Studiourile Universal Pictures și lanțul de cinematografe AMC, cel mai mare lanț din Statele Unite, au ajuns la o nouă înțelegere legată de fereastra de timp dintre lansarea în cinema a noilor filme și lansarea lor în mediul online on-demand. Dacă inițial s-au iscat tensiuni în momentul în care Universal a anuțat, după succesul pe care l-a avut Trolls World Tour la începutul pandemiei, că noile lor filme se vor lansa concomitent atât la cinema cât și în format digital, acum au stabilit de comun acord cu AMC că vor aștepta  măcar 17 zile după lansarea în cinema. Aceasta reprezintă o schimbare destul de radicală în afacerea cinematografică, având în vedere norma obișnuită în care abia după 90 de zile un film putea apărea și digital.

AMC vor putea totuși să prelungească perioada de difuzare în exclusivitate a filmelor AMC peste cele 17 în cazul titlurilor cu potențial mare de vânzare a biletelor, cum sunt francizele Fast & Furious, Jurassic World și Despicable Me.

Deoarece nu se știe încă când se termină pandemia, nu s-a stabilit încă nici o dată de la care să intre în rigoare această nouă înțelegere. Cert este că vom vedea mai exact cât de sănătoasă este această înțelegere pentru industria cinematografică și cum vor arăta cifrele abia când se va lansa primul mare blockbuster Universal. Iar asta, după ce se vor deschide eventual cinematografele. Cele mai recente speranțe spun că se vor deschide în a doua jumătate a lunii august, iar primul film din portofoliul Universal care ar intra după pandemie ar fi Candyman în octombrie.

Din declarația pe care au dat-o cei de la Universal ieri se înțelege că după AMC urmează să discute și cu piața internațională. Noi așteptăm veștile legate de România, eu unul îmi imaginez că o fereastră de timp similară va fi aleasă pentru tot globul. Nu putem prezice cu exactitate ce schimbări va mai aduce COVID-19 în idustria filmelor, însă nu ne-ar mira dacă și alte studiouri vor adopta o politică similară de lansare a filmelor, fiindcă din punctul lor de vedere s-ar putea sa fie mai benefic financiar să lanseze mai repede filmele pe digital. Sau nu, greu de spus acum.

Așteptăm părerile voastre în comentarii. Credeți că trei săptămâni e o perioadă prea scurtă de disponibilitate a filmelor la cinema? Cum va arăta mersul la cinema odată ce ieșim complet din situația actuală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.