Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film s-a desfășurat, între 12 și 14 iulie la Iași, cu invitați speciali, filme psihanalizate și un public numeros.

Prima ediție a festivalului ce se organizează la Londra și București a adunat la Iași, peste 800 de spectatori, în cele trei zile de festival. Publicul ieșean s-a bucurat de filme în premieră, filme pentru copii, scurtmetraje și un spectacol de teatru cu Irina-Margareta Nistor și Daniel Popa – Colibri.

“Publicul a fost foarte numeros și, în plus, foarte prezent, în sensul că au pus întrebări, au fost atenți la ceea ce spuneau ceilalți, au fost chiar și discuții între ei, cel puțin la filmul românesc, la Să nu ucizi, și se vedea că erau subiecte ce îi preocupa.” – Irina-Margareta Nistor.

Invitatul special al primei ediții, Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie), a psihanalizat filmele din program, alături de Irina Margareta Nistor, Zinaida Bolea, Adriana Panaitescu, Magdalina Ioachim și Antoaneta Zanfirache.

“Ceea ce facem noi, psihanaliștii, este de a scoate la suprafață lucrurile care sunt mai greu de spus. Suntem cei care tragem un semnal de alarmă, la fel cum mi se pare că vrea să facă și acest film.” – Andrea Sabbadini, la proiecția filmului Să nu ucizi.
“Acest film vorbește despre zilele de astăzi, și nu despre comunism. Partea tristă după acest caz este că nu a ieșit nimeni în stradă, deși mă așteptam să o facă. A fost o proiecție de aceasta la Constanța, unde erau prezenți studenți și atunci s-au ridicat studenții și au spus că asta îi încurajează să nu accepte faptele așa.” – Daniel Popa, la finalul filmului Să nu ucizi.

“E un film foarte tulburător și foarte bun în același timp. Titlul a fost lăsat așa tocmai pentru ca tu să cauți ce înseamnă. SAF înseamnă naiv. Pentru că personajul principal în prima fază vrea să-i lase pe ceilalți, să iasă în față însă, la un moment dat ajunge să se schimbe față de toți ceilalți.” – Irina-Margareta Nistor, după proiecția filmului SAF, în ultima zi de festival.

“El prezintă un al treilea sistem cultural prin care am trecut de-a lungul acestor trei zile și în fiecare din aceste sisteme sunt drame ale omenirii, care marchează acele sisteme.” – Antoaneta Zanfirache, după proiecția filmului SAF.

“Pe mine m-a pus pe gânduri jucăria pe care personajul principal a luat-o de pe jos. Cred că asta este ceea ce îl caracterizează. Soția lui în schimb, este pragmatică, o femeie care la rândul ei, la final, înțelege să se sacrifice asemenea soțului. Și dăruind banii pe care i-a strâns pentru propriul copil româncei, astfel încât aceștia să se transpună în același scop, dar pentru altă persoană.” – Antoaneta Zanfirache după proiecția filmului SAF.

“Cred că e mai bine sa vezi un film ca SAF tocmai ca să te temperezi în propria ta ură. Câștigul acestui film este ca ne învață să fim mai omenoși.” – Irina-Margareta Nistor, după proiecția filmului SAF.

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film s-a desfășurat pentru prima dată la Iași cu sprijinul Ateneului Național din Iași, organizat de Asociația ARTIS.

Directorul festivalului: Irina-Margareta Nistor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.