Ascultă acest articol


Piața accesoriilor și componentelor de gaming se extinde rapid și avem mărci importante care și-au făcut divizii speciale dedicate jucătorilor și apar chiar și producători care au numai produse de nișă. Un astfel de producător este și Aqirys care, până acum ne-au impresionat destul de plăcut cu produsele din portofoliul său, cel puțin cu căști, sisteme de aerisire a carcaselor și carcase și mai nou cu o serie de mouse pads dintre care am testat și noi unul și vă spuneam acolo că suntem încântați să fi primit la testare și cei 4 mouși Aqirys.

Acum vom vorbi despre Aqirys Polaris, urmând să vă spunem și despre celelalte trei. Așa că, haideți să aflăm împreună mai multe detalii.

Pachet

Aqirys are un stil anume – un design specific – care combină culorile negru și albastru și le folosește pe ambalajele tuturor produselor sale, așadar mouse-ul Polaris vine într-un ambalaj în culorile menționate scoțând în evidență, în partea din față, elementele caracteristice modelului și anume că este și Wireless; are o greutate scăzută și include RGB și bineînțeles, avem și o imagine cu produsul, sigla Aqirys și DPI-ul maxim suportat.

Pe partea din spate avem, de asemenea, o imagine cu mouse-ul și câteva indicații grafice, plus detalii despre features și specificații tehnice. Pe partea dreapta avem o imagine cu laterala mouse-ului pe un fundal albastru, iar pe cealaltă avem și aici menționate câteva feature-uri.

Mi-a plăcut că cel puțin pe laterala de sus avem o vedere din față a mouse-ului, căci pe cea de jos avem codurile de bare și ce ar trebui să conțină pachetul.

Ambalajul este de tip sertar și se trage cutia care mi-a declașat un zâmbet datorită mesajului grafic transmis un mare “Warning!” galben sub cu mesajul “Weapon of mass pwnage inside”. Destul de cool! Ridicăm capacul și avem un cartonaș cu un mesaj de mulțumire că am ales acest model, pe partea din spate fiind un ghid rapid de instalare, apoi în cutie mai găsim pe lângă mouse-ul cu un mic USB transmitter atașat pe “burtă” și un cablu USB, un alt ghid detaliat de instalare și o foaie cu mai multe stickere. Mouse-ul este protejat în interior de un cofraj din buret acoperit cu un cartonaș albastru.

Peste tot găsim, pe lângă sigla Aqirys și tag-line-ul reprezentativ: All About Gaming.

Aspect

Imediat ce-l ridici în mână, realizezi că da, cum spune și pe cutie, este un mouse ușor cu un design cu hexagoane și atrăgător vizual. La prima vedere pare să fie ambidextru pentru că are o formă simetrică în laterale, dar cele două butoane forward/back pozițiționate în stânga ne face să realizăm că este pentru dreptaci. Textura lateralelor este și ea una plăcută, iar pe față, plasticul este decupat în formele de care vă spuneam. În partea de jos avem sigla Aqirys, iar în partea de sus avem două butoane în formă de hexagon cu care schimbi DPI-ul, cele două butoane mari – click-urile left/right și între ele rotița de scroll care are și funcție de buton.

Pe burta șoarecului avem un picior mare de silicon în partea de jos și alte două mai mici în partea de sus, pe centru având senzorul și switch on/off, respectiv un switch pentru efectele RGB, dar și un locaș de unde se poate scoate micul transmitter USB.

Odată conectat la PC/Laptop, fie prin cablu, fie prin transmițătorul USB, RGB-ul prinde viață și este vizibil pe toată partea de sus prin acel decupaj de plastic, respectiv pe laterale și spatele mouse-ului.

Tehnic

Dacă din punct de vedere al aspectului, Polaris este arătos să descoperim, conform producătorului și care sunt specificațiile lui, iar imediat după vom testa și performanțele.

Polaris are dimensiunile 124.2 x 67.1 x 39.8 mm și este făcându-l potrivit pentru jucătorii cu palmele medii, cei cu palme mai mari – ca mine – acoperind aproape complet suprafața mouse-ului. Greutatea este de doar 73 g.

Conectarea se face fie prin micul transmițător USB Dual-mode – Wireless 2.4GHz cu o acoperire de 10M, sau prin cablul USB 2.0 de 1.8M foarte maleabil și acoperit cu material textil pentru rezistență în timp, iar pe mouse găsim 7 butoane: Cele două click-uri left/right, cele două butoane de pe laterala stângă forward/back, cel din rotița de scroll și cele două pentru DPI. În partea de jos avem switch-urile On/Off și cel pentru RGB On/Off.

Switch-urile folosite sunt Huano și promit 20 de milioane de click-uri; include memorie internă pentru profiluri, dar și baterie de 600mA capabile de 40 ore continue de gaming. Mouse-ul se încarcă complet 6 ore prin cablul USB timp în care poate fi folosit.

