Ascultă acest articol


Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a combina o tabletă cu o tastatură și au apărut astfel de device-uri în ultima perioadă de timp. Câteodată e mult mai rapid să utilizezi un laptop prin touch, experiența apropiîndu-se de cea de utilizarea unui smartphone. Problema la tablete s-a pus atunci când vine momentul să folosești câmpul de scris. De multe ori tastatura on-screen acoperind aproape în totalitate zona de interes și făcând experiența una mai greoaie, să spunem așa.

Introducerea pe piață a notebook-urilor și laptop-urilor cu ecran tactil m-a bucurat mult pentru că puteai, efectiv, să folosești mai rapid acel dispozitiv, iar când au apărut și acele dispozitive al cărui ecran se dădea complet pe spate, transformând totul într-o tabletă a fost și este apogeul unei experiențe complete de utilizare multifuncțională.

Producători mari de dispozitive gen laptop sau notebook au serii dedicate acestui tip de device, fiecare încercând să aducă cele mai bune componente, performanțe, aspect vizual și de utilizare pentru a putea câștiga piața de acest gen.

Introducerea am făcut-o pentru că dețin de ceva vreme acest tip de dispozitiv, iar de aproximativ două săptămâni, am avut plăcerea să testez ceva asemănător și anume un Acer Aspire Spin 5, despre care vom vorbi imediat.

Pachet

Ambalajul Acer Aspire Spin 5 (SP515-51N) este clasic – cutie de carton care conține device-ul, un Active Stylus, cablul de alimentare și alimentatorul și un ghid de utilizare.

Aspect

Odată scos din cutie ai în față un device destul de slim, dar care cântărește ușor peste 2 kilograme. E plăcut la atingere și are o textură interesantă pe “capac”, dar să o luăm pe rând.

Că tot spuneam de capac, pe culoarea metalizată-gri împreună cu sigla Acer, argintie, pe mijloc și accea textură interesantă, ne dă de înțeles că avem parte de un device atent lucrat, elegant care are ca țintă, probabil, segmentul de business. Tot pe capac avem, în partea de sus două piciorușe cauciucate, subțiri, pentru când se dă ecranul pe spate. Pe spate, pe lângă cele patru piciorușe de cauciuc avem, în partea de sus, două benzi late de scobituri pentru aerisire și un mic orificiu pentru baterie.

Pe laterala lungă de pe față nu avem nimic – butoane, radiatoare etc, dar pe cea de pe spate avem un radiator mare, două difuzoare stereo și balamalele ce face posibilă răsucirea display-ului la 360 de grade.

Pe latura din stânga avem portul pentru alimentare, un port HDMI, 2x USB 3.1 și 1x USB-C, iar pe cea din dreapta este butonul de Power, Kesington Lock-ul, 1x USB 2.0, cititor carduri SD/SDXC, buton de volum +/-, portul pentru jack audio + microfon și două LED-uri de stare a bateriei și de activitate.

Odată ridicat capacul avem display-ul de 15′ cu bezels destul de proeminente, în partea de sus fiind situate camera HD și microfonul, iar în cea de jos avem sigla Acer, argintie, pe centru.

Pe partea de interacțiune avem, patru piciorușe subțiri, cauciucate, pentru a proteja tastatura, atunci când Spire se transformă în tabletă, un mare difuzor pe centru, sus, iar tastatura QWERTY, neagră, este iluminată și conține Numpad-ul. Touchpad-ul este destul de măricel, integrat într-un chenar argintiu, subțire, ascunde cele două butoane click, iar în dreapta sus are și un senzor pentru amprente.

Balamalele sunt destul de rigide, dar cu puțin efort poți deschide laptopul și cu o singură mână, iar display-ul îl poți răsuci până la 360 de grade, lipindu-se de spate, transformându-se în tabletă, sau să-l poți pune în picioare (în formă de V).

Per total la acest capitol Aspire 5 are un look profesional, elegant și vom vedea imediat ce ascunde și sub capotă.

Tehnic

Am spus și mai sus că Spin 5 nu e tocmai ușor, căci depășește ușor 2kg, iar dimensiunile sale sunt de 38x27x1.5cm, din punct de vedere tehnic acest lucru se explică pentru că are un procesor cu 4 nuclee, Intel Core i5-8250U tactate la 1.60 GHz, 8GB DDR4 SDRAM, iar la capacitate de stocare internă dispune de un SSD 256 GB – perfecte pentru a rula fără probleme Windows 10 Home.

Display-ul touch LED IPS este de 15.6″ și suportă rezoluția până la 1920 x 1080 și placa video este un Intel UHD Graphics 620. Se lucrează foarte bine pe ele cu Stylus-ul din pachet atunci când ai nevoie de modificări amănunțite în Office sau editare foto/video.

La conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11ac și Bluetooth 5.0, iar bateria Li-Ion cu 4 celule  este de 49.000 mWh și promite 13 ore de utilizare, conform producătorului.

