Retrospectiva ”In memoriam RADU GABREA”

0
1368
Ascultă acest articol


Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual cu sprijinul Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română, al Uniunii Cineaştilor din România şi UNATC “I.L.Caragiale”, organizează o retrospectivă In Memoriam cu filmele Regizorului Radu Gabrea.

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român.

Personalitate marcantă a filmului românesc şi european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul Dincolo de nisipuri, emigrând în Germania în 1974.

După 10 titluri de filme de scurt metraj, documentare, seriale TV, ficţiune, realizate în România, Radu Gabrea semnează 8 filme în Germania, majoritatea cu mare audienţă şi succes internaţional (Un bărbat ca Eva, Nu te teme, Iacob, Rosenemil – o tragică iubire – în co-producţie cu România).

Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în ţară şi în străinătate. Cineastul, este doctor în audiovizual cu teza Werner Herzog şi mistica renană premiată de UCIN în 2004.

A fost distins de Preşedintele Germaniei cu Crucea Germană de Merit.

După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru şi operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti şi europene. A fost primul Presedinte al CNC.

În cadrul retrospectivei In Memoriam ce va avea loc la Cinemateca Union din Bucureştiî ntre 1-5 martie, vor fi proiectate filmele: Amintiri Bucureştene (Uşa, Cadenţe, scurt metraje IATC), Prea mic pentru un război atât de mare, Căutându-l pe Schwartz, O poveste de dragoste – Lindenfeld, Moştenirea lui Goldfaden, Cocoşul decapitat, Concerte la Biserica Neagră, Călătoria lui Gruber, Nu te teme, Iacob şi Dincolo de nisipuri.

Filmele vor fi precedate de un documentar, Interviuri cu Radu Gabrea.

Program Retrospectivă In Memoriam Radu Gabrea.

1-5 martie 2017, Cinemateca Union. Intrarea liberă.

Miercuri 1 martie

17:00 Amintiri Bucureştene (Uşa, Cadenţe, scurt metraje UNATC, 1970, 64 min.)

Filmul este un documentar inteligent construit, cu multe tuşe de umor şi cu secvenţe originale, care evocă convingător dragostea cineastului pentru Capitala ţării, dar şi buna cunoaştere a regulilor genului.

19:00 Prea mic pentru un război atât de mare (1969, 77 min.)

Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea a fost prezentat la Cannes în 1971, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, după ce câştigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno.

Inspirat de fapte reale, filmul vorbeşte despre prietenie şi maturizare, într-un context dramatic precum războiul. Un băiat orfan crescut de regiment pleacă pe front în căutarea celui mai bun prieten şi se confruntă cu experiențe terifiante. Filmul este inspirat din nuvela lui Aurel Petri.

Joi 2 martie:

17:00 România! România! II: Căutându-l pe Schwartz (2008, 66 min.)

România! România! II este o incursiune în muzica idiş traditională, muzica “klezmer”, dezvăluind legatura dintre aceasta şi “Doina”, adânc înrădăcinată în folclorul românesc.

19:00 O poveste de dragoste – Lindenfeld (2014, 95 min.)

Un reportaj pe Televiziunea Germană despre un sat părăsit din Banat îi reaminteşte unui fiu al satului, emigrat în Germania cu 60 de ani in urmă, de satul copilăriei sale „Lindenfeld” („Poiana Teilor”). Bolnav de o boala incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa.

Vineri 3 martie

17:00 Moştenirea lui Goldfaden (2004, 80 min.)

Povestea fascinantă a poetului şi dramaturgului Aavram Goldfaden, supranumit Shakespeare-ul evreilor, cel care a întemeiat primul teatru evreiesc profesionist şi a cărui influenţă e prezentă şi astăzi.

19:00 Cocoşul decapitat (2007, 98 min)

Cocoşul Decapitat este o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme. Ecranizare a bestsellerului în limba germană al scriitorului sas Eginald Schlattner.

Sambata 4 martie

17:00 Concerte la Biserica Neagră (2009, 45 min.)

Concerte la Biserica Neagră, reprezintă o evocare istorică şi muzicală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră.

Lăcaș de cult, Biserica a reprezentat de-a lungul timpului și un spațiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din rândul saşilor transilvăneni. Filmul îl surprinde pe dirijorul Andreescu într-un concert susținut la Biserica Neagră, în care prezintă publicului o parte dintre lucrările acestor compozitori, în cea mai mare parte descoperite de el însuși.

19:00 Călătoria lui Gruber (2008, 100 min)

Călătoria lui Gruber se bazează pe realitatea vizitei la Iaşi a lui Curzio Malaparte, fără a fi, însă, o adaptare a romanului „Kaputt”. Realizat după un scenariu original, rezultat al propriilor cercetări ale scenariştilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, filmul povesteşte vizita la Iași a celebrului ziarist şi scriitor ajuns în acest oraș suferind din pricina unei severe alergii.

Duminica 5 martie:

17:00 Nu te teme, Iacob (1981, 101 min.)

Nu te teme, Iacob! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm și hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul anti-semitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează Evreul modern.

Nu te teme, Iacob! Este o adaptare după  nuvela “O făclie de Paşte” de I.L. Caragiale.

19:00 Dincolo de nisipuri (1975, 104 min.)

În zona Brăilei, dramele sociale şi pasionale au un final care nu poate fi evitat nici chiar atunci când eroii filmului cred că pot detaşa de realitate “dincolo de nisipuri’.

Ecranizare după romanul Îngerul a strigat şi după nuvela Dincolo de nisipuri de Fanuş Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.