Să nu ucizi – Recenzie

Filmul ăsta ne propune o realitate pe care toți o știm, ne lovim de ea în fiecare zi, fie că lucrăm sau suntem doar beneficiari ai sistemului medical din România.

1
2754
Ascultă acest articol


“Este un film care merită văzut pentru viziunea regizorală, empatică a celor doi și, bineînțeles, pentru jocul actoricesc foarte bun al tânărului Alexandru Suciu.”

Regizor: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru

Scenariu: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru

Gen: Dramă

Lansare: 1 martie

Durata: 2h

Studio: Axis Media Production

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.15

Actori:

Alexandru Suciu … Cristian
Cristina Flutur … Sofia
Iulia Verdes … Iulia

Sinopsis

SĂ NU UCIZI spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Trăim într-o societate bolnavă, plină de corupție, răutate, plină de trădări politice și interese meschine și personale. Avem, încă, cutumele trecutului, și, din păcate nu reușim să ne debarasăm de ele nici după, aproape 30 de ani de la momentul 1989.

În acest ”scenariu” al realității apare acest film, în regia a doi tineri, și anume Gabi V. Șarga și Cătălin Rotaru,”Să nu ucizi” – un film al realității crude și plin de mesaje. Unele dintre ele, dacă nu ai tăria necesară, te pot dezarma și ar putea să te determine să-ți iei tălpășița și să fugi cât mai departe posibil, peste alte zări și mări.

Cei doi regizori au construit scenariul filmului în jurul scandalului iscat de un reportaj anchetă de acum câțiva ani, pe tema infecțiilor nozocomiale din spitalele bucureștene (asta nu înseamnă că doar în București au existat) și de la faptul că una din cele mai mari companii de produse necesare dezinfecției în spitale comercializa produse diluate.

Gabi Șarga și Cătălin Rotaru mi-au destăinuit într-un interviu acordat în emisiunea ”CoolART”, emisiune difuzată în fiecare vineri de la 18:30 la București TV,  că și-au dorit de la bun început ca acest film să șocheze, să ne deschidă ochii, dacă mai era nevoie de asta, și să ne facă să plecăm din sala de cinema cu întrebări, întrebări la care să găsim răspunsuri. Din păcate aceste răspunsuri, chiar dacă ar exista, nu ar putea schimba nimic din ce se întâmplă în societatea românească a secolului 21. De fapt ăsta este și mesajul final.

Personajul doctorului Cristian a fost imaginat de cei doi avându-l în minte pe Alexandru Suciu, un actor cu care cei doi mai colaboraseră deja, la filmul de scurt-metraj ”Patru și un sfert”. Tânărul Suciu își duce partitura excelent, pe tot parcursul filmului, făcându-ne, cel puțin pe mine, să îl cred și chiar să empatizez cu el.

Filmul nu are un ritm alert, de fapt nici nu s-a vrut asta, cadrele cu detalii și staționarea pe anumite segmente, mai mult decât este cazul, dându-ne acea senzație de claustrofobie (dacă vreți) și de adâncă frustrare până la final.

Interacțiunea lui Cristian cu cei din jur și modul în care Alexandru a gestionat lucrurile mă face să cred că vom mai auzi de acest tânăr exponent al generației tinere de actori, de altfel în același interviu, la ”CoolART”, spunându-ne că are în plan deja are câteva proiecte, dar nu cinematografice, ci de teatru. Ne-a mai mărturisit că și-ar fi dorit să scrie coloana sonoră a filmului în care joacă, dar nu a fost să fie așa.

Filmul ăsta ne propune o realitate pe care toți o știm, ne lovim de ea în fiecare zi, fie că lucrăm sau suntem doar beneficiari ai sistemului medical din România. O realitate pe care, mulți, nu cred că ar mai avea răbdarea să intre într-o sală de cinema și să o vadă/trăiască și de pe scaunul tapițat al unui cinematograf, dar asta nu diminuează cu nimic calitatea produsului și nici mesajul dur pe care, propus de la bun început, îl aduce odată cu începutul genericului de final.

Este un film care merită văzut, dacă nu pentru cele enunțate mai sus, măcar pentru viziunea regizorală, empatică a celor doi și, bineînțeles, pentru jocul actoricesc foarte bun al tânărului Alexandru Suciu.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Să nu ucizi rulează din 1 martie la cinema și este distribuit în România de Ro Image 2000.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.