Ascultă acest articol


“Luptele sunt adevărata cireașă de pe tort. Fluent, antrenant, exact, combat-ul este o plăcere pe PC.”

Gen: Acțiune, RPG, Aventură

Lansare: 7 august 2020

Studio: Guerrilla

Distribuitor: SIEE

Platforme: PC (Steam, Epic Games)

Clasificare: 16+

Sinopsis

Într-o lume post-apocaliptică unde natura a revendicat ruinele unei civilizații uitate, mici grupuri de oameni trăiesc în triburi de vânători și fermieri. Dominația asupra sălbăticiei a fost uzurpată de mașinării – creaturi mecanice feroce cu origine necunoscută.

Joacă cu Aloy, o tânără vânătoare în căutarea destinului ei printre rămășițele trecutului antic. Alungată de la naștere de propriul trib, Aloy a învățat să își valorifice agilitatea, viclenia și puterea de a ținti pentru a se apăra de mașinării, de triburile rivale și de sălbăticia nemiloasă.

Călătorește printr-o lume plină de artefacte ciudate și ruine care se prăbușesc, și descoperă cele mai ascunse mistere. Cum au ajuns mașinăriile să domine lumea și ce s-a întâmplat cu civilizația dinaintea lor? Răspunsurile pot determina soarta lui Aloy și a umanității.

Participă la o experiență plină de recompense care este plină de lupte tactice variate. Îmbină unelte primitive cu tehnologie avansată pentru a crea arme care transformă prădătorii în pradă. Dezvoltă strategii unice pentru a înfrânge diferite mașinării și capturează specimene pentru folosul tău.

Explorează un peisaj vibrant și bogat în frumusețile naturii. Călătorește prin păduri detaliate, munți gigantici și prin ruinele unei civilizații dispărute, toate unite într-o lume care trăiește, își schimbă vremea și are ciclu complet zi/noapte.

The Frozen Wilds

Extindeţi lumea vibrantă, post-apocaliptică din Horizon Zero Dawn cu acest nou program de completare descărcabil extraordinar, care vă oferă o zonă nou-nouţă cu propriile intrigi, aventuri şi activităţi colaterale captivante de care să vă bucuraţi şi… cărora să le supravieţuiţi.

În The Frozen Wilds, Aloy călătoreşte în zona mărginaşă a tribului supravieţuitor Banuk pentru a investiga ameninţarea unei noi maşini misterioase. Numai îndurând peisajul dur şi câştigând respectul tribului Banuk va reuşi Aloy să dobândească aliaţii, abilităţile şi cunoştinţele de care are nevoie pentru a descoperi un secret din trecut – şi a opri o ameninţare pentru viitor…

Horizon Zero Dawn Complete Edition

  • Jocul Horizon Zero Dawn.
  • Pachetul de expansiune The Frozen Wilds.
  • Cartea digitală The Art of Horizon Zero Dawn.

Plus următoarele elemente de joc:

  • Echipament Carja Storm Ranger și Carja Mighty Bow.
  • Carja Trader Pack.
  • Echipament Banuk Trailblazer și Banuk Culling Bow.
  • Banuk Traveller Pack.
  • Nora Keeper Pack.

Specificații PC

Minime:

  • SO: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel Core i5-2500K@3.3GHz sau AMD FX 6300@3.5GHz
  • Memorie: 8GB RAM
  • Placă Grafică: Nvidia GeForce GTX 780 (3 GB) sau AMD Radeon R9 290 (4GB)
  • DirectX: Version 12
  • Spațiu de stocare: 100 GB

Recomandate:

  • SO: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel Core i7-4770K@3.5GHz sau Ryzen 5 1500X@3.5GHz
  • Memorie: 16GB RAM
  • Placă Grafică: Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB) sau AMD Radeon RX 580 (8GB)
  • DirectX: Version 12
  • Spațiu de stocare: 100 GB

Despre Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn a debutat din 28 februarie 2017 ca titlu exclusiv PlayStation 4, iar de el s-au ocupat nimeni alții decât Guerrilla Games – recunoscuți pentru seria Killzone, care au folosit o versiune modificată a motorului grafic Decima, utilizat pentru Killzone Shadow Fall. Jocul s-a bucurat de un succes deosebit, la un an de la lansare ajungând la peste 7.6 milioane de copii vândute devenind cel mai de succes titlu first-party în primul an de la lansare pe consola PS4.

