“Aflaţi în permanenţă de partea greşită a legii şi excluşi din cercul elitist al automobilelor de lux, Wheely şi prietenul său cel mai bun, scuterul Putt Putt, sunt implicaţi fără voie într-o reţea de furt de maşini exclusiviste, condusă de un uriaş camion pe nume Kaiser.”

Regizor: Yusry Abd Halim

Scenariu: Keith Brumpton, Yusry Abd Halim

Gen: Animație, Comedie, Aventură

Lansare: 5 octombrie

Durata: 1h 32min

Studio: Lionsgate

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: A.G.

Actori:

Ogie Banks … Wheely (voce)
Gavin Yap … Putt Putt (voce)

Sinopsis:

Wheely Rotescu, un mic taxi prăfuit cu spirit aventurier şi competitiv, îndrăzneşte să concureze pentru titlul de rege al şoselelor în oraşelul său, Gasket City. În timpul unei curse eşuate, Wheely o cunoaşte pe celebra şi superba maşină de lux Bella di Monetti, de care se îndrăgosteşte până peste capotă.

Aflaţi în permanenţă de partea greşită a legii şi excluşi din cercul elitist al automobilelor de lux, Wheely şi prietenul său cel mai bun, scuterul Putt Putt, sunt implicaţi fără voie într-o reţea de furt de maşini exclusiviste, condusă de un uriaş camion pe nume Kaiser.

Recenzie:

În orășelul Gasket mirosul de cauciucuri încinse cuprinde o parte din străzile aparent liniștite. Tăcerea este întreruptă de un zumzet de motoare accelerate la maxim. Din depărtare se văd apropiindu-se rapid un grup de mașini. În fruntea lor își face apariția ceva ce pare a fi o caroseria galbenă de taxi pe niște roți greu de stăpânit. Da, este  Wheely, regele jantelor, cursierul numărul 1! Pentru el cursele sunt totul, iar faptul că a dobănâdit o reputație în această lume spune multe despre pasiunea să. Cu o încredere greu de depășit protagonistul nostru se aproprie de finalul cursei gândindu-se deja la încă o victorie în palmares. Însă un ghinion teribil provocat de prietenul său cel mai bun Putt Putt, un scuter greu de agreat fizic dar cu o minte agilă, îi va schimbă dramatic viața eroului nostru voios și iute.

Deși avem în față încă o animație cu mașini, primele 20 de minute promit o experiență plăcută pentru micii noștri cinefili. Cursivitatea acțiunilor și personalitatea lui Wheely reușesc să capteze atenția copiilor din sală încă de la început. Personal mi-a plăcut acel salt cronologic de la cursa ghinionistă la momentele din prezent accentuând schimbarea totală din viața protagonistului nostru. Între timp Wheely devine un curier și cel mai mare ajutor al mamei sale. Împreună întrețin o mică afacere de familie aflată la limita existenței în suburbia orașului, restaurantul “Mama’s Garage” unde meniul zilei nu este altceva decât o porție sănătoasă de ulei de motor. Deși pare resemnat cu noul stil de viață, încă i se mai învârt câteva rotițe ce-l duc cu gândul la cursele din trecut. Provocat de vechii oponenți, Wheely nu rezistă tentației și se aruncă din nou într-o cursa în ciuda promisiunilor de a nu mai participa. Astfel aflăm despre eroul nostru că în urma accidentului s-a ales cu o “fractură” de osie punându-l în imposibilitatea de a concura la potențialul său maxim. Și aici intervine poate cea mai evidentă calitate a sa, încrederea în propriile forțe, indiferent de situația neplăcută în care se poate afla. Știm cu toții cât de dificil e să găsim acest sentiment atunci când avem nevoie de el, cu atât mai greu dacă e să-l căutăm în interiorul nostru. Însă naivitatea sa îl face să pară ridicol chiar și în fața prietenilor și a familiei. Abia spre final va descoperi faptul că a fi sincer cu cei apropiați contează mai mult decât orgoliul personal.

În urma unui șir de întâmplări neprevăzute v-a ajunge să-și cunoască marea dragoste în cel mai clasic mod posibil, salvându-i viața. Și din acest moment tot scenariul voios și iute se transformă într-unul monoton cu un amagalm de acțiuni previzibile. Lipsit de conținut original, majoritatea replicilor se scufundă adânc în clișee. De exemplu foarte rar i-am auzit pe copii din sală să râdă la glume. Practic se rezumă la o poveste amoroasă între câteva mașini adolescentine, în care publicul junior face cunoștință cu Bella, o mașină italiană cu forme atractive. Până și numele ei pare a fi inventat într-o zi lipsită de inspirație. Inevitabil, prezența ei pune pe jar circuitele electrice ale cel puțin trei tineri bolizi printre care și naivul Wheely. Singurul aspect notabil din acest cerc amoros e faptul că fiecare oponent încearcă să o cucerească având scopuri diferite: din interes, pentru aspectul ei fizic și bineînțeles din dragoste. Am văzut copii atenți în continuare la ceea ce se petrece, însă pentru publicul matur devine un test serios de răbdare. Eu și soția am suferit de plictiseală acută până la final.

Am înțeles că studiourile Kartun se află undeva în sud-estul Asiei, iar prin faptul că au ales un design occidental al orașului au pierdut o mare oportunitare de a salva măcar vizual animația. Personal aș ierta scenariul pe jumătate dacă aș fi avut ocazia să văd acțiunea petrecându-se într-un oraș asiatic, thailandez, un mic Bangkok animat artistic. Pentru că au ales un oraș obișnuit au accentuat și mai mult monotonia. Ori nimeresc doar ochelari cu probleme in ultimul timp, ori e a două animație consecutivă cu proiecție 3D modestă (prima este Ploey). Cu sunetul stăm ceva mai bine, au fost câteva melodii rezonabile, exceptând vocile dublate, unele chiar mi-au zgărâiat timpanele. Avem și personaje negative, însă construcția lor e sub același tipar al comediilor ieftine, cu doi gogomani și unul mai răsărit.

Datorită echipei cu origini exotice care a participat la producție, “Wheely, voios și iute” ar fi avut un mare potențial, în special pentru publicul din occident.  Însă pentru că s-au chinuit prea mult să se apropie la nivelul studiourilor mult mai renumite gen Pixar sau Disney, au transformat animația într-un eșec.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Wheely/ “Wheely: Voios și iute” rulează în 3D din 5 octombrie la cinema, dublat în limba română și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.