The Gentlemen – Recenzie

"The Gentlemen face clar parte din categoria Written and Directed By Guy Ritchie, în stilul pur şi caracteristic.”

0
2524
Ascultă acest articol


“[…] sunt dialogurile alea care l-au făcut pe Ritchie popular şi stilul acela prin care se evidenţiază când spune o poveste.”

Regizor: Guy Ritchie

Scenariu: Guy Ritchie

Gen: Acțiune, Crimă

Lansare: 24.01.2020

Durata: 1h 53min

Studio: Miramax

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: N.15

Actori:

Matthew McConaughey … Mickey Pearson
Charlie Hunnam … Ray
Colin Farrell … Coach
Hugh Grant … Fletcher

Sinopsis:

The Gentelmen /”Gangsteri cu Stil”, spune povestea lui Mickey Pearson (Matthew McConaughey), un expat american care a construit cu succes un imperiu de al drogurilor la Londra, dar nu mai este interesat să rămână în afaceri. Problemele apar atunci când intențiile lui Pearson sunt dezvăluite altor figuri importante din crima organizată, care încep să planifice sofisticate scheme pentru a fura tot ceea ce Pearson a construit. Atunci când Dry Eye (Henry Golding) un gangster din tânăra generație îi spune lui Mickey Pearson (Matthew McConaughey), că noul va înlocui vechiul, Person nu este de acord. Regula junglei metaforice este aceea că cei puternici îi vor devora pe cei slabi.

Pearson poate îmbătrâni, dar nu-și pierde influența; el este în continuare regele pentru că este cel mai bun în ceea ce face. Acțiunea se complică astfel și un război incendiar se declanșează; unul în care intrigile, mita, șantajul și amenințările curg gârlă.

Recenzie:

Lăsând în urma faptul că Guy Ritchie a regizat Aladdin, filmul, cu Will Smith şi tot cântatul şi dansatul, The Gentlemen/ “Gangsteri cu Stil”, reprezintă o întoarcere la vechi obiceiuri şi povești cum numai Guy Ritchie ştie să spună şi să prezinte. Chiar dacă portofoliul său de regizor este apreciat de unii şi de multe ori bălăcărită de alţii și unii spun că nu are un stil, iar alţii că are un stil prea aparte care nu funcţionează tot timpul, The Gentlemen face clar parte din categoria Written and Directed By Guy Ritchie, în stilul pur şi caracteristic.

Este o poveste cu gangsteri şi droguri, hoţi şi combinaţii, golani şi şmecheri, cum ar zice Dana Budeanu “Mafioți, tată!” dar fără ”amețite”. Filmul îl are în prim plan pe Matthew McConaughey, în rolul lui Mickey Pearson – un american în Anglia care are o reţea de cannabis şi care după o viaţă plină de violenţă caută să se retragă. Povestea însă este spusă de personajul Fletcher, interpretat magnific de Hugh Grant, către Ray, mâna dreaptă a lui Mickey Pearson, jucat absolut elegant de Charlie Hunnam. Toată povestea în sine este un pic cam “meta” fiind vorba de un film care este mai mult un fel de povestire sub forma unui scenariu.

Distribuţia nu este limitată doar la aceşti trei actori destul de mari, pe care i-am menţionat mai sus, ci ne aduce un Colin Farrell cum parcă nu l-am mai văzut demult – un personaj care îi se potriveşte de minune, Antrenorul, de asemenea și un nou favorit al filmelor mainstream, Henry Golding, în rolul lui Dry Eye – un mafiot asiatic tânăr flămând după putere. Serios, distribuţia este magnifică şi singurul lucru care lipsea probabil este un cameo de-a lui Jason Statham să fie totul rotund.

Pe de altă parte filmul arată ca… un film Guy Ritchie. Pentru cei care zic sau nu identifică stilul, este genul ăla de film pe care mulţi încearcă să îl imite, iar pe care Guy încearcă să și-l mențină și poate să-l perfecționeze. Pas cu pas am identificat scene, cadre pe parcursul filmului pe care probabil le găsiți și în alte filme ale sale, ca de exemplu scena cu alergatul/urmăritul sau cea în care camera filmează de jos în sus dintr-o poziţie cum ar fi un portbagaj şi e o persoană sau două care discuta. Descifrezi și genul acela de dialog “snappy” cu replici isteţe, dar parcă aici este un nivel mai sus. Pe tot parcursul filmului multe dintre conversaţii sunt vulgare şi în acelaşi timp sunt într-un context educat şi elegant. Se spun lucruri urâte, dar într-un mod foarte calm şi cool. Dar da, sunt dialogurile alea care l-au făcut pe Ritchie popular şi stilul acela prin care se evidenţiază când spune o poveste. Este acel gen de film cu o poveste a cărei convergenta o aştepţi cu nerăbdare pentru că ştii că o să fie ceva spectaculos. Nu este cazul de ceva exploziv, însă dacă urmăreşti punctele poţi să îţi dai seama cu uşurinţă despre stilul aparte, cu toate că există și câte un twist și e previzibil.

Muzica este și e în tema filmulul cu toată că uneori se simte un pic forţată cu toate că în coloana sonoră sunt așezate aproape perfect piese interesante care încep încă de la primele minute din film.

Sper să existe o continuare, deşi când vine vorba de Ritchie nu cred că a făcut vreodată un sequel la ceva şi totul există ca un punct fix într-o lume cum numai el ştie să o creeze. The Gentlemen este la nivelul filmelor precum Snatch şi Lock Stock, tot ale lui, iar cine zice că nu este aşa garantez că nu are dreptate. Da, poate a îmbătrânit pe alocuri dar încearcă să-și mențină și să-și ducă stilul la un nou nivel și cred că se descurcă minunat și sunt de părere că filmul se află în top 3 cele mai originale filme ale lui Ritchie.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Gentlemen / “Gangsteri cu stil” rulează la cinema din 24 ianuarie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.