Ascultă acest articol


Serialul spin-off inspirat din filmele Bad Boys L.A.’s Finest / “Detectivele din L.A.” ajunge din 11 mai și pe micile nostre ecrane pe postul AXN. Produs tot de Jerry Bruckheimer Television, 2.0 Entertainment și Sony Pictures Television, serialul a debutat anul trecut în Statele Unite și a fost reînoit pentru un al doilea sezon care ar trebui să aibă premiera pe 8 iunie. Premiul de Teen Choice Awards 2019 dovedește că cel puțin în State cele două protagoniste jucate de Gabrielle Union (Bad Boys II) și Jessica Alba (Sin City) au cucerit o parte din publicul tânăr.

Pe Sydney “Syd” Burnett (Gabrielle Union) o cunoaștem din Bad Boys II / “Băieți Răi 2”, fiind sora lui Marcus Burnett (Martin Lawrence) și iubita lui Mike Lawrey (Will Smith). De când a doborât un cartel de droguri în Miami, se pare că între timp s-a despărțit amical de Mike și s-a mutat în Los Angeles, unde își urmează cu succes cariera de detectiv alături de partenera Nancy McKenna – interpretată de Jessica Alba.

Asemeni „băieților răi” care au făcut furori pe vremea lor sau chiar și în filmul ieșit la începutul anului curent, cele două protagoniste au stiluri uneori total diferite de lucru, ele totuși tocmai de aceea se completează atât de bine în misiuni. McKenna face lucrurile ca la carte, iar Syd este mai nonconformistă, însă învață și una de la cealaltă. McKenna are un stil de viață mai ordonat, dorind să fie o mamă bună pentru fiica prietenului ei cu care vrea să întemeieze o familie. Syd, pe de altă parte, își trăiește viața fără regrete și fără atașamente.

Însă vedem încă din primele două episoade că viețile polițistelor sunt mult mai complexe decât lasă să se vadă. Ambele se confruntă cu secrete din trecut, care, spre sfârșitul episodului 2 încep să prindă contur și să se vadă că indirect ambele trecuturi au legături neașteptate. După ce Nancy află despre investigația personală pe care Syd o face din răzbunare, partenerele își promit că nu vor mai ține secrete, dar în realitate ele încă nu sunt până la capăt pregătite să-și dezvăluie trecutul întunecat.

Ca orice dramă polițistă, formatul serialului presupune rezolvarea unei noi crime în fiecare episod, derulându-se totodată și un fir narativ pricipal al sezonului, care în cazul de față e reprezentat de criminalii care le-a marcat viața detectivelor în trecut și acum sunt nevoite să le facă față.

Umorul, drama și acțiunea sunt îmbinate cu iscusința tipică producțiilor Bruckeimer, iar din ecuație nu lipsesc personajele secundare care asezonează totul. Izzy, fiica vitregă a lui Nancy, este o fată precoce, impasibilă la atrocitățile făcute de oamenii pe care îi prinde noua ei mamă sau tatăl ei procuror. „The Bens” sunt porecliți cei doi colegi ai fetelor care se întrec amical cu ele în rezolvarea cazurilor. Joseph, tatăl lui Syd, pare să aibă și el un trecut carieristic cu peripeții, despre care sper să aflu mai multe în episoadele imediat următoare.

Episodul pilot ne prezintă personajele și ne arată de ce este capabilă producția în termeni de acțiune, însă abia din al doilea episod devine firul narativ principal mai interesant și stârnește curiozitatea care te face să urmărești mai departe sezonul.

În primul episod răpirea unui puști devine din ce în ce mai serioasă pe măsură ce aflăm motivația din spatele cartelului. Nimic nemaivăzut față de alt serial similar, însă ce poți aprecia mult la acest început sunt referirile subtile și drăguțe la vechile filme Bad Boys care plasează serialul L.A.’s Finest în această franciză fără să se folosească prea mult de personajele originale, are în schimb cumva și o personalitate proprie și nu este doar un Bad Boys cu roluri feminine. Cu toate că unele glume s-ar putea să nu mai fie relevante în 2020 cum erau în anii ’90, nostalgicii le vor aprecia.

Din punct de vedere al acțiunii mi s-a părut memorabil ultimul act în care se desfășoară misiunea de recuperare a băiatului, care are loc într-un mic parc de distracții la malul mării. Polițiștii se deghizează în civili și așteaptă mișcările mafiei, de unde urmează inevitabilul schimb de împușcături în aglomerație, pe un decor colorat.

În cel de-al doilea episod acțiunea ia proporții mai mici, făcând loc unui criminal în serie care cucerește fete doar ca să le ucidă pe social media, în văzul sutelor de mii de martori online. Am apreciat mult mai mult scenariul acestui episod fiindcă a scăpat de rolul unui episod pilot menit să atragă cu acțiunea cât mai spectaculoasă și cu introducerea personajelor. Firul narativ al misiunii se contopește neașptat cu cel principal și ca spectator ești puțin păcălit pentru a face dezvăluirea de la final mult mai delicioasă. Acțiunea nu dezamăgește chiar dacă e mai potolită decât în episodul anterior. Totodată cele două polițiște își etalează în continuare talentul pentru a obține aproape imediat informații de la cei interogați. Creativitatea de care dă dovadă mai ales Syd cu metoda ei de-al ademeni afară pe criminal a fost punctul forte al acțiunii. De data aceasta aflăm semnificativ mai multe despre trecutul lui Nancy, dar nici firul lui Syd nu încetinește neapărat.

Cu toate că din multe puncte de vedere L.A.’s Finest, cel puțin văzând primele două episoade, nu inovează cu mare lucru, apreciez calitatea vizuală a producției și felul în care este echilibrat scenariul în episodul 2. Dacă restul sezonului se pricepe la fel de bine la storytelling așa cum o demonstrează acest episod, serialul are șanse reale în a te ține în fața televizorului în fiecare luni.

Tocmai că nu este prea complicat din punct de vedere narativ, dar oferă o poveste cu cârlig, L.A.’s Finest este un serial la care te uiți când ești prea obosit după o zi de luni ca să urmărești ceva care să-ți pună mintea la alt efort. Structura sa poate semăna prea mult cu genul din care face parte pentru gusturile unora, însă această producție nici nu are astfel de pretenții, ci este aici să te relaxeze, și dacă ai gustat orice serial polițist, inclusiv NCIS sau parțial Lucifer, nu e o coincidență dacă ți se va părea ceva familiar aici și eventual îți și va plăcea asta. Producători care au lucrat la serialele menționate se află și la cârma Detectivelor din L.A.

Primul sezon din „Detectivele din L.A”, are 13 episoade și va debuta de astăzi, 11 mai, de la ora 22.00, la AXN urmând să fie difuzat câte un episod în fiecare zi de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.