Live by Night / „Legea nopții”, este un film produs de Appian Way/Pearl Street distribuit în lume de Warner Bros. Pictures. și în România de Freeman Entertainment.

live_by_night_ro

Ben Affleck (Argo), laureat al premiului Oscar, a revenit pe marile ecrane din 13 ianuarie în care joacă și rolul principal. Tot Affleck a semnat şi scenariul, adaptat după bestsellerul lui Dennis Lehane, aceasta fiind cea de-a doua colaborare dintre cei doi, după aclamata dramă „Dispărută fără urmă”. Filmul a fost produs de Leonardo DiCaprio și Jennifer Davisson sub egida companiei Appian Way, și de Ben Affleck și Jennifer Todd, sub egida Pearl Street Films. Chris Brigham, Dennis Lehane și Chay Carter au fost producători executivi.

Pentru această peliculă, Affleck a colaborat cu directorul de imagine Robert Richardson, premiat de trei ori la galele Oscar („JFK”, „Aviatorul”, „Hugo”), scenograful Jess Gonchor, nominalizat la premiile Oscar („Adevăratul curaj”, „Foxcatcher”), editorul de imagine William Goldenberg, laureat al premiului Oscar („Argo”), și designerul de costume Jacqueline West, nominalizată la premiile Oscar („Strania poveste a lui Benjamin Button”, „Argo”). Coloana sonoră a fost compusă de Harry Gregson-Williams.

Din distribuția filmului mai fac parte și Elle Fanning, Brendan Gleeson, Chris Messina, Sienna Miller, Zoe Saldana și Chris Cooper („Hoțul de orhidee), laureat al premiului Oscar, iar mulțumită Freeman Entertainment avem acces la o scurtă sesiune de Întrebări și Răspunsuri cu Zoe Saldana, care intepretează rolul Gracielei, în exclusivitate în România:

 Atunci când Ben Affleck ți-a pomenit, pentru prima oară, de Legea Nopții, ce te-a atras la proiect și te-a făcut să-ți dorești să faci parte din el? 

ZOE SALDANA: Ben Affleck este un regizor grozav, așa că, atunci când a sunat să mă invite la o întâlnire, am acceptat, chiar dacă eram însărcinată și nu era cel mai potrivit moment. Dar Ben a fost convins că o putem scoate la liman și mi-a zis, ‘Graciela este un personaj grozav și ți se potrivește și nu vreau pe nimeni altcineva în acest rol.’

Atunci când am citit scenariul am văzut că Ben a ales o cale foarte realistă de a spune povestea. A încercat să aducă puțină lumină asupra multor persoane care treceau prin momente grele în acea eră; în momentele în care modul corect a fost aplicat greșit, prin violență, persoanelor care încercau doar să supraviețuiască și să facă o Americă mai bună prin încercarea lor de a fi mai buni. Despre asta am discutat la început cu Ben.

Ben și cu mine am discutat mult despre Graciela – cine a fost și lucrurile care sunt importante pentru ea. Dacă aveam să intepretez rolul unui personaj de care este îndrăgostit cineva, cum o fac în Legea Nopții, atunci acel personaj trebuie să fie puternic și stăpân pe sine și el mi-a promis că împreună vom întări personajul și că vom face repetiții și vom face orice e nevoie pentru a-l aduce la viață. Chiar am apreciat această dedicație.

Lucrând cu creatoarea vestimentară, Jacqueline West și purtând frumoasa garderobă vintage a Gracielei, te-a ajutat să găsești calea către personaj? 

ZOE SALDANA:  Lucrul cu Jackie, dar și cu și șefa departamentului de machiaj, Kate Biscoe, și Vera Steimberg și șefa departamentului de coafură, Kristen Berge, mi-au dat frâu liber imaginației. Știu câte ceva despre anii 1920 și ‘30, dar nu atât de multe precum Jackie sau Kate sau Vera sau Kristen. Cu ajutorul lor am pus totul cap la cap. Graciela nu ar fi existat fără contribuția lor esențială.

Jackie este foarte talentată și iubește ceea ce face. Îmi place că este foarte deschisă și folosește termeni cunoscuți pentru a te sfătui și mi-a arătat fotografiile folosite pentru a concepe costumațiile. Toate acestea mi-au fost foarte utile. Preferata mea este o rochie lungă stil art deco, fără mâneci, pe care Graciela o poartă într-o locație din film.

