Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) invită ieșenii la Gala din 12 iunie, ce marchează un deceniu de festival la Iași, dedicat în exclusivitate filmului românesc. Invitatul special este Florin Piersic, alături de care vor fi invitații cărora li s-au dedicat edițiile anterioare ale SFR. La inițiativa echipei festivalului, Maestrul va deveni Cetățean de Onoare și va primi titlul de la Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, alături de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Cinematografic SFR, care a și semnat motivația pentru acordarea titlului.

Gala va începe la ora 20.30, în Piața Unirii din Iași, unde va fi instalat marele ecran pentru întreaga Retrospectivă Florin Piersic, ce se va desfășura până duminică, 16 iunie.

Cele mai importante momente ale zilei și serii de Gală SFR 10 – 12 iunie 2019

ROMFILATELIA – va fi lansată o ediție specială de plicuri și timbre, dedicate unui deceniu de Festival SFR.

The Wall of Fame – primul de acest fel, realizat de către un hotel, pentru valorile românești autentice. Florin Piersic va primi prima stea dintre cele cinci. Proiectul este unul de lungă durată și își propune să aducă la un loc cele mai importante cinci personalități din societatea românească.

Reverență prin Fotografie – Expoziția de Fotografie de la Ateneul din Iași în onoarea lui Florin Piersic. Galeria Regală găzduiește expoziția cu cele mai importante momente din viața actorului.

Covor roșu – de la ora 20.30, publicul este invitat să participe la o sesiune de autografe și fotografii pe covorul roșu din Piața Unirii din Iași.

Premiul Institutului Cultural Român (ICR) pentru Florin Piersic. Pentru a cincea ediție, ICR oferă Premiul de Excelență pentru invitatul special al SFR.

Cetățean de Onoare – la inițiativa SFR, Primăria Municipiului Iași îi acordă Maestrului Florin Piersic titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași.
Andra Botez – va avea un recital de bun venit pentru Florin Piersic și invitații Galei SFR 10, la Cafeneaua Piața Unirii.

Imn – SFR lansează un imn, realizat în totalitate din frânturi audio din filme românești, cu vocea lui Florin Piersic. Realizator: Alex Golunga.
Cupluri de film – poveștile de dragoste care au început cu un film sunt sărbătorite la Gala SFR 10. Tricourile personalizate și onoarea de a sta pe scenă, povestind momentul filmic – acesta este cadoul SFR pentru cei îndrăgostiți de film, la zece ani.

Filmul preferat al lui Florin Piersic – Parașutiștii va fi proiectat în seara de 12 iunie, fiind unul dintre filmele de suflet ale actorului.

IAȘI. 12-16 IUNIE 2019

În cele opt spații de proiecție, vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat SOS Monumente și un concert aniversar Damian & Brothers.

Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură sunt filmele care vor rula în premieră în cadrul festivalului de film.

Expoziții SFR 10

Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești
Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums
Parcul Regele Ferdinand din fața Palatului Roznovanu Iași

Florin Piersic „Reverență”
Galeria Regală de Artă, Ateneul Național din Iași

Expoziția aniversară SFR | Un deceniu de film românesc la Iași
Galeria Veche, Ateneul Național din Iași

SECȚIUNI SFR 10

Secțiunea Retrospectiva Florin Piersic
Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019
Secțiunea Centenar
Secțiunea Premieră
Secțiunea Documentar
Secțiunea Filme cu cei mai mulți spectatori
Secțiunea Scurtmetraj – „S’Curte și la FIX”
(Spații de proiecție: Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets și Hala FiX).

La un deceniu de film românesc la Iași, pe marele ecran din Piața Unirii, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediție.

În deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii (1972), în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include filmele: De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21.00, cu excepția Serii de Gală, care va începe la ora 20.30.

„Florin Piersic este cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reușit să demonstreze că are un talent indiscutabil și nu este doar o prezență spectaculoasă, de altfel, extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă.” (Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR)

„După reverențele pe care le-am făcut pentru Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Cristian Mungiu, acum a venit timpul să-i dedicăm ediția unuia dintre cei mai iubiți actori ai tuturor generațiilor – Florin Piersic. Este un actor atât de complex, încât am stat să analizăm fiecare detaliu legat de filme și proiecții. De altfel, este pentru prima dată când vom avea, seară de seară, proiecții open air, în Piața Unirii.” (Andrei Giurgia, Director SFR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.