În perioada 26 – 30 noiembrie revine IPIFF cu o nouă ediție

0
1085
Ascultă acest articol


Ajuns la ediția a XIV-a, IPIFF este singurul festival din țară care din anul 2013, și-a propus să devină promotorul și susținătorul producțiilor INDIE, a producătorilor de film cu adevărat independenți.

Timp de cinci zile cinefilii din București vor avea din nou ocazia să vizioneze, la Cinematograful Union, cele mai noi premiere INDIE (independente) ale producătorilor de film independenți, filme de lung metraj, scurt metraj, documentare (producții fără sprijin financiar din partea CNC), precum si o serie de scurt metraje ale Școlilor de Film.
În data de 29 noiembrie 2019, când se împlinesc 30 de ani de când GOPO a plecat de lângă noi în lumea de umbre a personajelor sale, în cadrul acestei ediții a Festivalului INDIE al Producătorilor de Film Independenți IPFF — ediția a XIV-a 2019, a fost inclusă secțiunea IN MEMORIAM ION POPESCU-GOPO, unde vor putea fi vizionate filme de referință, scurt metraje de animație și Filmul documentar-artistic ”GOPO – UN NUME DE LEGENDĂ”- Producător: S.C. STUDIOUL CINEMATOGRAFIC ANIMAFLM S.A.

Ultima zi a Festivalului va fi dedicată lui CORNELIU PORUMBOIU. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze primele filme de scurt metraj din cariera cineastului: „Pe aripile vinului”, „Călătorie la oraș” și „Visul lui Liviu”.

După Gala decernării Trofeelor IPIFF XIV (sâmbătă 29 noiembrie 2019 ora 19:00) va putea vizionată recenta premieră a filmului „La Gomera”.

Începând cu această ediție, pentru a susține și promova filmul independent din România, UPFAR ARGOA lansează în cadrul FESTIVALULUI INDIE AL PRODUCĂTORILOR INDEPENDENȚI un CONCURS DE SCENARII de lung-metraj și scurt-metraj de ficțiune.

Concursul este gândit să încurajeze descoperirea unor scenarii valoroase – și UPFAR ARGOA să ajute la valorificarea acestora, transformându-le în filme.

Concursul își propune să devină o platformă națională care să unească profesioniști din mediul audio-vizualului și să-i încurajeze să-și prezinte lucrările.

De asemenea, concursul le este destinat și tinerilor regizori, autori, care au o variantă de scenariu de lung-metraj/scurt metraj de ficțiune, dar nu au încă un producător sau perspective de a intra în producție.

Timp de 4 zile, în perioada 27-30 noiembrie 2019, IPIFF va organiza la Hotel Novotel, o serie de workshopuri care își propun să-i inițieze pe scenariștii proiectelor selectate să înțeleagă traseul intonațional pe care un proiect cinematografic îl poate avea, dar și să-i ajute să se simtă protejați din punct de vedere legal: de la procesul de cedare sau cesionare a drepturilor de autor, trecând prin etapele de finanțare europene, până la producție și post-producție, ajungând într-un final și la distribuția internațională posibilă a proiectului inițiat de ei.

1. Workshopuri pentru autorii scenariilor selectate.

Proiectul conține și o componentă practică, menită să-i ajute pe autorii scenariilor selectate sau a producătorilor deținători de drepturi cesionate de autor să înțeleagă contextul mai larg european în care proiectele lor pot fi implicate. De asemenea, concursul își propune să-i susțină pe aceștia să înțeleagă potențialul real al proiectelor lor, precum și traiectoria pe care scenariul lor o poate avea, din stadiul actual până la o premieră internațională la un festival prestigios european.

2. Workshop Pitch

Un curs intensiv care să-i ajute pe participanți să-si prezinte proiectul cât mai eficient și interesant, cât să stârnească interesul posibililor regizori și producători invitați.

3. Workshop Scriere

Împreună cu partenerii festivalului (MFI script2film, Torino FilmLab, Midpoint – TBA) concursul va aduce profesioniști internaționali care îi vor ajuta pe autorii proiectelor selectate să găsească modalități de a îmbunătăți proiectele lor, facilitându-le astfel o deschidere mai amplă asupra propriului potențial creativ.

4.Workshop de prezentare a Industriei Cinematografice Europene

Împreună cu partenerii festivalului, acest workshop își propune să-i inițieze pe scenariștii proiectelor selectate să înțeleagă traseul intonațional pe care un proiect cinematografic îl poate avea, dar și să-i ajute să se simtă protejați din punct de vedere legal: de la procesul de cedare sau cesionare a drepturilor de autor, trecând prin etapele de finanțare europene, până la producție și post-producție, ajungând într-un final și la distribuția internațională posibilă a proiectului inițiat de ei.

5. Pitch Final

Pentru că acest concurs este menit să creeze o punte între scenariști și cei care pot transforma scenariul în film, proiectul va crea un mediu generos în care scenariștii își pot prezenta proiectele în fața unor regizori și producători naționali.

În afara pitch-ului – cu o durată maximă de 5 minute/ proiect – vor exista și întâlniri one-to-one, în care scenariștii vor putea discuta față în față cu regizorii și producătorii interesați de scenariul lor – 30 min / întâlnire.

În cadrul Galei de Închidere IPIFF ediția a XIV–a, unde filmele câștigătoare vor primi Trofeul Festivalului, Diplome şi Premii în bani, pentru Secțiunea -COMPETIȚIE- Festivalul va acorda 3 premii pentru CONCURSUL DE SCENARII:

Premiul I

5000 euro – la intrarea în producție a filmului.
(2000 euro pentru scenarist și 3000 euro pentru producție)

Premiul II

UPFAR ARGOA va facilita participarea unui proiect care și-a găsit deja echipă (scenarist-regizor-producător) în cadrul unui Market de Film la alegere, depinzând de cât de avansat este proiectul și posibilitățile de a obține finanțare internațională (Rotterdam CineMart – final Ianuarie / Berlinale Film Market – final Februarie / Cannes Marche du Film – mijloc Mai / Karlovy Vary, început Iulie / Locarno Film Festival – început August / Veneția Film Festival – început Septembrie / CoCo, Cottbus East European Film Market – început Noiembrie) – UPFAR ARGOA plătind taxa de înscriere, transport și fee de participare pentru echipă.

Premiul III

UPFAR ARGOA va facilita participarea autorului în cadrul unui workshop de film partener festivalului care crede în posibilitatea dezvoltării proiectului (MFI, MidPoint, Torino Film Lab)

Nu ratați șansa de a vă înscrie scenariul la concurs și de a va arăta filmele pe marele ecran în cadrul IPIFF XIV – 2019!

Înscrie-ți filmul și scenariul pe office@ipiff.ro sau contactează-ne la office@upfarargoa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.