Ascultă acest articol


Seria A de la Samsung a fost construită pentru modele de smartphone-uri care se prestează pentru orice buzunar încorporând specificații tehnice medii și tehnologii care să fie potrivite pentru orice tip de utilizator.

Succesul acestei serii a făcut ca numărul modelelor și îmbunătățirii anuale a unora dintre acestea, să prindă bine la public, cel puțin așa zic rapoartele anuale Samsung.

Cel mai nou device din această serie este Samsung Galaxy A12 pe care am avut plăcerea să-l primim și noi la teste și care ne-a lăsat o impresie (aproximativ) bună și vă spunem imediat de ce, după cei patru pași pe care-i parcurgem de obicei la testări.

Pachet

Spre deosebire de seria flagship de la Samsung, Galaxy S, modelul 12 din seria A (încă) nu a abordat trendul lipsei unui alimentator din pachet și dacă o făcea probabil aveam printre cele mai mici pachete de pe piață. De ambalaj vorbim aici, iar A12 are chiar și cu fast-charger inclus, pe lângă nelipsitul cablu USB – USB Type-C, cheița pentru sertarul cu SIM, cărticica de garanție și ghidul rapid.

Dacă despre interiorul alb al cutiei cu accesorii de aceeași culoare am aflat, exteriorul este tot alb, pe care este imprimat o imagine cu smartphone-ul, logo-ul Samsung și denumirea modelului, codurile de bare aferente și câteva informații scrise mic. Asta este tot! Cutia are dimensiuni reduse, cântărește puțin și e gata să fie desfăcută pentru a ne bucura de A12.

Smartphone-ul nu vine cu folie aplicată pe ecran, dar prima oară când vei desface cutia va trebui să dai o țiplă jos de pe întreg device-ul inclusiv mici folii aplicate și pe lateralele acestuia. Ghidul și cărticica de garanție vin într-o cutiuță de carton.

Aspect

Chiar dacă A12 este cel mai mic din noua serie A din care fac parte și A32, A52, A72, design-ul este aproximativ același, aspectul fiind în general slim și plăcut cu o greutate redusă.

A12 are o ramă de plastic, la fel și capacul de pe spate, display-ul fiind cel care aduce “greutatea” device-ului cât despre culoare avem câteva variante, de această dată fără denumiri “pompoase” ci doar “Black, White, Blue, Red”, iar la noi a ajuns cea Blue.

Marginile rotunjite ale ramei de plastic nu arată rău de loc și sunt completate de capacul de pe spate care în jumătatea de jos are o textură mată unde avem și logo-ul, iar cea de sus este striată, pe partea din stânga, într-un pătrat negru, având 4 camere, sub acestea și un mic LED Flash.

Display-ul este de 6.5 inch și are în partea de sus difuzorul, foarte bine ascuns și camera selfie, pe centru, iar pe latura de jos avem microfonul, difuzoru, portul USB Type-C și jack-ul pentru căști. Pe latura de sus, avem decât un microfon pentru anularea zgomotului de fundal; pe latura din stânga avem sertarul pentru dual-SIM, iar pe cea din dreapta butoanele de volum +/- și butonul de Power cu senzorul de amprentă integrat în acesta.

Cum îmi place să zic de fiecare dată despre device-urile mobile, simplitatea și abstractul contează foarte mult și se aplică și modelului de față. Atât culorile alese, finisajul optat și felul cum se îmbină toate – rama, capacul spate și display-ul, fac din A12 un device plăcut la vedere, dar și la atingere/utilizare.

Tehnic

Trecând peste un aspect simplu, dar atrăgător, A12 “ascunde” sub capotă un procesor Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm) cu 8 nuclee, un GPU PowerVR GE8320, memoriile de stocare venind cu diferite memorii RAM: 32GB 3GB RAM, 64GB 4GB RAM, 128GB 4GB RAM și 128GB 6GB RAM. Memoria internă poate fi extinsă prin microSDXC până la 1TB, nefiind nevoie să sacrifice al doilea SIM, fiind loc pentru toate trei.

Dimensiunile lui A12 sunt de 164 x 75.8 x 8.9 mm, are o greutate de 205 g, carcasa fiind confecționată din plastic tare (rama și capacul spate), iar display-ul Infinity-V, după cum spuneam mai sus, este unul (HD+) IPS de 6.5 inch cu o rezoluție maximă suportată de 720 x 1600 pixels și o densitate a pixelilor de 270 ppi.

La conectivitate mobilă avem suport 4G/LTE, respectiv Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4GHz și Bluetooth 5.0, are NFC și suport A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, iar încărcarea și schimbul de date se face prin portul USB Type-C 2.0 prin cablul din pachet.

Bateria este Li-Po 5000 mAh cu suport pentru Adaptive Fast Charging 15W și avem inclus chiar și un radio FM cu RDS și posibilitate de înregistrare.

La capitolul senzori sunt prezenți cel de amprentă, grip, proximitate și accelerometru, iar pe partea de audio avem un difuzor și port jack 3.5mm pentru căști cu microfon.

Camerele principale, în număr de 4, sunt de 48 MP, f/2.0 (wide), 5 MP, f/2.2 (ultrawide), 2 MP, f/2.4, (macro) și de 2 MP, f/2.4, (depth), iar cea selfie este de 8 MP, f/2.2. Înregistrările video se pot face la rezoluția maximă Full HD (1080p) la 30fps și nu lipsește LED-ul Flash.