Senzorul optic este PixArt 3335; are o senzitivitate maximă de 16.000 DPI și un pooling rate de 1000 MHz, iar accelerație este de 40G.

Este compatibil cu sistemele PC și Mac, iar RGB-ul, respectiv configurarea butoanelor se face prin aplicația dedicată de unde pot fi făcut modificări extinse. De acolo se poate controla senzitivitatea, viteza de scroll și cea a click-ului dublu și DPI-ul în mai multe trepte. La RGB se pot alege o paletă largă de culori statice sau dintre cele 3 moduri de jocuri de lumini: Streaming, Respiration și Steady. De asemenea, se poate regla intensitatea luminoasă și viteza jocurilor de lumini. Se pot configura și butoanele și face combinații la Macro și se poate modifica pooling rate-ul USB-ului. Tot aici vedem și situația bateriei mouse-ului în procente.

Testare

În general la moușii de gaming este nevoie de performanțe și setări făcute special în funcție de preferințele jucătorului și a jocurilor jucate. Pentru fiecare genuri de jocuri trebuie să faci setări dedicate, iar o posibilitate mare de modificări ale mouse-ului sunt un mare avantaj dând posibilitatea jucătorul să găsească, sau cel puțin să se apropie, de setările ideale.

RGB-ul e bun pentru a oferi un aspect plăcut negrului care predomină la modul general accesoriile de gaming și mai ales că-l poți asorta cu alte componente ale rig-ului. Polaris are o gamă largă de culori statice posibile ceea ce e deajuns și nu e neapărată nevoie și de jocurile de lumini. Poți așadar face întreg setupul să folosească o anume culoare statică din paleta de milioane de culori deci, în cazul nostru, Polaris se asortează rapid. Intensitatea RGB-ului, setată la maxim, este destul de puternică, dar după cum ziceam și mai sus, palma mea imensă în acoperă cu totul, sesizabilă fiind decât acea bandă RGB care pornește dintr-o laterală și ajunge în cealaltă.

Butoanele sunt plăcute la apăsat și responsive și îmi place că pot să-mi reglez rotița de scroll cum doresc, iar default butoanele au funcțiile pe care orice utilizator se așteaptă, prin aplicație având libertatea să modifici tu ce vrei la ele. În cazul meu le-am lăsat așa cum sunt, nefiind nevoie să-mi fac un anume profil. La Macro-uri oricum umblu rar numai în cazul unor jocuri online sau de strategie/RPG unde să poți da anumite funcții butanelor din stânga și a celor 2 de DPI. Butoanele sunt cam zgomotoase însă, iar rotița de scroll cred că-mi place cel mai mult. Materialul folosit pe rotiță (niște zimți mărunți) și “puterea” necesară să o pui în mișcare e pe placul meu.

Deobicei folosesc cam la 3.200 dat DPI-ul în Windows la rezoluția 4K, dar în jocuri îl pot urca la 6.400 și chiar mai sus ceea ce face acel 16.000 DPI maxim oferit de Polaris mai mult decât de ajuns în jocuri. Pooling rate-ul stă pe 1000, iar reglajul DPI-ului în general se face în funcție de genul de joc dorit la RPG și Strategie fiind cam aceleași și altul pentru jocurile de acțiune/FPS.

Problema este că nu poți modifica greutatea lui Polaris, iar la un DPI mare deja scapă de sub control. Da, contează și asta plus suprafața pe care este folosit. Am testat mouse-ul pe mouse pad-uri cu suprafață tare de plastic și cauciucat cu suprafață textilă (inclusiv pe Aqirys Eclipse) și este foarte responsive, la fel și pe direct pus pe birou. În comparație cu mouse-ul personal, Polaris este micuț și dispare în podul palmei la utilizare, dar acest lucru nu-i influențează performanțele însă la un moment dat, la o utilizare îndelungată simt disconfort la mână.

În Windows, după cum spuneam se comportă exemplar, la fel și în jocuri de stategie și RPG precum Diablo III, Warcraft 3 Reforged, C&C Red Alert Remastered și acțiune/FPS, DOOM, Horizon Zero Dawn, Death Strandin, Watch_Dogs 1, 2, Tomb Raider. Cu setările făcute exact cum dorești și un DPI ales să echilibreze cât de cât lipsa posibilității de modificare a greutății, Polaris își face datoria.

Concluzie

Puțin cam zgomotos pentru mine și prea mic ca dimensiuni, dar într-atât de elegant și performant să facă față oricărui tip de joc și are avantajul că poate fi folosit fără fir bateria având o autonomie decentă.

Polaris poate fi mouse-ul preferat al jucătorilor amatori pentru că include cam tot ce se caută la un mouse causual: aspect (la care contribuie și RGB-ul) și performanțe decente!

Aqirys Polaris se comercializează în România la un preț de 280lei.

Recenziile celorlalți mouși de gaming Aqirys sunt și ele gata (plus mouse pad-ul Solaris): Acrux, Orion și Phoenix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.