Ascultă acest articol


Cât de departe va ajunge tehnologia, cel puțin cea din smartphone-uri? Câte modificări de aspect vor avea loc pe viitor pentru acestea? Ne închipuiam vreodată că vom ajunge să ținem în palmă adevărate sisteme de calcul în niște device-uri care devin din ce în ce mai subțiri și ușoare? Aceste întrebări și le pun, probabil, toți pasionații de tehnologie mobilă și la viteza cu care se dezvoltă totul an de an, tindem să credem că vom ajunge foarte departe în timpul cel mai scurt.

Samsung, cu seria Note, a vrut să aducă clienților săi ceva diferit prin includerea acelui S-Pen și al unui display de dimensiuni mai mari decât se obișnuia în acele vremuri pentru smartphone-uri. Performanța era și ea necesară pentru ca totul să funcționeze așa cum trebuie, iar bateria trebuia să facă față tehnologiei și consumului. Au reușit acest lucru cu primul model lansat, care s-a bucurat de succes global. Samsung Galaxy Note era tot ce aveau nevoie oamenii de afaceri pentru a înlocui notebook-ul cu ceva mic care încăpea în buzunar, dar și segmentul educativ s-a bucurat de utilitatea acelui S-Pen, elevii fiind cei mai avantajați.

Succesul a dus, de-a lungul anilor, modele noi până când Samsung a întâlnit o problemă destul de gravă crezând că seria se va încheia acolo, dar au reușit să rezolve problema și să recapete încrederea fanilor seriei și altor potențiali clienți.

Cel mai nou model al seriei, s-a lansat anul acesta în două versiuni, Note 10 și Note 10+, preluând “tradiția” de la altă serie populară, Samsung Galaxy S, iar noi am avut plăcerea (prea scurtă), de a testa versiunea 10+ și vă vom descrie cât mai pe înțelesul unui potențial client, la ce să ne așteptăm de la el înainte de a-l cumpăra.

Pachet

Samsung Galaxy Note este un produs premium de la care ne așteptăm să primim specificațiile cele mai bune din portofoliul Samsung: specificații bune, aspect atrăgător și accesorii de calitate. Note 10+ nu face rabat la acestea și vine împachetat atent într-o cutie de carton de culoare neagră confecționată din materiale de calitate și un design abstract și atrăgător în care se dovedește că elementul principal este S-Pen-ul, acesta trecând de la culoarea galben la albastru și primind îmbunătățiri de-a lungul timpului.

În pachet avem o cutiuță de carton cu ghidul și un fel de pliant în care ni se spune că device-ul vine cu folie aplicată pe display și cheița pentru sim, iar din cutie nu lipsește cablul USB-C și încărcătorul rapid de priză. Tot acolo găsim și o cutiuță cu vârfuri de schimb pentru S-Pen și căștile AKG, dar și un adaptor USB – USB-C.

Așadar prezentarea este una de calitate și totul spune, încă de la început, că avem de-a face cu un produs premium căruia i s-a acordat atenția cuvenită.

la capitolul aspect, Note 10+ este un device impresionant

Aspect

La prima vedere Note 10+ impresionează prin aspectul vizual, greutate și grosime redusă, iar dacă-l expui razelor soarelui se activează jocul de lumini și culori ale capacului devenid un device magic. Noi am avut în teste varianta de culoare Aura Glow, dar se poate opta și pentru Aura Black sau White.

Display-ul se unește cu capacul spate printr-o ramă metalică argintie, iar când îl ți în mână este ferm și se simte că are o construcție solidă. Văzut de aproape, din orice unghi, se observă calitatea materialelor folosite și că îmbinările dintre cele trei sunt perfect făcute.

Display-ul de 6.8″ ocupă practic toată partea din față, având aproape insesizabil benzi negre în laturile mici ale device-ului. În partea de sus camera, după cum am văzut și în reclamă, este doar un mic punctuleț negru, iar ceilalți senzori nu se văd căci sunt în spatele display-ului, la fel și senzorul de amprentă (în partea de jos).

Pe latura mică de sus avem difuzorul, un microfon și sertarul pentru dublu nano-SIM sau un micro-Sim și card de memorie, iar pe latura de jos avem alt difuzor, microfon, slotul USB-C și locașul S-Pen-ului. Latura din dreapta nu are niciun element, iar cea din stânga are un buton On/Of și cele de volum +/-.

Pe spate avem, în partea stângă, sus, trei camere, un LED Flash și o pereche de camere pentru DepthVision, iar pe mijloc avem logo Samsung.