Povestea

Horizon Zero Dawn duce jucătorii pe un tărâm îndepărtat, într-o lume post-apocaliptică populată de creaturi mecanice unde personajul principal este Aloy care a fost luată din tribul Nora de la naștere și crescută de un exilat pe nume Rost pe care o învață de mică să supraviețuiască și bineînțeles, să vâneze. Jucătorii vor lua parte la evoluția lui Aloy de mică și până la maturitate când aventura ei se va extinde și va căpăta experiență în luptă, dar și va afla mai multe despre această lume și trecutul ei.

Cu ajutorul unui device holografic găsit de mică și al unui arsenal de arme și abilități, Aloy va lupta împotriva creaturilor mecanice, a inamicilor care-i stau în cale și își va face drum către răspunsurile căutate, adevăruri și despre umanitate și originile mașinăriilor.

Povestea continuă în The Frozen Wilds când Aloy va ajunge într-o zonă nouă ocupată de tribul Banuk, The Cut, mânată de amenințarea unei creaturi mecanice misterioase. Ea trebuie să decodeze un mister din trecut și să investigheze zona și ajunge să fie pionul principal de care va depide viitorul tribului.

Gameplay

La bază Horizon Zero Dawn este în primul rând un joc de aventură cu elemente de acțiune bine conturate, iar posibilitățile de personalizare ale lui Aloy fie la echipament, arme sau abilități aduc acele elemente de RPG.

Perspectiva este la persoana a treia, cu acces rapid la meniu unde se poate consulta harta, se pot alege misiunile secundare și se poate contiua oricând cu cea principală și apoi ai acces la elementele de crafting putând să-ți modifici armele și după cum am spus, alege abilități dintr-un arbore unde sunt necesare puncte pentru a fi activate. Aflăm detalii despre creaturi și personaje cu ajutorul gadget-ului lui Aloy inclusiv care sunt punctele slabe ale inamicilor și intinerariul acestora, iar pentru a ne făuri muniție este nevoie de anumite “ingrediente” pe care le procurăm sau le cumpărăm.

Vom lua parte la o dezvoltare foarte frumoasă a lui Aloy cam pe toate planurile, cu accent mai mare pe partea de atac și abilități, dar și la maturizarea ei în funcție de situațiile prin care trece. Trecutul începe să capete sens, prezentul e cel care face acest lucru posibil, iar acțiunile lui Aloy vor scrie destinul viitorului.

Aloy poate face și mai mult de atât, conversațiile și alegerile jucătorului pentru răspunsuri contează și ele cel puțin pentru a aduna informații prețioase. Lumea este foarte mare și detaliată cu zone împădurite, aride sau înzăpezite; cu râuri, lacuri și cascade; cu munți, peșteri și fel de fel de locuri ascunse. Creaturile mecanice sunt de multe feluri și au comportamente diferite, atât ca grup cât și față de atacuri sau efecte ale vremii. Vremea este schimbătoare, cu soare, vânt puternic și vijelii, crivăț, zăpadă și ceață și afectează mișcarea și vizibilitatea.

Arsenalul armelor nu este foarte mare, dar acestea se pot modifica în fel și chip și este important să știi ce armă să folosești atunci când te lupți cu un anumit tip de creaturi. Goana după resurse și pentru elemente prețioase de folosit la troc cu vânzători, este în permanență necesară și dacă ești atent există și mici chestii ca bonus de făcut când și când.

Controlul lui Aloy este intuitiv și uneori sunt necesare combinații de butoane pentru a realiza rapid acțiuni.

