Leto/O vară rock’n’roll, filmul-eveniment al regizorului rus Kirill Serebrennikov, ajunge în cinematografele din București și din alte 15 orașe începând cu 12 aprilie.

Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, Leto / O vară rock’n’roll vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky.

Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat recent trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „Descoperirea anului.”

În România, filmul va rula în următoarele cinematografe:

București: Băneasa Grand Cinema & More, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cine Globe Titan, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa
Arad: Cinema Arta
Botoșani: Cine Globe, Cinema Unirea
Brașov: Cinema One, Cinemateca Patria
Cluj: Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria
Constanța: Cityplex, Cinema City Constanța City Park
Craiova: Cinema Modern, Cinema Patria
Focșani: Cinema Balada
Gura Humorului: Casa de Cultură
Iași: Cinema Ateneu
Lugoj: Cinema Bela Lugosi
Odobești: Casa de Cultură
Pitești: Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani
Ploiești: Cinema City Ploiești Shopping City
Sfântu Gheorghe: Cinema Arta by Cityplex
Târgu-Jiu: Cinema Sergiu Nicolaescu
Timișoara: Cinema City Timișoara Shopping City

Programul pentru prima săptămână arată astfel: bit.ly/LETO-S1

„Leto este, strict personal, cel mai frumos film de cinema pe care l-am văzut în ultimii ani…Reușind să redea frumosul, Leto reușește să spună și cel mai incomod dintre adevăruri: despre cum puterea marginalizează și ucide, fie și din culpă, mereu și oriunde, frumusețea. Leto e o capodoperă.” (Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis)

„Leto, acest film just care, pour une fois, ne smulge din îngheț, încheie socotelile cu depravarea morală – temă arhiuzată în cinema-ul rus recent –, oferindu-ne în schimb exact contrariul: un cînt – și un cîntec – arzător despre libertate, tinerețe, perseverență. ”(Victor Morozov, Dilema Veche)

Kirill Serebrennikov este considerat unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia. Acesta s-a făcut remarcat în 2008 cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno. În 2012 a fost prezent în competiție la Veneția cu Betrayal, iar în 2016, (M)ucenicul a fost selectat în competiția Un Certain Regard la Cannes.

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017, în timp ce filma Leto / O vară rock’n’roll, fiind acuzat de deturnare de fonduri și pus sub arest la domiciliu. Comunitatea artistică internațională a reacționat, acuzând autoritățile ruse că urmăresc sancționarea persoanelor critice la adresa regimului Putin. Serebrennikov a fost eliberat în 8 aprilie, după un an și jumătate de arest la domiciliu, dar nu are voie să părăsească țara.

Leto / O vară rock’n’roll este distribuit în România de Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.