Cele mai bune filme pentru copii și adolescenți se văd săptămâna aceasta la KINOdiseea, alături de invitați speciali

0
1159
Ascultă acest articol


KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru copii și adolescenți din Europa Centrală și Sud-Est, îi așteaptă pe tinerii spectatori cu premiere naționale și internaționale, filme premiate și apreciate de critică și public, workshopuri, ateliere și un bal mascat tematic.

După un weekend plin de filme și workshopuri, KINOdiseea continua până duminică, 20 noiembrie, la Cinema Pro, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex. Printre titlurile de neratat la festival pe parcursul acestei săptămâni sunt: animația Abulele, descoperirea anului în Israel. O poveste sensibilă despre prietenia dintre Adam, un băiețel de 10 ani și Abulele, un “monstru” străvechi, de dimensiunea unui urs. Un mare success de box office în Israel (peste 150 000 de bilete vândute), Abulele se pregătește să cucerească publicul din România, marți, 15 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. O poveste fascinantă despre intrigi și iubire în lumea adolescenților este povestea Lenei, protagonista filmului LenaLove, prezentat marți, 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența regizorului Florian Gaag.

Din Turcia vine Rauf, o poveste emoționantă de iubire care are loc într-un sat kurd din estul Turciei (filmările s-au făcut undeva lângă Kars). Rauf, un băiețel de 11 ani pleacă în căutarea culorii roz care, speră el, o va determina pe Zana să înțeleagă iubirea lui. Filmul va putea fi vizionat miercuri, 16 noiembrie, ora 19:00, Cinemateca Eforie, în prezența regizorilor Barış Kaya și Soner Caner. La KINOdiseea aveți ocazia de a vedea și primul film rusesc care abordează relațiile inter-etnice dintre tineri, The Pitch, film ce prezintă fascinanta poveste a unui tânăr care dorește să devină fotbalist profesionist (miercuri, 16 noiembrie , de la ora 19:00, la Cinema Pro). La proiecție va participa și actorul Kiril Degtyar. Din competiția Berlinale International Film Festival vine Sindicatul de cârpă, povestea lui Vania, un adolescent retras ce devine ținta unui grup rebel în Rusia anilor noștri. Vania vrea să li se alăture, deși îi este destul de neclar cu ce se ocupă, de fapt Sindicatul de Cârpă: revoluție mondială, acte artistice subversive sau doar pură megalomanie?

Cel mai bun film din competiția de la Deauville Film Festival, Sing Street, ne întoarce în timp, într-un Dublin din 1980, văzut prin ochii unui băiat de 14 ani, pe nume Conor. Filmul rulează în premieră națională miercuri, 16 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului.

Din Franța vine, în premieră în România, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doilea război mondial (joi, 17 noiembrie, ora 19:00, Cinemateca Eforie), iar din Irlanda vine descoperirea anului de la Dublin Film Festival – Numele meu este Emily (joi, 17 noiembrie, ora 19:00, Cinema Muzeul Țăranului).

Ziua de vineri la KINOdiseea vă aduce un film de Taika Waititi, premiat la festivalurile internationale din Seattle, Boston și San Francisco – Hunt for the Wilderpeople (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Pro), premiera națională a docu-dramei Fiica mea, Anne Frank, în regia lui Raymond Ley (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului) și câștigătorul Premiului Publicului la Munich Film Festival, At eye level (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinemateca Eforie).

Iarna lui Jill și Joy, un film recomandat copiilor peste 5 ani va mai avea în cadrul KINOdiseea două proiecții gratuite, marți, 15 noiembrie de la ora 10,:00 la Cinemateca Eforie și vineri, 18 noiembrie, de la ora 10:00 la Cinema Muzeul Țăranului.  La proiecție va participa și actrița Aava Merikanto.

Balul mascat KINOdiseea

Una dintre tradițiile KINOdiseea este organizarea unui Bal Mascat. Anul acesta, balul va avea loc pe 20 noiembrie, la restaurantul Elisabeta  (B-dul Elisabeta nr. 45), între orele 11:00 – 14:00. Această ediție este dedicată călătoriilor în gând și în faptă, cei mici putându-și descoperi tribul din care fac parte și vor descoperi tărâmuri nemaivăzute la atelierele de drumming prin metoda Totem, în care limbajul este sunetul tobelor africane, ale maracas-urilor amerindiene și ale apelor din tobele siberiene.

Facilitatorii atelierelor sunt Jean-Baptiste Odobestianu – musicoterapeut cu experiență de peste 12 ani în domeniu și  Ana-Maria Anghelescu – antropolog, cu specializare și în teatru de improvizație.

Tot pentru a călători cu imaginația pe meleaguri îndepărtate, copiii pot încerca costumele de la colțul de închiriat, sesiunile de facepainting și de tatuaje Henna cu Henna Journey, cornerele de povești din călătorii și de destinații favorite, iar la final, își pot imortaliza experiența pe un magnet de la photo-booth-ul interactiv adus de Doityourselfie.

Detalii despre workshopuri, ateliere, seminarii, balul mascat și filme găsiți pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.

Biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.eventbook.ro sau, în ziua proiecției, de la cinema.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere și evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii și faimosul Bal Mascat).

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă – Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.