Ascultă acest articol


Centenarul Filmului Românesc a ajuns vineri, 25 ianuarie și sâmbătă, 26 ianuarie, la Casa de Cultură Buhuși, cu două episoade speciale care completează harta filmică a Centenarului Marii Uniri.

Seara de 25 ianuarie a fost dedicată Elisabetei Bostan, regizoarea care s-a născut și a copilărit, până la vârsta de 18 ani, în Buhuși. Filmul pe care l-am urmărit, pe marele ecran al Casei de Cultură Buhuși, în prezența a peste 150 de spectatori, a fost Saltimbancii, astfel că, așa cum regizoarea spunea în intervenția telefonică de dinaintea proiecției, am intrat în arena circului și ne-am amintit de copilărie.

Elisabeta Bostan mărturisește că pe vremea când era la Buhuși, în jurul datei de 24 septembrie, venea circul în oraș. Acest moment a reprezentat, mai târziu, o inspirație pentru film, la fel ca opera „Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu.

Primarul orașului Buhuși a spus despre Elisabeta Bostan că este „o fiică a orașului Buhuși, una dintre cele mai importante personalități care au plecat din acest oraș”.

Vasile Zaharia, Primarul orașului, a mai adăugat că importanța unor astfel de evenimente este destul de mare pentru a scoate lumea din case, pentru a le prezenta și altceva, pentru a-i face să socializeze: „Este extraordinar ceea ce faceți, împrospătați memoria cetățenilor, aduceți un alt aspect al istoriei. Ridicați ștacheta, ridicați un nivel intelectual superior și atractiv și foarte plăcut”.

Adrian Păduraru „a coborât la prima”, la Buhuși

Pe 26 ianuarie, de la ora 16.00, ne-am întâlnit cu actorul Adrian Păduraru, care ne-a povestit despre filmul Coborâm la prima, pe care l-am proiectat în premieră la Buhuși, dar și despre activitatea în lumea cinematografiei și a teatrului românesc.
„Filmul lui Tedy Necula este pentru publicul de orice vârstă, pentru publicul de orice formație culturală, dar este un film care îi atinge mai ales pe cei extrem de tineri. Mă bucur că sunt aici, într-o sală frumoasă”, a povestit pentru publicul din Buhuși actorul Adrian Păduraru, invitat special al evenimentului.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani a fost filmul documentar care a încheiat seria de evenimente de la Buhuși.

Buhușiul, la pas filmic

Echipa Centenarului Filmului Românesc a vizitat alături de primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, și directorul Casei de Cultură, Elena Mitrea, sala de sport a Colegiului Tehnic „Ion Borcea”, care are 150 de locuri și susține meciurile de handbal a echipei din Buhuși. De asemenea, la Spitalul Orășenesc Buhuși, echipa a putut vedea secția de Pediatrie, saloanele copiilor și a adulților, camera de sterilizare și biberoneria, unde se pregătește hrana celor mici. Drumurile înzăpezite a condus Caravana Centenarului Filmului Românesc spre Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Runc, o mănăstire de călugări, despre care, prin tradiție se crede că ar fi ctitorită de Ștefan cel Mare după bătălia împotriva Petru Aron, și Mănăstirea „Sfântul Nicolae” Ciolpani, cu o biserică mică, de lemn, ctitorită de Teodor Cantacuzino, pe locul unui vechi schit înființat de Ciolpan.

Evenimentele de la Buhuși au fost organizate cu sprijinul Primăriei Buhuși și a Casei de Cultură Buhuși.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al PrimărieiMunicipiului Iași (2017-2020).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.