Ascultă acest articol


Xiaomi continuă să vină cu surprize și să surprindă audiența și concurenții cu câte ceva plăcut, nou sau diferit și cred că asta i-a propulsat în topul celor mai buni producători de smartphone-uri din lume. Xiaomi a avut și are o strategie de marketing bine pusă la puncă și întotdeauna includ în terminalele lor mobile tehnologie de actualitate și componente performante.

Cu Mi Note 10, Xiaomi se laudă cu prima cameră penta de 108MP – acesta este acel ceva cu care iese în evidență acest model, dar după ce l-am avut și noi în testare a rezultat că merită laude pentru mai multe aspecte, nu numai pentru cameră.

Pachet

Cutia neagră, din carton tare, are o textură ușor catifelată și este incripționată cu argintiu, atât pe partea frontală cât și pe lateralele lungi cu numele modelului, Note 10, dar și cu logo-ul MI. Câteva detalii despre model și culoare, le aflăm de pe una din lateralele mici ale ambalajului unde este menționat că acest model este Glacier White și are 6GB RAM și 128GB ROM.

În cutie, într-o cutiuță mai mică nu lipsește cheița pentru cele 2x nano-SIM-uri, o husă de silicon, garanția și un ghid al utilizatorului, apoi avem cablul de date/alimentare USB-C și alimentatorul de priză – ambele albe și bineînțeles terminalul mobil Mi Note 10.

Simplitatea ambalajului, negru pe dinafară și alb pe dinăutru, inclusiv accesoriile și capacul de pe spatele Mi Note 10, nu are cum să nu atragă priviri și asta e bine căci va avea ochi asupra lui când se află la raft.

Aspect

Am să încep direct cu o scurtă concluzie legată de aspectul Xiaomi Mi Note 10 și apoi vă voi descrie cum arată și-l veți vedea în toată splendoarea lui în clipul nostru 360 view la 4K @ 60fps. Mi Note 10 este un device mobil foarte frumos, datorită formelor rotunjite, dimensiunilor display-ului și culorii capacului de pe spate și aranjamentul camerelor de acolo.

Display-ul de 6.47″ ascunde în partea de jos un cititor de amprente optic, în partea de sus având camera selifie încadrată de diferinți senzori, iar deasupra avem difuzorul. Pe laterala lungă din stânga avem o antenă, iar pe dea din dreapta, sertarul pentru nano-SIM-uri și butoanele de Power și Volume (+/-). În partea de sus avem microfon și senzor IR și antenă, iar în partea de jos avem două antene, microfon, difuzor și porturi Jack și USB-C.

Capacul spate, Glacier White, este de culoare albă dar ies mai multe culori la iveală în funcție de cum bate lumina și aici găsim cele 5 camere și două perechi de câte două LED Flash-uri în partea din dreapta, sus, iar jos avem logo-ul Xiaomi. Lângă camere avem inscripționat tot cu argintiu 108MP și 5X Optical.

Șasiul de aluminiu, rotunjit la colțuri, împreună cu capacul spate și display-ul arătos fac din Mi Note 10 un terminal frumos cu care nu-ți este rușine să te expui la lumină.

Tehnic

Ne-am convins că Mi Note 10 este un terminal elegant și frumos, dar să vedem și cât de talentat este.

Mi Note 10 are dimensiunile 157.8 x 74.2 x 9.67 mm și are 208 g, iar în afară de varianta de culoare Glacier White se poate opta și pentru Midnight Black și Aurora Green. Procesorul Octa Core este Qualcomm Snapdragon 730G tactat la 2.2 GHz, ca GPU avem Adreno 618, memoria RAM fiind de 6GB cu 128GB memorie de stocare internă.

La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, și GPS cu suport A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, iar la telefonie avem 4G+ cu VoLTE HD. Suita de senzori constau în cel de amprentă de sub display (optic), accelerometru, gyroscop, proximitate și compas și include și radio FM și port infraroșu.

Protecția este asigurată de Gorilla Glass 5, inclusiv pentru display-ul AMOLED de 6.47″ care suportă rezoluția 1080 x 2340 pixeli și are o densitate a pixelilor de 398 ppi, iar bateria este Li-Po 5260 mAh cu suport pentru încărcare rapidă 30W.

Camera selfie este 32 MP wide (f/2.0) cu HDR și suport pentru filmare la 1080p@30fps, iar cele 5 camere de pe spate sunt: 108 MP wide (f/1.7), 12 MP telephoto (f/2.0), 8 MP telephoto (f/2.0), 20 MP ultrawide (f/2.2) și 2 MP macro (f/2.4) și Quad-LED dual-tone flash. Se poate filma la rezoluția 4K@30fps sau 1080p@30/60/120/240fps.

Sistemul de operare al Mi Note 10 este Android 10 cu MIUI 11.1.2 (MIUI 12 fiind disponibil în acest moment pentru update).

Deci Mi Note 10 este și talentat, nu numai frumos, dar să vedem ce spun testele.