 Atunci când am discutat cu Ben a zis că alături de Graciela, Joe Coughlin – personajul interpretat de el în film – trăiește o primă dragoste matură și sinceră. Ce crezi că ajunge să reprezinte Graciela pentru el?

ZOE SALDANA: Graciela îl învață pe Joe dragostea necondiționată. Joe este un personaj foarte activ pentru că se află întotdeauna în căutarea unui motiv să trăiască și trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima. Ceea ce caută el sunt răspunsurile adevărate despre viața pe care el o trăiește, dar care le află atunci când o întâlnește pe Graciela aceasta oferindu-i un sens pentru ce este adevărat. Ea îi spune, ‘Este în regulă să fii ceea ce ești – nu e nevoie decât să-ți alegi un țel mai înalt pentru tine însuți!’

Cum a fost să lucrezi cu Ben aflat în postura de regizor, dar și ca actor?

ZOE SALDANA:  Ben te face să te simți foarte în siguranță. La început am crezut că e dificil să și regizezi, dar și să joci, asta pentru că mintea ta e probabil împărțită, dar Ben s-a descurcat cu grație și inteligență. El și-a ales un personaj foarte complicat pe care să-l joace, dar se descurcă nemaipomenit. Cu acest film, el ne permite să luăm parte la cum umanitatea a fost transformată complet și-mi place mult această poveste și cum joacă el.

Joe întâmpină multe probleme. Vei vedea toate greșelile pe care le face în viața sa, dar, precum Graciela, îl vei vedea cum regretă și caută un fel de izbăvire. Chiar și eu m-am trezit că am sentimente pentru Joe și Ben a făcut o treabă minunată aducând această călătorie la viață.

Celălalt om din viața Gracielei este fratele său Esteban, intepretat de cunoscutul compozitor și cântăreț, Miguel J. Pimentel. Ne poți spune despre conturarea relației cu Miguel?

ZOE SALDANA: Atunci când Ben la ales pe Miguel, am fost foarte încântată pentru că-i iubesc muzica foarte mult. Știu de activitatea sa de cântăreț încă de la albumul Kaleidoscope, iar trecutul său este similar cu al meu. Și-a iubit cu adevărat cultura și aceasta a fost baza muzicii pe care o crează. Deci, a fost foarte ușor să realizez o legătură cu Miguel.

I-am spus lui Ben că-i văd pe Graciela și Esteban ca pe niște imigranți amabili. Ei au călătorit mult, au crescut pe o plantație mare și provin din generații și generații de fabricanți de rom.  Sunt educați, culți și iubesc Statele Unite. De asemenea își iubesc propria cultură.

Esteban este artistul familiei – un fotograf înzestrat și un bun dansator. El este cu câțiva ani mai tânăr ca Graciela, deci ea se ocupă de responsabilitățile familiare pentru că lui nu i se potrivesc.  Ea este foarte protectoare cu el și are o atitudine precum ‘Tu ești Esteban; acesta este clubul tău; dansezi ca nimeni din branșă și ești un fotograf grozav. Faci cel mai tare rom și suntem pe val. Am fost la Paris; am citit și știm totul despre orice. Am venit în Florida pentru că aici putem face afaceri.’

Sinopsis

Lui Joe Coughlin nu-i stă în fire să asculte sfaturi părintești. În schimb, veteranul din al Doilea Război Mondial a devenit un om în afara legii autodeclarat, deşi e fiul inspectorului poliției din Boston. Cu toate acestea, Joe nu e un tip rău; de fapt, nu e suficient de rău pentru viața pe care și-a ales-o. Spre deosebire de gangsterii pentru care refuză să lucreze, el are un simț al dreptății și o inimă deschisă, ceea ce-l dezavantajează, deoarece aceste trăsături îl fac vulnerabil întruna – atât în afaceri, cât și în dragoste.

Hotărât să îndrepte răul pe care alții i l-au făcut lui, dar și celor apropiați, Joe pornește pe o cale riscantă, care contravine educației pe care a primit-o și propriului cod moral. Lăsând în urmă iarna rece din Boston, el și echipa sa nechibzuită încep să pună lumea pe jar în Tampa. Și chiar dacă răzbunarea poate să aibă un gust mai dulce decât melasa din fiecare strop de rom pe care-l vinde ilegal, Joe va ajunge să afle că totul are un preț pe lumea aceasta.

Live by Night / „Legea nopții” rulează acum în cinematografe și e distribuit în România de Freeman Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.