Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router – O soluție wireless rapidă pentru întreprinderi mici

"Este clar că atuul Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router este posibilitatea de a conecta trei provideri de internet diferiți pe el, opțiunea oferind siguranța internetului permanent, iar în toate testele care vizează atât conexiunea Wi-Fi, cât și cea LAN, am primit rezultatele confirmate de producător."

0
841
Ascultă acest articol


Tenda continuă să găsească soluții pentru toate nevoile când vine vorba de internet. Accesul la o sursă de internet este extrem de importantă nu numai pe plan personal, dar și pe cel educativ și de business. Tenda are soluțiile tehnologice pentru a oferi acest lucru tuturor prin categoriile sale de produse dedicate internetului. Printre cele mai populare echipamente pentru furnizarea semnalului de internet, fie că este vorba de cel prin fir (LAN), sau fără fir (Wi-Fi), sunt routerele.

Routerele au evoluat foarte mult și sunt adaptate pentru nevoile fiecărei categorii de clienți despre care am pomenit anterior, iar de această dată am ales să discutăm despre un astfel de device dedicat intreprinderilor sau grupurilor un pic mai mari de persoane. Fie că este vorba despre o firmă cu câtiva angajați, o instituție cu câțiva membrii sau o locație care are nevoie de acoperire cu internet pentru mai multe device-uri și necesită un consum de date moderat, Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router este cel mai potrivit echipament adaptat situației.

Pachet

Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router vine într-o cutie care combină culorile preferate Tenda (negru și portocaliu) și aflăm de pe ea atât cum arată produsul în sine cât și detalii despre performanțele sale, informații despre tehnologiile suportate, modurile de conectare, compatibilitatea cu aplicațiile mobile și conținutul pachetului.

Ambalajul este confecționat dintr-un carton dur, iar în interior avem un cofraj tot din carton în care găsim alimentatorul, ghidul de instalare și bineînțeles, router-ul cu 4 antene atașate.

Aspect

Dacă stăm să ne gândim capacitățile, tehnologiile și faptul că este un echipament cu utilizări multiple, dar acest lucru nu se reflectă în dimensiuni. Acestea sunt reduse și la urma urmei este un echipament care nu stă la vedere, deci aspectul nu este foarte important.

W15E are o carcasă metalică, rezistentă, partea de jos având patru piciorușe de susținere și găuri pentru montarea pe perete, iar pe mijloc avem un sticker cu codul de bare, SSID-ul, MAC-ul, modelul și un link și IP de unde se poate conecta pe el. Partea de deasupra este simplă, cele laterale fiind cu aerisiri și câte o antenă pivotantă, fiecare. Latura din spate este simplu plus alte două antene pivotante, iar în partea din față avem panouri de conexiuni unde sunt prezente: port-ul pentru alimentare de la curent, buton de Reset, două LED-uri pentru Wi-Fi și SYS și 4 port-uri dintre care 1xWAN, 1xLAN și 2xWAN/LAN. Tot acolo avem imprimat și logo-ul Tenda și modelul.

Tehnic

W15E are dimensiunile de 225x130x30mm și are 4 antene omnidirectionale 5dBi prin care se transmite semnal standard IEEE 802.11a/b/g/n/ac la viteze de 802.11n de până la 300Mbps, iar prin 802.11ac de până la 867Mbps la frecvențele Dual Band 2.4GHz respectiv 5GHz.

După cum spuneam, cele 4 port-uri de conectare sunt 1xWAN, 1xLAN și 2xWAN/LAN cu LED-uri de activitate pentru fiecare; avem un buton de Reset și LED-urile pentru Wi-Fi și SYS care dacă sunt închise înseamnă că ceva nu funcționează, iar dacă sunt aprinse înseamnă că există conexiune de 2.4Ghz sau 5Ghz (Wi-Fi) respectiv că sistemul funcționează. Dacă LED-urile clipesc (inclusiv cele de deasupra port-urilor active) înseamnă că există activitate și totul funcționează normal.