Toate elementele de gameplay sunt bine închegate și totul se accesează rapid, intuitiv, oferind jucătorului o experiență foarte plăcută de joc.

Tehnic

Din punct de vedere tehnic Horizon Zero Dawn scoate tot ce este mai bun din motorul grafic Decima, dar nici pe partea de muzică și sunet nu se rușinează. Detaliile primesc o atenție majoră a celor de la Guerilla Games și acestea fac practic ca totul să arate atât de bine.

Creaturile sunt niște capodopere de creație fiind confecționate atent și în detaliu și fiecare dintre grupurile din care fac parte, au sunetele pe care le scot aparte, au comportamente diferite și avantaje și slăbiciuni în luptă. Varietatea este mare și mai mult de atât avem și animale obișnuite (iepuri, curcani etc) și bineînțeles avem și oameni care fac parte din triburi diferite și arată diferit, dar toți au primit atenția cuvenită la design și sunet.

Stările multiple ale vremii, natura cu pomii, iarba, apa, își au rolul lor și nu numai ca ceva plăcut vedere ci și influențează, după cum spuneam, anumite aspecte în joc. Paleta coloristică nu este exagerată, dar ne încântă cu multe culori și efecte.

Adunate toată laolaltă fac din Horizon Zero Dawn unul dintre cele mai bune jocuri (anterior exclusive) pentru PlayStation 4, cu o poveste frumoasă și emoționantă, cu o dezvoltare de personaj (Aloy) așa cum trebuie și un gameplay intens cu lupte interactive și elemente RPG care aduc și mai mult sare și piper jocului.

Despre Horizon Zero Dawn Complete Edition PC

Povestea din Horizon Zero Dawn a fost extinsă prin The Frozen Wilds, iar atunci când s-a anunțat Complete Edition am primit și câteva DLC-uri care aduceau câteva elemente noi și binevenite în joc. Fiind un titlu exclusiv pentru PlayStation 4, care ieșea și mai mult în evidență pentru cei care îl jucau pe PlayStation 4 Pro, a încântat mulți adoratori ai consolei celor de la Sony, cel puțin până când un anunț că jocul va sosi și pe PC a ridicat semne de exclamare tuturor.

7 august 2020 – Ziua în care Horizon Zero Dawn Complete Edition va fi lansat pe PC (via Steam și Epic Games) cu același conținut ca cel pentru PlayStation 4, dar cu control adaptat pentru tastatură și mouse (care se poate personaliza), câteva modificări precum la setările grafice, iar acum avem suport și pentru monitoarele ultra-wide și framerate deblocat! De asemenea, iarba, copacii, frunzele se mișcă dinamic, avem parte de reflexii îmbunătățite și putem face chiar și teste benchmark.

Înainte de toate este important să luăm în atenție recomandările necesare pentru a putea rula jocul în parametri normali, dar vă pot spune că avem o optimizare foarte bună și posibilități multiple de modificări pe partea de grafică. Noi am testat jocul pe un sistem compus din Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, 16GB RAM Kingston Fury RGB (3200Mhz), SSD 120 Corsair Force GS/HDD Seagate 2TB, Gigabyte GeForce RTX 2060, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), AOC 2790WG5 (144hz), Phanteks Eclipse P400S (3x cooler 120mm), Corsair GS800. Windows 10 Pro (ver. 2004), cu stările grafice puse la full HD pe Ultimate și am ales nivelul de dificultate Normal.

Încă din meniul jocului vedem că The Frozen Wilds este inclus dar neaccesibil până nu terminăm jocul de bază și că avem disponibil și un nou mod New Game + care vine cu câteva bonusuri, iar la New Game, cel clasic, avem de ales între 6 niveluri de dificultate. Odată ajuns în joc descoperim și Photo Mode care sigur ne va mânca ceva timp pentru a ne alege selfie-ul perfect, la momentul potrivit, dar înainte să intrăm în joc am făcut acel test benchmark care nu durează foarte mult.

