Tenda U9 – Wireless prin USB pentru orice PC sau laptop

"De la portabilitate, la performanțe, Tenda U9 a trecut toate testele cu brio și merită recomandarea noastră."

0
743
Ascultă acest articol


Am mai spus anterior, că există situații în care, pur și simplu ai nevoie de o soluție de conectare wireless la PC, din diverse motive (te-ai mutat într-un loc unde nu sunt trase cabluri de rețea, nu ai acces la internet prin fir etc), dar bine că există soluții.

Internetul este vital și sunt mulți care folosesc PC-urile pentru muncă sau distracție, iar pentru aceia care nu au acces la internet prin fir, pe lângă soluția oferită de Tenda, cu W322E Wireless N300 PCI Express Adapter, există o altă posibilitate de a avea acces la internet prin wireless, de data aceasta mult mai “mobilă” și la fel de rapidă. Este vorba de adaptorul USB Tenda U9, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Tenda U9 este un foarte mic adaptor care se conectează la USB și acționează ca o placă de rețea. Micuțul device vine într-un pachet minuscul; o cutie de carton în culorile specifice Tenda – negru și portocaliu, pe care sunt afișate imaginea cu device-ul în cauză și informații despre produs.

În cutie găsim un cofraj din plasti transparent cu U9 sub care avem un ghid rapid de conectare.

Aspect

Tenda U9 pe numele său întreg “AC650 Wireless Dual Band Auto-Install USB Adapter“, are culoarea neagră și are o carcasă de plastic tare.

Conectorul USB predomină, carcasa are muchii rotunjite, iar pe una din laturile mari, are incriptionat “Tenda” deasupra căreia este prezent și un LED albastru de stare.

Tehnic

Tenda U9 e absolut minuscul (36.8mm x 18.5mm x 7.6mm) și cântărește doar câteva grame, dar care are o performanță destul de bună, luând în calcul următoarele specificații.

Interfața pe care lucrează U9 este USB2.0, iar în interior este prezentă o antenă PIFA și semnalul wifi este compatibil IEEE802.11b,IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11a,IEEE 802.11ac pe frecvențele 5 GHz, respectiv 2.4 GHz cu viteze de transfer de până la 433Mbps (11ac), respectiv 200Mbps (11b).

Tehnologia MU-MIMO este și ea prezentă și oferă posibilitatea de a multi-conectare și partajare echilibrată a semnalului.

Mic, mic, dar securitatea este extrem de importantă, de aceea U9 oferă suport pentru encripție 64/128-bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA / WPA2, cât despre compatibilitate, cei cu sistem de operare Microsoft Windows îl pot folosi, conform Tenda, și pe sisteme cu Windows Xp.

Testare

Ați observat, în numele complet al produsului “AC650 Wireless Dual Band Auto-Install USB Adapter” acel “Auto-Install” – acest lucru face referire că, atunci când îl conectați la portul USB la PC sau laptop, își va instala automat câteva chestii necesare (driveri), imediat device-ul intrând în acțiune.

Testarea am făcut-o pe un Windows 10 Pro actualizat la zi și după montarea Tenda U9, s-au instalat câteva acei driveri automat, imediat fiind disponibil pentru utilizare ca orice placă de rețea internă.

Distanța de față de router este destul de OK, într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton, semnalul prezentându-se destul de bun la distanța maximă dintre device și router.

La testele de transfer de fișiere am atins vitezele specificate de producător, de aproape 433Mbps prin conexiunea 5G și nu am avut sacadări sau întreruperi pe perioada transferului. În caz de streaming, U9 s-a descurcat, de asemenea, destul de bine, sesiunile de Netflix, YouTube și Spotify desfășurându-se fără incidente, respectiv întreruperi.

Și în cazul jocurilor totul a decurs normal. Sesiunile de joc online prin GeForce NOW, spre exemplu, s-au desfășurat foarte bine și nu am observat să fie vreo problemă care să țină de semnal și transmisia de date de internet.

Pentru că tot este la modă, am testat și câteva sesiuni de video conferință cu prieteni care au o conexiune bună și la fel, totul a decurs fără nici o problemă.

De-a lungul acestor teste, U9 nu s-a încălzit, iar LED-ul albastru îți semnalează prin felul în care clipește, dacă se face transfer de date, când nu există o conexiune sau dacă este vreo problemă cu conexiunea existentă.

Concluzie

O placă de rețea de dimensiuni atât de reduse, este clar o dovadă a evoluției tehnologiei wireless și faptul că este și accesibilă la preț, face din Tenda U9 un device “salvator” pentru cei aflați în situațiile descrise la începutul articolului. De la portabilitate, la performanțe, Tenda U9 a trecut toate testele cu brio și merită recomandarea noastră.

Tenda U9 AC650 Wireless Dual Band Auto-Install USB Adapter este disponibil în România în magazinele retail, sau online, la un preț de aproximativ 50lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.