“Imersiunea în plot este imediată, de la primul cadru, lăsându-ți puțin timp ca să îți tragi sufletul, dacă pot spune așa, acțiunea fiind în proporție covârșitoare pe toată durata peliculei.”

Regizor: Wes Ball

Scenariu:  T.S. Nowlin, James Dashner

Gen: Acțiune, Sci-Fi, Thriller

Lansare: 26 ianuarie

Durata: 2h 22min

Studio: 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Dylan O’Brien … Thomas
Ki Hong Lee … Minho
Kaya Scodelario … Teresa
Thomas Brodie-Sangster … Newt

Sinopsis:

Finalul epic al seriei Maze Runner, Thomas conduce grupul său din Luminiș în ultima și cea mai periculoasă misiune de până acum. Pentru a-și salva prietenii ei trebuie să intre în Ultimul Oraș, un labirint controlat de RAU care se dovedește a fi cel mai periculos dintre toate. Oricine scapă cu viață va obțne răspunsuri la întrebările pe care cei din Luminiș le-au pus încă de la început.

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

Hollywood-ul este zdruncinat de la finele anului 2017 de scandalul abuzurilor sexuale și nu numai. În acest context, și nu se dorește a fi o premoniție, tot ce va apare pe piață de la acest moment va fi ”safe”, se vor cuminți toți producătorii și regizorii și vor încerca să fie politicaly correct în producții.

Având aceste premise apare în cinematografe ultimul film din francize ”The Maze Runner”, la trei ani de la ultimul film, “The Maze Runner: Scorch Trials”.

Cartea, ca și ecranizarea, s-a dorit o contra-partidă la deja celebra serie ”Hunger Games” și s-a dorit să fie tot un adevărat winner la box-office. Din păcate cu acest ultim film din trilogie nu pot spune că și-au atins acest desiderat, și o să argumentez imediat și de ce.

În 2014 primul film The Maze Runner nu a reușit să strângă din box-office mai mult de 300 milioane de dolari, iar al doilea film cam tot pe acolo s-a învârtit.

Cu un buget total, pe toate cele trei filme de 157 milioane de dolari, dacă facem un calcul și-au acoperit cheluielile de producție din primele două, cu încasări totale de aproximativ 661 milioane de dolari. Da, e drept că este bine, financiar, dar ca și content, story și ce mai vreți voi, trilogia a lăsat un gust amar.

În filmul de față Thomas conduce grupul său din Luminiș în ultima și cea mai periculoasă misiune de până acum. Pentru a-și salva prietenii ei trebuie să intre în Ultimul Oraș, un labirint controlat de RAU care se dovedește a fi cel mai periculos dintre toate. Oricine scapă cu viață va obține răspunsuri la întrebările pe care cei din Luminiș le-au pus încă de la început.

Ăsta ar fi sisopsisul oficial al filmului, ceea ce nu se spune în el este că de la început, de la primul cadru și până la final, dacă ai, cât de cât, o cultură cinematografică și habar de rețetarele de la Hollywood, o să poți anticipa foarte ușor fiecare scenă, acțiune din secvența următoare. Atât de previzibil și de ”safe” a fost conceput scenariul acestui film.

În rolul lui Thomas îl regăsim pe tânărul Dylan O’Brien, actor deja cunoscut din seria TV ”Teen Wolf” și din American Assasin, film apărut anul trecut, și despre care am și scris recenzia la timpul respectiv.

Dacă în American Assasin mi-a plăcut jocul actoricesc al tânărului Dylan O’Brien, de această data nu pot spune același lucru. Se vede din jocul actoricesc că nu e confortabil cu acest rol, desi asumat și conform contractului obligat să-l joace. Poate și ăsta e un motiv de discomfort, dar deontologic, profesional, mi se pare cam prea mult dezinteres în al portretiza corect și coeerent.

Celelalte personaje din film se păstrează și avem și câteva comeback-uri (nu vă spui că e spoiler), dar totul se învârte în jurul găsirii unui remediu pentru virusul mortal care a ucis aproape întreaga populație a globului.

Din punct de vedere al efectelor vă anunț că nu o să regăsiți aceeași complexitate ca și la ”The Hunger Games”, sunt mai fizice, mai realiste și bine implementate în poveste și îți induc senzația că ești acolo, în film.

Imersiunea în plot este imediată, de la primul cadru, lăsându-ți puțin timp ca să îți tragi sufletul, dacă pot spune așa, acțiunea fiind în proporție covârșitoare pe toată durata peliculei. Din punct de vedere al filmărilor, sunt în cadre wide, bine focusate și nu te obosesc, dar nici nu te dau pe spate. Muzica este și ea acolo, în fundal, poate spre final este mai efervescentă și mai prezentă.

FIlmul, să ne înțelegem, nu este unul foarte rău, este, așa cum spuneam și în introducere, ”safe”, cu același rețetar al filmelor de gen, din ultimii ani, și încearcă, chiar și acum, pe ultima sută de metri, să spună că este o alternative, decentă, la succesul de box-office ”The Hunger Games”, dar pălește prin complexitate și prin abordarea facilă a subiectelor din cartea din care trilogia s-a inspirat.

Vă recomand să mergeți să-l vedeți și dacă nu ați văzut și celelalte două pelicule (am scris despre primul aici și despre The Scortch Trial aici), vă trebuie să le vedeți pentru a vă face o idee pertinentă, obiectivă a întregului plot din acest univers imaginat și creat de James Dashner. Regia tuturor celor trei filme îi aparține aceluiași regizor, și anume Wes Ball.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Maze Runner: The Death Cure / “Labirintul: Tratament Letal” rulează la cinema din 26 ianuarie în 3D, Cinema City IMAX 3D și 4Dx și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.