Teste

În mână Mi Note 10 arată bine, e mai greu și un pic mai gros decât alte terminale din categoria din care face parte, dar cu siguranță este foarte aspectuos, iar colecția de camere de pe spate intimidează dar avem aceeași mică dilemă ca în cazul tuturor device-urilor și anume că ies în relief și atunci când vrei să așezi smartphone-ul undeva se va sprijini de camere, dar se rezolvă cu ajutorul husei din pachet, realizată atent de Xiaomi special pentru acest model. Husa e transparentă, rezistentă și se vede că este lucrată în detaliu acest lucru observându-se că până și în dreptul antenelor au făcut modificări husei să nu interfereze pe cât de mult posibil.

Spatele lucios generează niște culori de curbubeu atunci când îl epui la soare/lumină și arată bine în mâna oricui, iar din punct de vedere al performanțelor, Android 10 cu MIUI 11.1.2 alunecă foarte ușor pe display având multe aplicații proprietare menite să știi exact ce se întâmplă cu smartphone-ul tău, dar și să-l țină protejat și curat. (Chiar înainte de a preda înapoi Mi Note 10 am primit notificarea că este disponibil update-ul la MIUI 12). Am făcut un scurt clip și multe capturi de ecran să vedeți exact despre cum funcționează și care sunt acele aplicații:

Nu avem cum să trec peste jocuri, care rulează fără pată pe Mi Note 10 (ex. Asphalt, Call of Duty Mobile), difuzoarele fiind destul de puternice și sunetul clar, dar cu adevărat sunetul la o calitate bună se aude atunci când conectezi o pereche de căști, fie ea prin jack-ul audio sau Bluetooth. Spotify e gata pentru muzica preferată.

Clipurile 4K se văd excelent pe Mi Note 10, datorită ecranului mare și contrastului puternic, experiența vizualizării filmelor/serialelor Netflix, HBO GO sau a materialelor video de pe YouTube, fiind una destul de plăcută.

Am făcut și nelipsitul test de conexiune via wi-fi în rețeaua DIGI (1G) și rezultatele de pe Speed.net și DIGI au fost acestea:

Convorbirile telefonice se aud bine și cei de la capătul celălalt al firului mă aud la fel, iar dacă e și VoLTE HD activat și mai bine. Nu văd utilitatea radioului FM, dar e bine că este, la fel și portul IR care nu s-a potrivit niciodată la TV-urile pe care le am, în schimb am observat aplicațiile proprietare și atenția acordadă securității și funcționării cât mai bune a sistemului.

Browsing-ul și aplicațiile social media, dar și cele de videoconferință (foarte populare în ultima vreme), funcționează fără pată, camera selfie și microfonul având grijă să ai o experiență plăcută de utilizare. Cât timp am avut la teste acest terminal am avut plăcerea de a testa și un Mi Band 4, care s-a împăcat foarte bine cu Mi Note 10 prin aplicația Mi Fit. Despre brățară voi vorbi puțin într-un articol separat.

Bateria este un alt mare atu Mi Note 10, datorită capacității mari, într-o zi de utilizare moderată, bateria ajungân un pic mai mult de jumătate ceea ce mi-a permis să intru în a doua zi de utilizare când la un moment dat a trebuit să-l bag la încărcat. Încărcarea se face foarte rapid, în un pic mai mult de o oră încărcându-se la 100%.

Am ajuns, în sfârșit la penta camere, aplicația fiind rapidă și având posibilități multiple de fotografiere și filmare. Cu AI-ul pe On (doarte responsive în detectarea scenelor), avem de ales între modurile Photo, Video, Portrait, Panorama, Night, Pro, 108M, Short Video și Slow Motion, fiecare dintre ele având setul lor de setări secundare. Am testat aproape toate aceste moduri, inclusiv în wide, ultra-wide, zoom 5x (optic) și 50x (maxim), dar și Macro și filmare în 4K @ 30fps și Full HD.

 

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Camerele sunt foarte bune, într-adevăr, având rezultate bune atât în lumină mai slabă (testele foto/video le-am făcut la apus, după cum se observă), iar cel mai mult mi-au plăcut cele 108M care oferă detalii mai multe și cele Macro. După cum se vede, am încercat să fac poză și la lună și vă puteți da seama și de sensibilitatea microfoanelor în tipul filmărilor din cele două clipuri.

Concluzie

Acum că am avut posibilitatea de a teste cele mai noi terminale din seria Note, la distanțe destul de mici între ele, am putut să observ mai bine evoluția Mi Note care vine întotdeauna cu ceva nou, mai performant, mai frumos estetic ș.a.m.d. cât să merite trecerea de la un model mai vechi la următorul. Îmi place, de asemenea și evoluția sistemului de operare MIUI care este mai abstract, dar păstrează o notă de fun prin micile animații din meniuri sau de la aplicațiile Xiaomi și oferă atenție sporită părții de securitate, conținut și funcționare a device-ului pe care este instalat.

Aspectul atrăgător, camerele deosebite și componentele performante, împreună cu MIUI 11 (MIUI 12 disponibil chiar acum) formează un întreg demn de luat în considerare pentru Mi Note 10 și sper ca seria să continue mai departe și am așteptări ca diferențele dintre modele vor fi mai departe destul de semnificative.

Xiaomi Mi Note 10 se comercializează la un preț retail de 2000 lei, sau prin abonament la diferiți operatori de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.