Colțurile și marginile sunt rotunjite și per total, la capitolul aspect, Note 10+ este un device impresionant.

unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață

Tehnic

Hardware

Din punct de vedere tehnic lucrurile stau bine spre foarte bine căci avem de-a face cu unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață, de la ora actuală. Să vedem, așadar, ce ascunde sub capacul strălucitor, Note10+ care are dimensiunile de 162.3 x 77.2 x 7.9mm și o greutate de doar 196g.

Display-ul a fost și este elementul principal al seriei Note, deci Note10+ nu avea cum să nu aibă un display impresionant, atât ca dimensiuni cât și ca tehnologi incluse. Așadar, avem un display Dynamic AMOLED de 6.8″ (171.6mm) capabil să afișeze 16 miloane de culori la o rezoluție maximă de 3040 x 1440 (Quad HD+) și o densitate a pixelilor de 371dpi.

Procesorul Note10+ este un Octa-Core Exynos 9825 (4 x ARM Cortex-A55, 2 x ARM Cortex-A75 și 2 x Samsung Exynos M4), ajutat de cei 12GB RAM, dar și de GPU-ul Mali-G76, iar capacitatea de stocare este de 256GB (cel pe care l-am avut și noi la teste) sau 512GB care pot fi extinse prin SDcard la până la 1TB.

La conectivitate avem WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, Bluetooth v5.0, iar pe partea de mobile avem GPS, Glonass, Beidou, Galileo și 4G TDD/FDD LTE.

Senzorii sunt și ei prezenți într-un număr impresionat și printre cei mai importanți enumerăm Accelerometru, Barometru, Senzor amprente, Senzor mișcare, Senzor geo-magnetic, Hall Sensor, Senzor Lumină RGB și Senzor de proximitate.

Pe partea de audio stăm și aici foarte bine căci avem suport pentru Dolby Atmos, inclusiv pentru gaming, pentru căști și cele două difuzoare stereo, iar GPU (video) este capabil să redea clipuri UHD 8K (7680 x 4320)@30fps și să ruleze și cele mai pretențioase jocuri apărute, menționarea Call of Duty Mobile (nelansat încă), fiind încă o dovadă.

Bateria Li-on de 4300mAh promite, conform producătorului, să ne putem da pe net LTE până la 16 ore, iar pe Wi-Fi până la 17 ore. Redarea de conținut video consumă bateria în 20 de ore via Wi-Fi, iar redarea de muzică până la 62 de ore. Se poate încărca prin cablul USB-C de la PC/Laptop, de la încărcătorul rapid din pachet sau prin Wi-Fi Charging (Qi).

Camera selfie are 10MP, iar cele trei de pe spate sunt de 12MP (Unghi Larg), 12MP (cu teleobiectiv) și 16MP (Ultra Wide) plus două camere DepthVision. Cu cele principale se pot face filmări la rezoluția UHD 4K (3840 x 2160) @60fps sau în slow-motion la 960fps @HD, 240fps @FHD și dispun de un Zoom optic de 2x și Zoom Digital până la 10x.

S-Pen are o durată de viață de până la 10 ore (în Stand By) și funcționează prin Bluetooth permințând să-l poți folosi și ca telecomandă pentru camera foto de pe Note10+, iar prin gesturi și cu ajutorul butonului de pe el, poți controla diferite aspecte de pe smartphone.

Software

Samsung Galaxy Note10+ rulează Android 9 cu One UI 1.5, iar prin Samsung DEX conectat la un monitor sau TV devine un mic sistem de operare. Mai mult de atât, de curând Microsoft și-a anunțat suportul pentru Samsung, putând să te conectezi cu contul tău de la Microsoft și poți apoi face conexiune între Note10+ și dispozitive pe care rulează Windows pentru a sincroniza rapid imagini sau trimite mesaje text. Colaborarea va continua și se va extinde pe parcurs.

Android 9 a fost personalizat prin One UI 1.5 care aduce aplicațiile exclusive seriei Note plus aplicațiile proprietare Samsung care includ, printre multe altele și Quick Measure capabil să măsoare 3D obiectele afișând pe display dimensiunile lor, Digital Wellbeing și Device Care și Knox – care ține loc de istoric de activități, are grijă ca totul să funcționeze corect respectiv responsabilul cu securitatea device-ului.

Nu lipsește nici Bixby care ne ajută în tot ce facem, iar pe Note10+ vine și cu Bixby Vision. Din magazinul Galaxy Store avem de ales dintre sute de aplicații, iar printre cele cu care vine instalat Note10+ este PENUP dedicat desenului și coloratului cu S-Pen care are chiar și o galerie unde poți urca creațiile tale și le poți vedea pe ale altora. De asemenea poți alege dintre zeci de pagini pe care le poți colora și avem chiar și mandale pentru relaxarea celor stresați.

