Despre familia tradițională cu actorii din „Secretul Fericirii”

Această pârghie este utilizată într-un loc foarte sensibil, şi anume în mijlocul unui concept cu semnificaţii diferite pentru mulţi dintre noi

0
2198
Ascultă acest articol


Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

 

Secretul fericirii

Regia: Vlad Zamfirescu
Scenariul: Alexandru Popa
Casa de producție: Movie Production
Distribuția: Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Theo Marton, Ştefan Zamfirescu
Gen: Comedie, Dramă
Durata: 90 minute
Rating: N15
Premiera în România: 19.10.2018

Despre familia tradițională cu actorii din „Secretul Fericirii”

În iureșul creat de Ordonanţa de Urgenţă privind redefinirea familiei în Constituţie, misiune eșuată de altfel, actorii din „Secretul Fericirii”, filmul românesc ce va intra în cinematografe pe 19 octombrie 2018, explică ideea de familie și relațiile de cuplu, în general, în viziunea lor.

Ștefan Apostol: Din punctul vostru de vedere, de ce e atât de controversată ideea de familie tradițională?

Irina Velcescu: Ce se întâmplă acum se numește Divide et Impera. Ia certați-vă voi între voi și nu vă mai gândiți un timp la problemele justiției, la grațieri, la alegerea unui procuror general… Și se pare că funcționează perfect, din păcate.

Theo Marton: În primul rând, am convingerea că această controversă e o temă falsă. Iar în al doilea rând, cred că această pârghie este utilizată într-un loc foarte sensibil, şi anume în mijlocul unui concept cu semnificaţii diferite pentru mulţi dintre noi: familia poate fi cea în care te naşti, cea în care creşti, sau cea pe care o alegi.

Theo Marton & Vlad Zamfirescu (Secretul Fericirii)

Ștefan A.: Raportându-vă la voi, cât de multă liberate vă doriți în relația de cuplu?

Irina: Dacă simți că o relație îți îngrădește libertatea, atunci ceva nu e în regulă. Dacă fac sau nu fac un lucru, este pentru că iubesc, nu pentru că nu am voie.

Theo: O altă iluzie, noţiunea de libertate. Consider că suntem pe atât de liberi pe cât ne permitem să fim, în raport cu educaţia şi convingerile noastre. Într-o relaţie, libertatea se negociază continuu, pentru că şi regulile se actualizează constant, iar acest „joc” poate avea sens atâta vreme cât există reciprocitate şi regulile sunt respectate de ambele părţi.

 Ștefan A.: Și cât de multă puteți să acordați?

Irina: Ofer toată libertatea. Nu îmi place să constrâng și nici să fiu constrânsă.

Theo: Cred într-o formă de reciprocitate. Cred că şi în „economia relaţiei” trebuie reglată cererea cu oferta.

Theo Marton (Secretul Fericirii)

 Ștefan A.: În opinia voastră, care acțiuni din cadrul unei relații demonstrează încrederea?

Irina: Să nu ai nevoie să întrebi.

Theo: Ar trebui să existe un fel de bucurie, o anumită calitate a prezenţei în cuplu. Iar atunci simţi că faci parte din universul celuilalt şi nu mai ai nevoie de dovezi. Când această stare se alterează, face loc unor sentimente mai puțin plăcute, printre care și neîncrederea.

 Ștefan A.: Dar, infidelitatea cum o explicați?

Irina: Sper sa nu fie cazul să explic asta în relația mea. Și nici să primesc explicații.

Theo: Cauzele infidelităţii pot fi foarte diferite. Însă, de cele mai multe ori, cred că infidelitatea se naşte din dorinţa de a evada temporar dintr-o poveste pe care, de altfel, o construim pas cu pas, şi care răspunde nevoilor personale până într-un punct, după care începe să ne fie insuficientă, pentru că de fapt natura noastră ne împinge continu să ne depăşim limitele.

Ștefan A.: Merită să îți salvezi relația după infidelitate?

Irina: Am vazut relații distruse de infidelități. Pe de alta parte, am văzut relații care țin, în ciuda sau poate chiar datorită infidelităților. Depinde cât de mult iubești.

Theo: Din nou, acea dorință de a fi, de a construi împreună e indicat să existe în ambele „tabere”. Cred că depinde mult și de natura infidelităţii. În situația în care cuplul mai poate privi în aceeași direcție, poate că merită să fie salvat.

Theo Marton & Irina Velcescu (Secretul Fericirii)

În spiritul acestei idei actorii „Secretul Fericirii” au realizat și o parodie, pe care vă invit să o urmăriți aici:

Secretul fericirii” este o producție Movie Production Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu.  Filmul intră în cinematografe din 19 octombrie 2018.

„Secretul Fericirii” a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film, după cum urmează: Los Angeles Film Awards, SUA, 2018 (Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature), Virgin Spring Cinefest, India, 2018 (Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu), Burgas International Film Festival, Bulgaria, 2018 (Selectat în competiția oficială, cu proiecție specială pe 23.07.2018), „Sose” 5th International Film Festival 2018, Yemen, Armenia (Selectat în competiția de lung metraj). „Secretul Fericirii” a fost selectat și în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018 și la Zaragoza Film Festival 2018, din Spania.

 Mai multe detalii despre filmul „Secretul Fericirii” se găsesc și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.secretulfericirii/

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.