Sunetul este de calitate datorită suportului Dolby și poziționarea inteligentă a celor două difuzoare stereo care se aud bine în ambele moduri de utilizare: laptop sau tabletă.

Pentru mai multe detalii am făcut câteva capturi de ecran din aplicațiile CPU-Z și HWiNFO chiar și un test de viteză de transfer Wi-Fi, via SpeedNet:

Per total, din punct de vedere tehnic Spin 5 stă destul de bine și nu ai niciun motiv să-ți faci griji că “nu duce” sistemul sau că “nu ține” bateria și pentru a ne asigura de aceste lucruri l-am supus și noi la câteva teste.

Teste

Recunosc că mi se potrivește acest gen de sistem laptop-tabletă pentru că am folosit destul de mult Stylus-ul și sunt fan și al smartphone-urilor care include acest accesoriu util. Pornind de la tastatură și touchpad și până la utilizarea stylus-ului, ca funcționalitate nu prea sunt multe de reproșat, poate doar de menționat că anumite butoane sunt prea mici pentru o mână normală de utilizator (vezi săgețile de direcție și tasta Enter-ul despărțită pe din două). Dacă ești obișnuit să scrii repede, fără să privești tastatura, de multe ori nu nimerești acel mic Enter și nici săgețile de direcție.

Display-ul este măricel și touch-ul răspunde rapid la comenzi, iar trecerea de la modul laptop la tabletă se face repede și cu ajutorul sistemului de operare care se comută/adaptează rapid la modul ales. În multe din cazuri m-am trezit utilizând Spire 5 răsturnat și pus în picioare în formă de V putând să interacționez rapid cu display-ul prin touch și perfect pentru urmărit materiale video și de ce nu, navigat pe internet.

Mi se pare o alegere foarte bine gândită poziționare difuzoarelor acolo, căci în orice mod folosești Spire 5, sunetul se aude destul de tare și clar, cât despre încălzit, se încălzește puțin în partea de sus, dar radiatoarele își fac datoria, disiparea căldurii fiind departe de zonele de utilizare a device-ului.

Fiind obișnuit cu smartphone-urile cu Stylus și în cazul de față acesta s-a dovedit foarte util (Photoshop, editare video, Office) și funcționează așa cum trebuie.

Clipurile, chiar și cele 4K, văzute pe YouTube și materialele video de pe Netflix au rulat excelent și s-au văzut destul de bine, sunetul simțindu-se că este ajutat de acel Dolby de care ni se amintește și prin logo-ul din dreapta, deasupra tastaturii.

Jocurile. Da, bineînțeles, că am testat și jocuri. Asphalt-urile din magazinul Microsoft arată și se comportă bine, chiar și jocurile de strategie și RPG-urile precum StarCraft, WarCraft, Diablo III au rulat fără problemele. Atâta timp cât este vorba de jocuri care nu solicită foarte mult placa video, procesorul, RAM-ul și SSD-ul lucrează bine și-și fac treaba și în cazul rulării de jocuri.

Bateria a fost la înălțime, rezistând, cu Battery Saver activ, la utilizare medie office și entertainment (fără jocuri) aproximativ 8 ore, caz în care arăta bateria 100% că ar ţine 7 ore cu setar la Best Performance. Încărcarea de la 0 la 100% sa făcut în aproximativ 3 ore.

Am dat o tură și cu PC Mark 10 să vedem scorul, pentru cei pe care interesează și astfel de detalii:

Văzând şi punând în balanţă aceste rezultate, d.p.d.v. tehnic Spin 5 are toate atuurile.

Concluzie

Acer Aspire Spin 5 este disponibil în mai multe variante cu specificaţii tehnice diferite, iar cel de faţă (SP515-51N) pune în balanţă aspectul, configuraţia şi utilizarea rezultând un produs de calitate dedicat atât segmentului de business cât şi pentru cei care îl folosesc pentru entertainment, dar şi gamerilor nepretenţioşi.

Bateria este un atuu acestui device, dar şi Active Stylus-ul care transformă Spin 5 într-o tableta veritabilă cu un spaţiu de lucru excelent. Este un device elegant, dar probabil nu mulţi vor rezista să-l ţină în braţe prea mult sub formă de tabletă pentru că greutatea îşi spune cuvântul.

Sper ca pe viitor gama Spin să evolueze şi mai mult şi dacă da, mă aştept ca următoarea serie să se ocupe de acele bezele butucănoase şi, de ce nu, să încerce piaţa şi cu display ceva mai mare, 17”. Sunt modele şi cu procesor i7 deşi cantitatea de RAM, spaţiu SSD şi i5-ul de pe acest model sunt mai mult decât de ajuns, deci nu ştiu ce ar putea să aducă în plus la îmbunătăţiri.

Acer Aspire Spin 5 se comercializează în România la un preţ de aproximativ 5.000 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.