Samsung Members s-a dezvoltat binișor de acolo primești sfaturi legate de device-urile Samsung plus știri și alte informații utile, iar prin Samsung Health, ajutat de wearabile, îți monitorizezi sănătatea și pentru că am ajuns la capitolul acesta, prin Samsung Global Goals se încearcă să se dea o mână de ajutor cauzelor care au nevoie de donații – o inițiativă foarte utilă și interesantă.

Aplicația de cameră a primit și ea câteva îmbunătățiri aducând în plus mai multe efecte de modificare a fundalului la Live Focus, aceleași ca și la noul Video Live Focus care pune fețele pe prim plan, în mișcare. AI-ul de detectare, Scene Optimiser, este foarte rapid și responsive, iar modul de fotografiere pe timp de noapte dă rezultate excelente.

Camera este mai performantă și dă rezultate mai bune decât mă așteptam de la seria Note

Teste

Am să vă spun de pe acum, personal, seria Note este seria mea preferată având plăcerea să dețin primele 4 modele ale seriei cu care am avut destul timp să cochetez. S-Pen-ul și display-ul mare au fost motivele pentru care m-am atașat rapid de seria Note. Având Note-ul în permanență în buzunar, când mergeam la evenimente de presă sau vizionări de filme, luam rapid notițe fără prea mari bătăi de cap. Note a fost gândit ca un fel de notebook de dimensiuni reduse și chiar dacă e dedicat unui anume segment de utilizatori, seria poate fi folosită la fel de bine de oricine căci acoperă o sferă foarte largă de nevoi.

Pentru că nu mi-am permis financiar să intru în posesia modelelor de după 4, întotdeauna am optat pentru device-uri alternative de la care mi-a lipsit S-Pen-ul, iar când a sosit momentul să testez Note 10+ și am auzit că nu am timp decât o săptămână, am rămas cu un gust dulce-amar. Lăsând tristețea la o parte, puținul timp cât l-am testat, aveam așteptări mari de la el și pot spune că mi-au fost ușor depășite, deși există câteva lucruri care se puteau îmbunătăți.

S-Pen-ul arată și se comportă excelent, iar includerea în pachet a altor două vârfuri mi s-a părut o decizie foarte bună a Samsung. Click-clack-ul de la capătul pixului sună perfect și ajută atunci când S-Pen-ul este băgat la încărcat, dar ține loc și de destresarea aia pe care o ai când scrii cu un pix adevărat. Senzorul de presiune este foarte sensibil și efectele sunt clare atunci când scrii sau desenezi, iar vârful pe display se comportă atât de bine căci creează dependență. Și ca să mă conving că așa este am deschis aplicația PENUP, am pus S-Pen-ul în mâna fetiței mele (7 ani) și i-am dat să coloreze, fără să-i zic cum se folosești și ce are de făcut. Rezultatul a fost instant și s-a descurcat fără probleme cu tot, aplicație, S-Pen, setări etc. Utilizarea S-Pen-ului este și mai atractivă datorită multitudinilor de funcții adăugate chiar și pentru controlul camerei foto. E o plăcere să-l utilizezi.

Display-ul aproape fără margini este impresionant și se vede excelent pus la rezoluția maximă WQHD+, iar suportul pentru HDR10+ face ca imaginile să fie și mai reale cu culori accentuate. Clipurile full HD și 4K se văd excelent și am testat și Netflix și Spotify cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Suportul Dolby Atmos se simte și creează un sunet spațial care completează imaginea.

Am testat câteva jocuri printre care și seria Asphalt și pur și simplu totul rulează fluent și experiența de joc este perfectă, iar pentru a mă convinge pe mine, dar și pe voi, despre puterea de calcul am făcut teste cu Antutu și avem un scos și informații detaliate despre capacitățile tehnice:

Pe parcursul testelor Antutu temperaturile au crescut destul de mult și Note10+ s-a cam încins, dar după încetarea testelor, temperaturile au revenit la normal.

