Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) începe vineri, 13 septembrie, la Timișoara, cu o conferință de presă, la care vor participa: Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Nicolae Pepene, echipa festivalului și reprezentanții Iulius Town. Conferința va avea loc în incinta Iulius Town, clădirea de birouri UBC_1, de la ora 13:00. Detalii: http://bit.ly/2lNUpRQ. În cadrul conferinței, invitații vor aborda și tema investiției private și de stat în festivalurile de cultură din România.

Festivalul continuă cu vernisajul expoziției Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, care va avea loc vineri, 13 septembrie 2019, de la ora 14:30, Iulius Gardens. Expoziția-concept a fost prezentată și la Iași, la cea de-a 10-a ediție a SFR. Curatorul expoziției este istoricul Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov.

Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.

La început de An al Centenarului, Asociația Forums împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov a lansat un proiect despre unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari. Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, proiect câștigător în cadrul sesiunii dedicate Zilei Culturii Naționale.

Balanța culturii în România este titlul dezbaterii de vineri, 13 septembrie. Evenimentul va începe la ora 17:00 și se va desfășura cu intervențiile invitaților: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), Maria-Adriana Hausvater (Managerul Teatrului Național “Mihai Eminescu” Timișoara), Simona Neumann (Director executiv Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021).

Păpușa de sunete: France Gall este un spectacol-lectură cu muzică live și proiecții video. În cadrul acestuia, îi vom vedea pe: Laura Vasiliu – actriță/ France Gall, Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor/ Prezentatoarea TV, Maria Petrescu – oboi, Radu Rădescu – scenariu, concept, visuals. În 1965, France Gall câștiga concursul Eurovision cu prima piesă pop din istoria competiției, Poupée de cire, poupée de son, scrisă de Serge Gainsbourg, pentru a cărei melodie compozitorul s-a inspirat din tema părții a patra a Sonatei pentru pian op. 2 nr. 1 de Beethoven. Pornind de la această idee, spectacolul-lectură Păpușa de sunete își țese fundamentul muzical, pe întreg parcursul său, pe reinterpretarea acestei teme, dar și a altor piese din repertoriul solistei France Gall, prin care oboiul devine partenerul de dialog al protagonistei, punctând prin comentarii sonore momentele esențiale pe care le străbate personajul de-a lungul narațiunii.

Duminică, încheiem prima ediție a Festivalului SFR cu un spectacol din drag de film alături de Adrian Păduraru. Spectacolul Declarație de drag de… film este realizat prin muzică, poezie și interacțiune cu publicul.

PROGRAM COMPLET
SFR Timișoara, ediția I -13-15 septembrie 2019

Vineri, 13 septembrie 2019
Ora 13.00 – Conferință de presă – Lansarea oficială a Festivalului SFR Timișoara, ediția I
Participă: Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), reprezentant Iulius Town, Andrei Giurgia (director SFR)
Ora 14.30 – Vernisajul expoziției: Regina Maria – Ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești
Loc: Iulius Gardens
Prezintă: Nicolae Pepene
Ora 17.00 – Dezbatere: Balanța culturii în România
Loc: Cărturești, Iulius Town
Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), Maria-Adriana Hausvater (Managerul Teatrului Național “Mihai Eminescu” Timișoara), Simona Neumann (Director executiv Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021) și personalități din Timișoara
Prezintă: Andrei Giurgia (director SFR)
Ora 21.00 – Gala de deschidere – proiecție film: La Gomera (regia: Corneliu Porumboiu) – Premieră națională
Invitați: Vlad Ivanov (actor), Rodica Lazăr (actriță), Julieta Szönyi (actriță), Corneliu Porumboiu (regizor)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR
Loc: Iulius Gardens

Sâmbătă, 14 septembrie 2019
Ora 19.30 – Păpușa de sunete: France Gall – Spectacol-lectură, cu muzică live și proiecții multimedia
Cu: Laura Vasiliu, Irina-Margareta Nistor, Maria Petrescu, Radu Rădescu
Loc: Iulius Gardens
Ora 21.30 – Proiecție film: Maria, Inima României (regia: Trevor Poots)
Invitat: Dan Drăghicescu (producător)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR
Loc: Iulius Gardens

Duminică, 15 septembrie 2019
Ora 20.00 – Gala de închidere – Spectacolul Declarație de drag… de film
*muzică, poezie, interacțiune cu publicul
Invitat: Adrian Păduraru (actor)
Ora 21.00 – Proiecție film: Moromeții 2 (regia: Stere Gulea)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile din Iulius Gardens se vor muta în zona Food Court sau Atrium Iulius Town.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.