“Camera Terorii”, filmul care nu te va lăsa sa dormi noaptea, de astăzi la cinema

1
3656
Ascultă acest articol


În thrillerul psihologic inspirat din fapte reale, regizorul filmelor „Eagle Eye” şi „Disturbia” redă povestea Danei (Kate Beckinsale) şi a lui David (Mel Raido), un cuplu care caută un nou început. Ei se mută din Brooklyn împreună cu fiul lor de 5 ani, într-o vilă din Sud. Însă Dana descoperă o cameră secretă care dezlănţuie o serie de evenimente inexplicabile care îi testează judecata şi care scot la iveală trecutul înfricoşător al locuinţei.

  Povestea

Răsturnările de situaţie din film îi fac pe privitori să se întrebe care este realitate şi ce se petrece doar în capul Danei. „Un lucru la care D.J., ca regizor, se pricepe foarte bine este îmbinarea scenelor într-un puzzle din care audienţa nu mai ştie exact ce se întâmplă, ce este real şi ce nu”, spune producătorul Vincent Newman.

„Pe măsură ce acţiunea avansează, filmul devine din ce în ce mai intens, până în momentul în care realizezi că lucrurile au luat o altă turnură.”

Acest rollercoaster de emoţii şi teroare reprezintă scopul principal al regizorului D.J. Caruso:

„Mergem să urmărim aceste filme pentru că, aşa cum Hitchcock spunea întotdeauna, ne place la nebunie să fim speriaţi”. „Ne place să ne proiectăm pe noi înşine în film, întrebându-ne ce am face dacă am fi în locul personajelor”.

Faptul că publicul descoperă odată cu Dana ce se întâmplă în camera aceea misterioasă face ca filmul să fie interesant, plin de secrete, fiind înspăimântător pe alocuri.

 Adevăratele „camere ale terorii”

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, camerele terorii reprezentau o realitate tragică pentru unii oameni, pentru simplul fapt că nu existau foarte multe opţiuni şi resurse pentru persoanele cu dizabilităţi fizice sau psihice. Aceste camere erau create de obicei în casele familiilor bogate, care utilizau o parte mai retrasă a casei pentru a-i lăsa pe copii lor cu handicap fizic sau mental să-şi trăiască viaţa în izolare, ferind familia de ostracizarea politică şi socială.

Filmul a fost inspirat de cazul familiei Dumas, care a cumpărat o casă veche în Rhode Island, casă care a aparţinut la un moment dat unui judecător influent din acea comunitate. Familia a descoperit în pod o cameră încuiată cu lacăt pe exterior, având o podea de metal şi o gură de scurgere în mijloc. Un localnic le-a explicat că aceasta era o „cameră a terorii” în care erau ţinuţi copii nedoriţi. Aceştia erau izolaţi fie pentru că familiei îi era ruşine cu faptul că aveau un copil desfigurat şi bolnav, fie pentru că reprezentau un real pericol pentru ei înşişi sau pentru comunitate. S-a descoperit mai târziu că numele copilului ţinut în casa familiei Dumas era Ruth. Fetiţa nu avea un certificat de naştere, fiind inclusă doar într-un epitaf al judecătorului.

 În culisele filmului

În filmul „Camera Terorii”, dărăpănatul conac Blacker nu este folosit doar ca un fundal static – casa în sine fiind un personaj fundamental. Găsirea locaţiei perfecte care să întruchipeze ororile ce se întâmplă înăuntru este un element cheie. Pentru „Camera Terorii” s-a filmat timp de 36 de zile în septembrie şi octombrie 2014, în Greensboro, Carolina de Nord. 31 de zile de filmare au avut loc într-o singură locaţie, în impunătorul conac Adamsleigh.

Această proprietate grandioasă a fost construită la începutul anilor ’30, are 33 de camere întinse pe 17,421 metri pătraţi, pe un teren de 13,5 acri. Conacul a fost construit pentru baronul din industria textilă J.H. Adams, fiind gândit şi proiectat într-un stil Tudor englezesc eclectic, de către arhitectul Luther Lashmit. Proprietatea este împrejmuită de găurile de golf de la numerele 12 la 15 ale clubului Sedgefield Country, proiectat de Donald Ross, faimosul arhitect al terenurilor de golf.

Pentru Kate Beckinsale, casa a fost ca o adevărată prezenţă vie pe timpul filmărilor. „Este un loc cu o atmosferă întunecată şi greoaie”, spune actriţa, adăugând: „Vila este proiectată în aşa fel încât te face să te simţi blocat înăuntru. Pentru că am filmat cea mai mare parte din film aici, nu am avut rulote pe care să le folosim între scene, astfel încât am folosit camerele de la etaj pentru a ne schimba. Întregul proces a fost ca într-un cerc închis, deoarece simţi că te afli în film întreaga zi. E ceva foarte închegat în acest proces şi cred că asta se va vedea la final.”

Inspirat din fapte reale, filmul „Camera Terorii” este regizat de D.J. Caruso („Disturbia”), având un scenariu realizat de Wentworth Miller („Stoker”). Geyer Kosinski, Vincent Newman şi Tucker Tooley sunt producătorii filmului. Rogier Stoffers este directorul de imagine; Tom Southwell este designerul de producţie; Marian Toy este designer-ul de costume, iar editorul filmului este Vince Filippone.

„Camera Terorii” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 28 octombrie.