Cu Horizon Zero Dawn pornit pe PlayStation 4 Pro și intrat în joc am vrut să văd, măcar în linii largi, cam care ar fi diferența (PS4 este legat la TV 4K cu diagonală mare și HDR) față de versiunea de PC pe care îl rulez pe monitor în full HD la 100hz. La prima vedere par asemănătoare ca performanță și aspect, cel puțin în prima parte a jocului când e Aloy mică, singurele diferențe fiind că pe PC, într-adevăr, reflexiile să văd mai frumos. Însă, din momentul în care ieșim din cavernă, trecem peste training-ul cinematic cu Rost și ajungem la Aloy mare, deja se observă diferențele la viteza și răspunsul controlului. Pe PC este parcă mult mai fluid și mai exact controlul, se simte clar că nu mai avem limitare la framerate și cel mai important, se mișcă excelent pe sistemul de față. Nu am întâlnit nici măcar un moment să sacadeze sau să agațe, iar acele mici amănunte grafice modificate chiar fac jocul să arate ca unul 2020, cu toate că are totuși 3 ani vechime! Bine, Decima este optimizat excelent și asta se vede și în versiunea de PC a Death Stranding, pe care l-am butonat chiar înainte de a instala Horizon Zero Dawn.

În mare meniurile sunt la fel, atât ale jocului cât și cel din joc, dar cu mouse parcă totul se accesează mult mai rapid și nu știu… simt o libertate mai mare de mișcare a personajului și cel mai important, o țintă mai rapidă și exactă. Am stat puțin și am analizat împrejurimile, iar când veți ajunge la baraj și lac veți înțelege cel mai bine treaba care v-am spus-o cu reflexiile și dinamica plantelor, ierburilor etc. Din prima am fost luat cu asalt de vreme ba rea, ba bună, ba vânt, ba ploaie, de parcă se grăbeau să arate chiar de la început cât de bine se prezintă și cât de influențabil e sistemul de vreme.

Luptele sunt adevărata cireașă de pe tort. Fluent, antrenant, exact, combat-ul este o plăcere pe PC și mai trebuie să spun că timpii de încărcare sunt scurți, cel puțin față de versiunea de PS4, dar am întâmpinat o chestie foarte… interesantă. Prima oară când am dat drumul la joc (via Steam), mi-a apărut o imagine în care îmi spune ceva de optimizare și că apare decât o dată. Perioada aia a durat mult. Foarte mult…, dar a fost doar o singură dată și gata. După ce am trecut peste și am jucat, de câte ori am închis jocul de tot și am revenit în el, totul s-a comportat rapid și a decurs fără probleme.

Am stat puțin să mă gândesc, dacă ar fi să găsesc ceva care m-a deranjat la versiunea de PC, sau un bug, ceva, orice, nu am găsit. Lăsând la o parte comportamentul părului personajelor, care se comportă oarecum ciudat și intră în texturi (cred că Decima e vinovat) nu prea știu ce să reproșez. Povestea jocului este interesantă, la fel și misiunile (chiar și cele secundare) și mereu vrei să faci ceva, să încerci ceva, este destul de ademenitor.

Cel mai bine cred că vă veți da seama de mai multe și din ce v-am și spus, dintr-un clip de 30 de minute de gameplay. Captura am făcut-o cu aplicația Nvidia fără a schimba ceva la setările grafice:

Ca o concluzie, decizia SIEE de a renunța la exclusivitate și de a lansa Horizon Zero Dawn Complete Edition pe PC este demnă de respect, mai ales că are o optimizare fără pată și acele mici modificări contează și mai aduc un punct de admirație la un joc și așa foarte bun. După lansare, după cum am fost obișnuiți de Nvidia la fiecare lansare de joc mai important/mediatizat, vor fi lansați driveri optimizați și pentru acest joc și vom avea un patch Day One imediat la lansare. Până una-alta, zic să băgăm mare căci Horizon Forbidden West se aproprie 😛

Horizon Zero Dawn Complete Edition îl găsiți din 7 august în format digital pentru PC via Steam și Epic Games.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.