“Confruntarea finală este cea care probabil și-o dorea toată lumea și anume Jonas vs Megalodon și vă spun doar atât: cei doi se întâlnesc față în față – Jason Statham – cel mai tare actor de filme de acțiune, un Chuck Norris modern sau un Bruce Lee britanic împotriva lui Megalodon, un colos preistoric de 23 metri (de 4 ori mai mare decât marele alb) cu cinci rânduri de dinți fiecare de 20cm lungime și o greutate de ordinul tonelor, care a dispărut în urmă cu 2 milioane de ani.”

Regizor: Jon Turteltaub

Scenariu: Dean Georgaris, Jon Hoeber

Gen: Acțiune, Groază, Sci-Fi

Lansare: 10 august

Durata: 1h 53min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: A.P.13

Actori:

Jason Statham … Jonas Taylor
Bingbing Li … Suyin
Rainn Wilson … Morris
Cliff Curtis … Mac
Ruby Rose … Jaxx

Sinopsis:

Submarinul unei echipe de cercetatori este atacat de o creatură marină uriaşă, despre care se ştia că dispăruse, iar acum a rămas avariată pe fundul Pacificului, fără posibilitate de ieşire pentru echipaj. Cu puţin timp la dispoziţie, Jonas Taylor (Jason Statham) – scafandru profesionist expert în salvări – este recrutat pentru a conduce misiunea de salvare a cercetătorilor şi a întregului ocean de ameninţarea imparabilă a unui rechin gigant preistoric, cunoscut sub numele de Megalodon.

Ceea ce nimeni nu îşi putea imagina este faptul că Taylor a mai întâlnit monstrul în urmă cu câţiva ani, în timpul unei expediţii în adâncul oceanului. Acum, împreună cu Suyin (Li Bingbing), acesta trebuie să îşi înfrunte frica şi să-şi rişte viaţa pentru a salva situaţia, chiar cu riscul de a se lovi din nou de cel mai mare prădător din toate timpurile.

Recenzie:

În 1975, Steven Spielberg intra într-o zonă mai greu de explorat și cu un subiect greoi de abordat pentru acele vremuri. E vorba despre ocean și cel mai mare prădător al său, rechinul (mai exact, cel alb). Jaws a fost un succes garantat, iar lumea a prins gustul acestui gen și a făcut ca franciza să fie extinsă cu mai multe continuări dar cu un impact mai mic și a dat drumul unui fel de cult de filme cu rechinul pe post de ucigaș, dar și cu alte vietăți ale apei (piranha, anaconda șamd).

La peste 30 de ani de la Jaws cineva a venit cu o idee “grandioasă” și a spus probabil “Hai să facem un film cu un rechin alb mare, uriaș… megalodon!” pentru că tehnologia de astăzi ne permite să aducem pe marele ecran tot ceea ce vrem, iar efectele speciale sunt aproape identice cu realitatea, ne rămâne, așadar, un scenariu și actori buni. Așa a ajuns acum pe marile ecrane Megalodon cu numele său de alint, Meg… The Meg.

The Meg

The Meg a venit perfect în această perioadă toridă și este excelent de văzut în sălile răcoroase ale cinematografelor, în 3D la IMAX și la 4Dx, pentru că stă foarte bine la capitolele aspect și efecte speciale, dar, ce se întâmplă cu celelalte elemente despre care am pomenint mai sus? Scenariu? Actori? Vă spunem în rândurile care urmează.

După ce am văzut trailererele în care capul de afiș e Jason Statham și pe “rechinuț” e ușor să-ți dai seama ce gen de film e și unde trebuie situat. Adică. a) Statham, da? Unul dintre cei mai în vogă actori de filme de acțiune din ziua de astăzi. b) Rechin uriaș. Clar se pune de-o bătaie între cei doi, nu? 🙂 Și este fix la ceea ce trebuie să te aștepți de la acest film și așteptările îți vor fi confirmate.

Personaje

The Meg, fiind un proiect în colaborare cu o casă de producție asiatică, vom avea câteva personaje de această origine, iar locațiile din film sunt, de asemenea, tot de acolo. Încă de când vei vedea “echipa” din film îți vei da seama că vom avea de a face cu ceva… să zic, modern. De ce? Pentru că echipa e formată din indivizi de naționalități diferite și, bineînțeles, fiecare cu specialitatea lor – un model des întâlnit. În cazul The Meg, din nefericire, doar două personaje au un screen time mai mare, restul fiind acolo de umplutură cu două-trei replici spuse și alea fără noimă. Da, din nefericire, la capitolul replici spuse, este la nivelul unui film asiatic de acțiune, plin de replici scurte și fără prea multă importanță. Pot să spun însă, că cele mai drăguțe conversații (și alea scurte) sunt între personajul lui Statham și fetița unei cercetătoare, Li – cei doi de care ziceam că au cel mai mult screen time.

Avem așadar pe Jason Statham (The Mechanic, Transporter) în rolul lui Jonas Taylor, un scafandru experimentat; Bingbing Li (Transformers, Resident Evil) este Suyin care împreună cu tatăl său și fiica sa se ocupă de un proiect maritim; Rainn Wilson (Super, The Rocker) este Morris – finanțatorul proiectului și partea amuzantă a filmului; Cliff Curtis (Fear the Walking Dead) face și el parte din echipa proiectului, iar Ruby Rose (xXx, John Wick) este cea care a pus pe picioare proiectul, tehniciana.

