AcasăRecenziiJurassic World: Fallen Kingdom - Recenzie

Jurassic World: Fallen Kingdom – Recenzie

Ascultă acest articol


Au trecut trei ani de când parcul tematic și stațiunea de lux Jurassic World au fost distruse de dinozaurii care au scăpat din captivitate. Insula Nubar este acum abandonată de oameni, iar dinozaurii care au supraviețuit sunt acum pe cont propriu în junglă.

Regizor: J.A. Bayona

Scenariu: Derek Connolly, Colin Trevorrow

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare: 8 iunie

Durata: 2h 8min

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.13

Actori:

Bryce Dallas Howard … Claire Dearing
Chris Pratt … Owen Grady
Ted Levine … Ken Wheatley
Jeff Goldblum … Ian Malcolm
Toby Jones … Gunnar Eversol
James Cromwell … Benjamin Lockwood
BD Wong … Dr. Henry Wu

Sinopsis:

Au trecut trei ani de când parcul tematic și stațiunea de lux Jurassic World au fost distruse de dinozaurii care au scăpat din captivitate. Insula Nubar este acum abandonată de oameni, iar dinozaurii care au supraviețuit sunt acum pe cont propriu în junglă.

Când vulcanul adormit de pe insulă dă semne de reactivare, Owen și Claire lansează o campanie pentru a salva dinozaurii care au mai rămas de la erupția iminentă a vulcanului. Owen e hotărât să-l găsească pe Blue, raptorul său lider, care e dispărut în sălbăticie, iar Claire a ajuns să respecte aceste creaturi care au devenit acum o cauză în care crede și pentru care se luptă. Cei doi ajung pe insulă cu misiunea de a salva dinozaurii, dar descoperă o conspirație care ar putea reîntoarce întreaga noastră planetă la o stare de lucruri extrem de periculoasă, și care nu a mai fost văzută din timpuri preistorice.

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

Am fost fascinat, încă de la început, de această franciză imaginată de Spielberg și, trebuie să recunosc a fost spectaculoasă de fiecare dată. Începutul a fost în 1993 când, în plin boom tehnologic, Steven Spielberg ne propunea o lume de mult uitată și readusă la viață de un excentric bogătaș, pe numele său Hammond, interpretat la vremea respectivă de regretatul Richard Attenborough. De-atunci și până acum s-au mai făcut patru filme, toate cu succesul și încasările aferente la Box Office-ul american.

În 2015 Spielberg & Co. s-au gândit să aducă pe ecrane o nouă versiune a acestei lumi prin filmul Jurasic World, film care a devenit al patrulea film, ca și încasări, cu cea mai mare popularitate din toate timpurile. La vremea respectivă personajele principale erau Claire Dearing, interpretată de Bryce Dallas Howard și Owen Grady, interpretat de Chris Pratt.

În noul film cei doi își reiau rolurile, la trei ani de la evenimentele devastatoare din primul film, fiecare având acum alte ocupații.

Claire Dearing, mai nou, după dezastrul de pe insulă, este o militantă activă pentru apărarea și prezervarea dinozaurilor abandonați și încearcă din răsputeri să-i salveze. În schimb Owen Grady s-a retras într-un colț de pădure, singur, încercând să-și revină după cele întâmplate acolo dar și după despărțirea de Claire (asta aflăm chiar de la început), despărțire care a lăsat urme.

Și pentru că altfel nu se putea, avem și legăturile cu filmele precedente, și aici mă refer la primele două filme din franciză (o să vedeți pe parcurs de ce), și avem un misterios bogătaș, Benjamin Lockwood, interpretat de inegalabilul James Cromwell, dar și de personajul, aparent pozitiv, ulterior devenind partea negative, pe Eli Mills, asistentul lui Lockwood, interpretat de Rafe Spall.

Chiar de la început aflăm că Benjamin Lockwood a fost unul din cei mai buni prieteni ai excentricului om de afaceri Hammond și că, de fapt, împreună au creat acea ”oază” a dinozaurilor chiar în impozantul conac deținut de Lockwood.

Din punct de vedere al dialogurilor, de data asta se pare că și-au învățat lecția din primul ”Jurasic World”, și au încercat, regizorul J.A. Bayona și scenariștii Colin Trevorrow și Derek Connolly, să le facă mai interesante, mai logice și pe alocuri amuzante. Acțiunea filmului este, să zicem, ok, dar nu lipsită de scene previzibile și, nu de puține ori, de clișee de care nu mai scăpăm.

Prima jumătate a filmului mi s-a părut bună, introducându-ne, din nou, în spectaculoasa lume pierdută, din parcul ”Jurasic World”, imaginile sunt superbe, peisajele la fel. Ce am uitat să menționez este faptul că insula, pe care se întorc protagoniștii noștri, este amenințată de erupția unui vulcan, și de aici așa-zisa misiune de salvare a dinozaurilor, propusă de asistentul Mills. Pe parcurs aflăm că intențiile acestuia sunt meschine și foarte concrete: să facă bani.

Întorcându-ne la acțiunea filmului, nu știu de ce, dar viziunea regizorală ne propune un anume segment ce s-a dorit a fi de groază, dar eșuează și nu face altceva decât să ne încrunte și să regretăm prima jumătate a filmului.

Ideea din acest nou film este bună, dar repetitivă, având în vedere că acest gen de plot l-am regăsit în cel de-al doilea film din prima franciză imaginată de Spielberg, schimbate fiind locația și personajele, dar ideea e aceeași. Dacă vreți un fel de refurbish al celui de-al doilea film, mai plin de CGI și mai puține lucruri originale.

Nu vă mai divulg foarte multe din film, dar nu cred că va detrona succesul lui ”Jurasic World” din 2015, însă cred că va face încasări decente la box-office.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Jurassic World: Fallen Kingdom / “Jurassic World: Un regat în ruină” rulează la cinema și IMAX în 3D din 8 iunie și este distribuit în România de Ro Image.

Poster:

Trailer:

REVIEW OVERVIEW

REVIEW OVERVIEW

Scenariu
80 %
Imagine
90 %
Interpretare
80 %
Sunet
75 %

SUMMARY

Jurassic World: Fallen Kingdom nu cred că va detrona succesul lui ”Jurasic World” din 2015, însă cred că va face încasări decente la box-office.

Leave a review

Imagine
Interpretare
Regie
Scenariu
Sunet

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.
Ștefan Apostol
Ștefan Apostol
Cinefil, realizator de programe radio, jurnalist.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.
Jurassic World: Fallen Kingdom nu cred că va detrona succesul lui ”Jurasic World” din 2015, însă cred că va face încasări decente la box-office.Jurassic World: Fallen Kingdom - Recenzie