Sistemul de operare este Android 10 cu One UI și include câteva dintre aplicațiile proprietare Samsung și beneficiază de securitate avansată prin Knox.

Din punct de vedere tehnic, A12 pare să aibă cam tot ce trebuie să nu facă de rușine aspectul simplu și atrăgător, împreună făcând din device unul potrivit pentru orice tip de utilizator. Ne vom convinge imediat, după ce-l testăm.

Testare

Noua serie A (din care fac parte și A32, A52, A72) continuă să se îmbunătățească și să se mențină pe piață la segmentul low, sau chiar și middle, aducând posibililor clienți tot ce au nevoie de la smartphone-ul lor, dar la un preț cât mai rentabil.

A12 fiind primul model din această serie conține specificațiile cele mai reduse, din punct de vedere tehnic, sacrificând anumite aspecte pentru un preț mai mic și la o primă vedere, în mână este destul de atrăgător.

Plasticul folosit la carcasă este rezistent și plăcut atât vizual cât și la atingere și se așază bine într-o palmă de mărimi medii și mari și probabil poate fi ținut fără probleme și în ambele mâini de către cei cu palme mai mici. Culorile alese sunt frumoase, îmbinarea finisajului mat cu cel cu striații și colțuri rotunjite rezultând un design atrăgător, iar dimensiunile, cât și greutatea fiind și ele perfect balansate.

Display-ul este generos dar care nu se bucură de o rezoluție prea mare, iar în lumină puternică contrastul nu prea face față. Touch-ul este responsive și spațiul de lucru este destul de mare, chiar și la rezoluția de 720 x 1600 pixels, dar nu avem un refresh mare/dinamic. Filmele/serialele HD via YouTube, Netflix, HBO GO se văd totuși bine în lumină normală sau întuneric, difuzorul mono redând sunetul destul de tare ca volum, dar la o calitate medie. Situația fiind alta la conectarea unor căști (preferabil de calitate) prin port-ul jack sau Bluetooth. Spotify se aude bine prin a doua metodă și chiar e o plăcere să asculți muzică așa.

Vitezele de transfer via Wi-Fi sunt limitate la 2.4Ghz, dar poți urmări/asculta fără probleme conținut HD/muzică via streaming și chiar și jocurile merg bine precum Asphalt, Call of Duty Mobile și prin streaming via GeForce NOW (Death Stranding, The Witcher 3: Wild Hunt, Watch Dogs 2, Horizon Zero Dawn) posibil cu ajutorul controller-ului de PS4 Pro, în cazul meu (conectat pe Bluetooth). Bineînțeles că experiența cu adevărat bună va fi pe ecranele mari (TV, Monitor), dar dacă te afli undeva departe și ai chef de joacă, ei bine… se poate.

Performanțele fiind clar mai mici față de flagship-uri, A12 este capabil de cele de mai sus totul având, bineînțeles anumite limite. Pe parcursul acestor teste am fost cu ochii pe baterie, a cărei capacitate este destul de măricică și așteptările mi-au fost atinse, o zi fiind îndeajuns pentru a folosi smartphone-ul în regim mediu de utilizare, dar chiar și așa, încărcarea este rapidă prin alimentatorul din cutie, deci nu-ți faci griji de “timpi morți”.

Pe parcursul testelor A12 s-a încălzit puțin, dar la fel de repede cum se încălzești atât de repede se și răcește atunci când tehnic nu mai este solicitat.

Android 10 se “mișcă” parcă un pic cam lent la comenzi date, dar per total experiența de utilizare este fluentă, fără întreruperi și nu am întâmpinat probleme. Nu lipsesc nici aplicațiile dedicate Samsung care să te ajute să folosești accesorii Samsung, sau alte device-uri compatibile și avem suport și pentru aplicații din magazinul Google Play. De asemenea, experiența utilizării rețelelor de socializare, dar și a browsing-ului, este destul de plăcută.

Am putut conecta și controla rapid smartwatch-ul Samsung, o bandă LED și împerechea pentru transferuri alte smartphone-uri Samsung, iar convorbirile telefonice și cele video via Zoom, WhatsUp au decurs bine, calitatea audio fiind bună, prezența unui radio FM fiind… să zicem interesantă.

Camera foto/video chiar dacă nu abundă în prea mulți megapixeli, avem totuși tehnologia LIVE implementată (bookeh), zoom-ul digital 10x, funcția macro fiind și ea la îndemână, iar pozele pe timp de noapte mai bine încercați să le săriți. Filmările Full HD, poate pot părea “mici” luând în considerare disponibilitatea 8K, dar pentru o utilizare în scopuri mai puțin profesionale, rezultatele sunt decente.

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Concluzie

Cei nepretențioși care au nevoie de un smartphone pe care să poată iniția/prelua apeluri audio/video, să-l poată folosi la entertainment – jocuri, aplicații, muzică, filme, sau pur și simplu pentru la școală sau la serviciu la task-urile de zi cu zi, A12 este ceea ce au nevoie.

Samsung Galaxy A12 poate fi comercializat pornind de la prețuri de 699 lei, prețurile variând în funcție de memoria internă aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.