Se pot conecta până la 15+25 device-uri prin Wi-Fi cu posibilitate de Smart Bandwith Control, iar printre cele mai importate elemente de securitate sunt IP-MAC Binding și ARP Attack Protection. Tipurile de conexiuni internet suportate sunt PPPoE/DHCP/Static IP și VPN PPTP, L2TP, IPSEC și se pot realiza Port Forwarding și DMZ (Deminitarized Zone), iar toate acestea se pot face prin aplicația dedicată Tenda despre care am vorbit și la recenziile anterioare.

Configurarea se face ușor începând cu poziționarea W15E unde se dorește și alimentarea sa la curent, apoi conectarea la port-ului WAN a cablului de internet, sau și a altor două conexiuni de la provideri diferiți. Se pot conecta maxim 3 conexiuni de internet de la provideri diferiți, management-ul acestora făcându-se din aplicație. Mai multe despre configurarea router-ului via browser, vedeți direct de la Tenda din următorul clip:

Teste

Primele și cred eu, cele mai importante elemente ale acestui tip de device, sunt cele de transmisie Wi-Fi – acoperire, distanță, viteză de transfer pentru că la urma urmei este vorba de un router. Testarea am făcut-o într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton pe un singur provider de internet cu viteză maximă de transfer de 300Mps. În cazul mai mult provideri conectați, doar unul va fi activ cu posibilitatea de a comuta pe cel a cărei viteză este mai mare. De asemenea, în caz că unul din provideri are problemele, se va putea comuta automat/manual pe altul. Acest lucru este o soluție foarte bună de back-up de internet pentru a avea siguranța internetului în caz de probleme. Este pomenit că se pot conecta pana la 40 Wi-Fi prin acest device și pentru a se împărți în mod egal banda de internet pentru fiecare, Smart Bandwith Control știe să facă acest lucru.

Primul test a fost cel al acoperirii semnalului și am folosit, în acest caz, un laptop, un smartphone și o tabletă, iar la distanță maximă de router – în camera cea mai îndepărtată semnalul a fost maxim, rezultatul testului de viteză cu Speed.net, prin banda de 5Ghz, fiind următoarea:

Pentru un fel de stres test Wi-Fi am pus la treabă, în același timp cele trei device-uri mobile de mai sus plus două televizoare, două console de jocuri (PS4 Pro, Switch Lite) plus un PC pe care este conectat Tenda W322E Wireless N300 PCI Express Adapter și pe device-urile mobile am dat drumul la streaming-uri de filme/neriale (Netflix), pe console am dat drumul la jocuri online, iar pe PC am pornit un transfer de date. Toate acestea au fost conectate prin banda de 5Ghz, iar W15E a rezistat eroic încălzindu-se foarte puțin și fără a pierde semnal sau vreun artificiu de ordin tehnic.

Testele le-am continuat și prin conexiunea LAN la care am conectat un laptop și PC-ul. Vitezele de transfer au fost, de asemenea, maxime (100Mbps) și nu existat întreruperi sau alte probleme.

Nu există niciun motiv să pui la îndoială W15E pentru că livrează exact ce spune producătorul și atâta timp cât este folosit în parametrii recomandați, totul este lapte și miere.

Concluzie

Este clar că atuul Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router este posibilitatea de a conecta trei provideri de internet diferiți pe el, opțiunea oferind siguranța internetului permanent, iar în toate testele care vizează atât conexiunea Wi-Fi, cât și cea LAN, am primit rezultatele confirmate de producător.

Aplicația dedicată este importantă și oferă setări multiple și opțiunea de Smart Bandwith Control care asigură că oricare din cei maxim 40 de utilizatori au bandă alocată, dar și că router-ul va furniza internet neîntrerupt de la unul dintre cei trei furnizori conectați.

Tenda W15E AC1200 Hotspot Wireless Router este disponibil în România la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.