Internetul merge excelent, fie prin Wi-Fi, fie prin 4G și pe lângă un browsing rapid și plăcut și experiența de utlizizare în Social Media de top, am testat și capacitățile de streaming de jocuri inclusiv am testat funcționalitatea Remote pentru Windows 10, deși prin Samsung DEX poți lucra fără probleme în regim de office sau să navighezi pe net sau S.M. Am testat și efectele colaborării Samsung – Microsoft și după o logare pe Note10+ cu mail-ul Live de Microsoft, sincronizarea imaginilor și mesajele de pe device-ul mobil le pot prelua rapid pe PC/Laptop. Testele de viteză de transfer nu mai sunt concludente, căci vor atinge mereu viteze maxime, dar am făcut totuși un test cu Speed.net, cu mențiunea că viteza maximă de care dispun prin abonamentul de internet este de 300mbs:

Convorbirile se aud foarte clar, iar Android 9 este foarte responsive și nu am dat de vreo situație să se blocheze ceva sau să se miște ciudat. Posibilitățile de modificăre ale sistemului de operare pentru a-ți configura exact cum îți dorești tu aspectul, sunetele și alte opțiuni, sunt practic nelimitate.

Note10+ în varianta Aura Glow arată ca un peștișor multicolor și alunecă când îl iei în mână. Ca mod de comparație, smartphone-ul se simte foarte bine în mână, dar sincer să fiu, fără o husă este un pic dezavantajos din motivele că având marginile rotujite și un finisaj metalic, alunecă foarte ușor din mână, iar vechea problemă cu camerele de pe spate, care ies puțin în afară, destabilizează foarte ușor smartphone-ul atunci când îi folosești display-ul și e pus pe o suprafață plană. Mai mult de atât, fără o husă, se tocește marginea aceea a camerei și ar fi păcat. De asemenea, mi s-a întâmplat să țin în mână smartphone-ul și degetele să atingă accidental marginile display-ului, datorită formei rotunjite. Incidentele a fost rare, dar, repet, o husă (transparentă că e păcat de spatele colorat) ar rezolva toate aceste probleme.

Bateria ține, într-adevăr, o zi de activități la nivel mediu de utilizare, ceea ce mi se pare foarte decent luând în considerare că încărcarea se face ultra-rapid prin fast-charger-ul din cutie, dar și prin Wi-Fi Charging. De asemenea, am testat și posibilitatea de Wi-Fi Charge Sharing și funcționează perfect. Am făcut testele cu Note10+ și smartphone-ul personal, Galaxy S9+ și merge excelent.

Pentru testele de cameră (inclusiv pentru pozele făcute device-ului) am zis că e potrivit să fac acest lucru într-un părculeţ atins de efectele toamnei. Camerele de pe Note10+ este mai performantă și dă rezultate mai bune decât mă așteptam de la seria Note, iar acestea lucrează foarte rapid și nu e nevoie de profesionalism pentru a scoate poze de calitate. În afară de modul Pro, toate modurile fiind automate și perfect echilibrate și, pur și simplu, ție ca utilizator, îți rămâne doar să scoți din buzunar să comuți pe aplicația de cameră și să apeși pe declanșator și mai bine de atât, o poți face și de la distanță cu ajutorul S-Pen-ului. Editarea pozelor și clipurilor, după ce le faceți, este și ea extrem de simplă, Samsung incluzând nenumărate posibilități de editare direct în aplicațiile default ale terminalului.

Cu mențiunea că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, am făcut câteva poze în diferite moduri cu Scene Optimiser pe ON, inclusiv în Night Mode, Live Focus, Panorama și Photo, în ambele testând și Zoom-ul și Ultra-Wide (123°). De asemenea, am postat și un clip video făcut în mod standard și la capitolul filmărilor menționez și de abilitatea de a face zoom la microfon.

Note10+ este device-ul mobil perfect

Concluzie

Performanțelor de top, S-Pen-ului îmbunătățit și aspectului foarte atrăgător se alătură, la Note10+ și o cameră care oferă rezultate excelente. Bineînțeles, mici inconveniențe se pot corecta rapid printr-o husă (transparentă), dar pur și simplu altceva de criticat la Note10+ nu prea mai există.

Făcând parte din seria mea preferată de smartphone-uri, Note10+ este device-ul mobil de care are nevoie oricine, fie că e vorba de un artist grafic, un om de afaceri, un elev sau un fotograf amator. Înlocuiește cu succes un notebook, ba chiar a primit suportul Microsoft care-l face și mai prietenos cu Windows-ul și avem și Samsung DEX.

Atenția acordată de Samsung pentru Note10+ se vede de aproape, în detaliile vizuale și până la materialele folosite pentru el și, bineînțeles, în specificațiile tehnice și tehnologiile incluse. Note10+ este acum device-ul mobil perfect, într-o piață aglomerată în care să dă un război crunt pentru a atinge perfecțiunea la această categorie. Un lucru este cert însă, seria Note este aici să rămână și ard de nerăbdare să văd și să testez (achiziționez) următorul model.

Samsung Galaxy Note10+ costă în jur de 5.000 lei sau poate fi achiziţionat prin operatorii de telefonie mobile, cu abonament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.