suspans/thriller ale acestui an. Ce-ar putea deci să se întâmple când organizezi o întâlnire într-o casă izolată între un trio de hoți profesioniști până-n sfertul vieții, un bătrân veteran orb, un Rottweiler și diverse mijloace dramaturgice ce ajută la avansarea acțiunii, cât și efecte vizuale înșelătoare?

Rodul nu e memorabil, însă își adjudecă atributul ”tenebros” până-n vârfurile urechilor și se uită de sus la cinematografia autohtonă pentru că a reușit să păcălească atât criticii, cât și audiența printr-un șotron cu cel mai la îndemână concept-pilon al cinematografiei: nu evoluția personajelor, nici dialogul, ci mișcarea. Dinamismul exhibat se dovedește sustenabil pentru echipa din spatele peliculei, iar drept dovadă stau numărul de săptămâni pe parcursul cărora a șezut confortabil la capitolul box office.

N-ai crede că s-ar putea naște așa ceva din personaje stereotipice ca Money al lui Daniel Zovatto (căruia nu-i lipsește tatuatul semn al dolarului de pe gât și nici atitudinea ghetto), Rocky a unei Jane Levy care merită bătută pe umăr pentru polisemantismul emoțional expus (avem aici bucata de trecut tragic ce se modelează-n licărul de speranță pentru un personaj introdus ca fiind negativ) și Alex, tipul care se ocupă cu alegerile greșite pe tot parcursul filmului; pe ochii albaștri din spatele acestuia, ce-i aparțin lui Dylan Minette, poate că i-ați recunoscut din Prison Break.

Pe Stephen Lang va trebui să-l arătați cu degetul dacă vi s-a făcut chiar și în doze mici frică de nevăzătorii care au făcut armata. Ducându-și mornul trai de viață pe o saltea din sute de mii de dolari, însă trezit în mijlocul somnolenței sale organizate, antagonistul este lucid și îndreptățit de univers până la capăt, așa că persecutarea intrușilor ce-i fisurează ordinea lucrurilor nu este chiar blamabilă. Secvențele gnomice/revelatoare pictate-n culori bolnăvicioase, supte de vitalitate armonizează fluxul traiectoriei parcurse, iar trucurile ca jump scares/cadre tremurate sau long shot-urile marca Sam Raimi servesc drept diversiuni dar și sudează filmul, purtând amprentele lui Pedro Luque la cinematografie și Eric L. Beason și Louise Ford la editat.

dont-3

De-abia la finele anului vom vedea dacă Don’t Breathe s-a ridicat la altitudinea diletanților în materie de horror; până atunci însă vă recomand să pășiți în acest film ca într-un labirint cu reminescențe din ceea ce se afla pe insula Creta; și cum orice labirint are prodigioasele sale capcane, și acesta vine cu varianta proprie a Minotaurului, a lui Tezeu, dar și a lui Icar.

dont-4

Don’t Breathe / “Omul din întuneric” a fost lansat din 26 august la cinematografe și este distribuit de InterCom Film.

Poster:

dont_breathe_ver4_xlg

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.