Povestea

Filmul începe cu Jonas într-un submarin care este atacat, la o adâncime foare mare, de către ceva mare și este obligat să ia o decizie cotroversată pentru a-și salva o parte din echipaj. Cinci ani mai târziu, pus pe tușă datorită deciziei luate, Jonas este acum un bețivan “tot timpul cu sticla de bere în mână”, ce-și duce veacul printr-un loc uitat de lume, dar nu pentru mult timp. Pe de altă parte, un proiect secret, maritim, constă în a ajunge cât mai adânc posibil în ocean pentru cercetare. Proiectul dă rezultate și se ajunge la un strat înghețat – un fel de sigiliu, care desparte o lume preistorică de cea modernă. O navă este trimisă să “penetreze” acest strat și rămâne blocată acolo datorită atacului a “ceva mare” despre care nimeni nu-l credea pe Jonas că există și care este și motivul deciziei sale cotroversate.

Nu e greu să-ți dai seama ce urmează, precum în Rambo 2, o echipă se duce la Jonas și-i spune că are nevoie de ajutorul lui să salveze acel echipaj, iar acesta acceptă într-un final să se implice, dar până să ajungă la nava blocată în “preistoric”, Suyin decide să nu mai aștepte și o ia înainte. Acel “ceva mare” le va pune probleme și este, bineînțeles, Megalodonul nostru care se încăpăținează să pape tot ce luminează și se zbate prin apă și trece de acel “sigil” dintre lumi și înoată lejer în apele noastre.

Echipa proiectului împreună cu Jonas trebuie neapărat să-l oprească pe uriaș să ajungă în locuri publice, dar fără prea mult succes, iar Meg ajunge într-un sfârșit la o plajă mare și populată și vă dați singuri seama ce se întâmplă. Confruntarea finală este cea care probabil și-o dorea toată lumea și anume Jonas vs Megalodon și vă spun doar atât: cei doi se întâlnesc față în față – Jason Statham – cel mai tare actor de filme de acțiune, un Chuck Norris modern sau un Bruce Lee britanic împotriva lui Megalodon, un colos preistoric de 23 metri (de 4 ori mai mare decât marele alb) cu cinci rânduri de dinți fiecare de 20cm lungime și o greutate de ordinul tonelor, care a dispărut în urmă cu 2 milioane de ani. Și mai e ceva! În confruntarea celor doi, sub apă, Jonas are un… CUȚIT! Liber la mize! Și încă o chestie, doamnele vor fi fericite să meargă la acest film măcar pentru o scenă scurtă cu Statham tricouless. 😉

Tehnic

Cei care sper să vadă băi de sânge, membre mutilate și alte chestii macabre celebre din filmele de groază cu rechini vor fi profund dezamăgiți și țin să le amintesc că nu este un film interzis minorilor și unul pentru peste 13 ani, deci… Vor fi sacrificii umane (necesare oare?), iar Meg va păpa ceva omuleți, dar fără roșu în apă – să fim înțeleși.

Din punct de vedere regizoral, Turteltaub oferă niște cadre superbe din unghiuri perfect surprinse care îți redau perfect proporțiile – cadre largi acvatice și scene înfricoșătoare cu Megalodonul, iar dpdv al sunetului totul stă bine la toate capitolele. Muzica este tensionantă atunci când ceva apare din întunericul adâncurilor sau deodată sare ceva/atacă cineva și lipsește aproape total din scene în care nu se întâmplă mai nimic, dar bine că sunt foarte puține. Practic tot filmul este o acțiune continuă. Se întâmplă mereu ceva și așa ne și așteptam să fie.

Am spus deja despre conversații că sunt seci și nu încântă cu nimic și actori care sunt acolo doar… să fie, iar pasajele care se vor amuzante te antrenează la început și te lasă fără râsul de la final. Scenariu e simpluț și pare unul standard pentru astfel de filme, ceea ce nu înseamnă neapărat că e rău, dar măcar să fi avut (mai mult de un) twist cum se obișnuiește prin ele.

Megalo Don’t sau Don Megalo

Ca o mică adăugare, am zâmbit când, prima oară când se pomenește numele Megalodon ]n film, a fost tradus în subtitrare “Megalodont” – Megalo Don’t :-). Am crezut că e o greșeală mică, la început, dar pe tot parcursul filmului se tot ține sus și tare cu T-ul în coada Megalodon. Se întâmplă.

Concluzie

Rechin Uriaș versus Jason Statham cu cuțit

Înarmat cu o floricică și un cico, mergi blând la răcoarea de la cinema și așteaptă-te la un film cu Rechin Uriaș versus Jason Statham cu cuțit și vei primi exact ceea ce sperai. Un film de vară, răcoros pe care trebuie să-l vezi în primul rând la IMAX pentru imaginile de sub apă și mărimea lui Nemo și în al doilea rând la 4Dx pentru că te vei stropi la greu și vei simți cu adevărat mărimea și greutatea lui Meg.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Meg / “Meg: Confruntare în adâncuri” rulează la cinema din 10 august și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.