“spectatorii se vor băga la un serial care se dezvoltă lent și este bogat în dialog în defavoarea scenelor alerte, deși o mare bilă albă a serialului este faptul că momentele alerte sunt suficient de bune, fie ele întorsături de situații sau situații care ridică noi întrebări”

Creator: David Kajganich

Gen: Dramă, Horror

Lansare: 24 martie

Durata: 1h/episode (10 episodes/season)

Studio: Scott Free Productions

Distribuitor: AMC România

Clasificare: A.P.13

Actori:

Jared Harris … Francis Crozier
Ciarán Hinds … John Franklin
Tobias Menzies … James Fitzjames

Sinopsis:

Inspirat de o poveste adevărată, „The Terror” se centrează pe o periculoasă călătorie efectuată de Marina Regală Britanică într-un teritoriu încă neexplorat. Echipajul vrea să descopere Pasajul de Nord-Vest (calea de acces din Oceanul Arctic spre Pacific, de-a lungul coastei nordice a Americii de Nord). Pe o vreme chinuitoare, având la dispoziție resurse limitate, din ce în ce mai puțină speranță și temându-se de necunoscut, echipajul este împins până la limite. „The Terror” ilustrează ce se poate întâmpla cu un grup de bărbați înghețați, izolați și blocați la capătul Pământului, care sunt disperați să supraviețuiască și care nu se luptă doar cu elementele naturii, ci și între ei.

Despre The Terror:

Serialul are 10 episoade și adaptează cartea ononimă din 2007, semnată de americanul Dan Simmons. Volumul este axat pe celebra expediție a Căpitanului John Franklin (din 1845 – 1848, când vasele HMS Erebus și HMS Terror au dispărut în regiunea arctică).

Filmat în Budapesta, serialul este produs de Scott Free, Emjag Productions și Entertainment 36, în colaborare cu AMC Studios. Pe lângă Kajganich și Hugh, lista producătorilor executivi îi mai include pe Ridley Scott, David W. Zucker, Alexandra Milchan, Scott Lambert și Guymon Casady.

Distribuția serialului de 10 episoade îi include pe: Jared Harris (The Crown, Mad Men: Nebunii de pe Madison Avenue), în rolul Căpitanului Francis Crozier; Tobias Menzies (Străina), în rolul Căpitanului James Fitzjames; Ciarán Hinds (Urzeala tronurilor), în rolul lui Sir John Franklin; Paul Ready (Cuffs), în rolul Dr. Henry Goodsir; Adam Nagaitis (Sufragete), în rolul lui Cornelius Hickey; Nive Nielsen (Lumea nouă), care o joacă pe Lady Silence; Ian Hart (În căutarea Tărâmului de Nicăieri), în rolul lui Thomas Blanky; Trystan Gravelle (Mr. Selfridge), în rolul lui Henry Collins.

Episoade:

Episodul I: “Go for broke”

Expediția arctică condusă de Sir John Franklin Arctic mai are 320 km până va descoperi Pasajul de Nord-Vest (calea de acces din Oceanul Arctic spre Pacific, de-a lungul coastei nordice a Americii de Nord), când una dintre cele două nave are un accident. Sir John trebuie să facă o alegere dificilă, care ori îi va distruge, ori le va pava drumul spre glorie.

Episodul II: “Gore”

După ce petrec o iarnă lungă prinși între ghețuri, odată cu primăvara optimistul Sir John trimite câțiva bărbați în recunoaștere, în toate direcțiile, pentru a căuta o zonă în care apa nu este înghețată. Dar unul dintre aceștia face o descoperire periculoasă și devine ținta unui prădător letal.

Episodul III: “The Ladder”

Dezghețul mult-așteptat nu mai vine odată, iar navele sunt amenințate în continuare de „creatura de pe gheață”, așa că adjunctul lui Sir John, Căpitanul Francis Crozier, încearcă să îl convingă pe Sir John să-i trimită pe continentul canadian pe câțiva dintre ei, pentru a chema ajutoare.

Episodul IV: “Punished, as a boy”

O nouă iarnă începe, iar navele sunt victimele unui atac înspăimântător, care le dovedește oamenilor că nu au de a face cu un simplu urs polar. Creatura care îi vânează este vicleană și îi determină să devină paranoici și să intre în panică. Ofițerii expediției sunt forțați să admită că salvarea ar putea veni de la inuiții din zonă.

Recenzie

The Terror este un nou serial original AMC, avându-l drept producător executiv pe Ridley Scott, lucru care se vede încă de la tema de deschidere și pe care îl voi aborda un pic mai târziu în discuție. După aceasta, descoperim o poveste incitantă cel puțin pentru exploratori despre expediția adaptată în roman de Dan Simmons și acum în serie TV a navelor HMS Erebus si HMS Terror (1845-1848) condusă de căpitanul John Franklin.

Așa cum am spus și mai sus, primul lucru observabil despre această serie este distribuția inteligentă de fonduri, designul de producție și al costumelor fiind extrem de convingătoare. Deși nu are foarte multe locații, faptul că este o serie de epocă despre expediții necesită din start o meticulozitate aparte pentru acestea, oricât de puține ar fi. Pe lângă această încadrare în genuri, serialul este presărat cu o mulțime de elemente mistice care tensionează des atmosfera, ajutând o înaintare lentă în acțiune să capete un puls diferit. Așadar, pe lângă pasionații de explorare care știu la ce se înhamă cunoscând cazul nemistificat, este de precizat faptul că spectatorii se vor băga la un serial care se dezvoltă lent și este bogat în dialog în defavoarea scenelor alerte, deși o mare bilă albă a serialului este faptul că momentele alerte sunt suficient de bune, fie ele întorsături de situații sau situații care ridică noi întrebări, cât să reprezinte o recompensă cinstită pentru momentele necesare unei expediții din secolul 19 să se desfășoare care pentru mulți ar reprezenta o aprofundare inutilă.

Știu că sună derizorie ideea că o aprofundare în orice domeniu poate fi inutilă, dar în cazul în care spectatorul caută un serial ușor sau nu știe nimic despre acesta, discuțiile și scenele cu cele două vase ale exploratorului ar fi putut deveni teribil de lente sau plictisitoare. Nu este cazul în The Terror, iar dispersarea acțiunii pe parcursul a zece episoade este o idee bună, gândindu-ne că pot aborda o perioadă de timp prea mică pentru a putea susține un serial lung. Seria ar putea rămâne interesantă și fără să plictisească nici prin artificiile folosite pentru a crea tensiune timp de 2-3 sezoane, iar fiind vorba despre niște nave care au fost descoperite în perioada 2014-2016, ultimul sezon ar putea face un salt în timp și a face o legătură contemporană a “misterului”. A se înțelege totuși că speculez după vizionarea primelor 4 episoade din primul sezon și m-aș putea înșela. Începe totuși surprinzător de bine, este un serial pe care îl voi continua cu siguranță de unde am rămas.

The Terror este un thriller plin de suspans care va fi lansat la noi cu un episod de două ore, pe 29 martie 2018, de la ora 22:00 pe AMC România. Premiera este programată la trei zile după cea americană.

Poster:

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.