Câmpina, Bârlad și Pitești – primele orașe care au primit Centenarul Filmului Românesc

0
1035
Ascultă acest articol


Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns în ultimele două săptămâni în trei localități din România: Câmpina, Bârlad și Pitești. Aceste episoade ale proiectului au adus aici filme ca Aferim!, Restul e tăcere sau Bacalaureat. La acestea, se adaugă o vizionare specială a documentarului produs și realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES, pentru și despre Centenarul României: România, la 100 de ani.

Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns până acum în 14 localități din România și Republica Moldova și își continuă în perioada următoare drumul prin țară.

EPISODUL 8: CÂMPINA
Sâmbătă, 12 mai 2018, s-a scris Episodul 8 al Centenarului Filmul Românesc, la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina. Municipiul Câmpina a fost primul oraș care a răspuns pozitiv propunerii noastre de a proiecta un film românesc, în contextul Anului Centenarului. În foaierul Casei de Cultură din Câmpina a putut fi vizionată expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agerpres, odată cu Centenarul Marii Uniri.

Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”, realizat de Agenția Națională de presă AGERPRES, a fost vizionat de publicul din Câmpina, înainte de începerea filmului Aferim!. Documentarul, despre care directorul Agerpres, Alexandru Giboi spune că este „sută la sută despre emoții”, ilustrează ziua de 1 Decembrie 1918, actele premergătoare, cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare, dar și dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor.

TOMA CUZIN: „Aferim! e o poveste. A noastră”

„Aferim și documentarul Agerpres sunt un șir de lecții de istorie pentru noi. Suntem mândri că facem parte din cele 100 de orașe selectate în cadrul proiectului”, a declarat Marian Dulă, Consilierul Primarului din Câmpina.
„Ideea realizării acestui proiect nu a putut decât să ne bucure. Filmul face parte din cultura poporului român, iar celebrarea lui în cadrul Centenarului nu poate fi decât o idee bună. Consider că o astfel de inițiativă este mai mult decât bine-venită. Câmpina este un oraș cu o tradiție istorică bogată și un public receptiv la astfel de evenimente”, a declarat Alexandra Ioniță, Directorul Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina.

După proiecție, invitatul special al evenimentului, actorul Toma Cuzin, a rămas pentru a răspunde celor prezenți la întrebările legate de film. El a întărit ideea că filmul a fost apreciat în cadrul festivalurilor datorită faptului ca oferă o imagine reală asupra problemelor sociale cu care se confruntă societatea românească. Tot el a spus despre peliculă că este un film cu oameni și pentru oameni: „Aferim! e o poveste. A noastră”.

De altfel actorul a mai declarat: „Când joc la teatru, într-un film sau serial mă simt la fel e bine. Dacă ai pasiune și îți place ceea ce faci, nu contează locul. Aferim este o poveste cu oameni și pentru oameni, o poveste a noastră, a societății românești, cu bune și cu rele. Filmul nu este despre rromi, ci despre adevăr”.

EPIDOSUL 9: B RLAD
Episodul 9 al Caravanei Centenarului Filmului Românesc s-a scris pe 13 mai 2018, la Bârlad, acolo unde a rulat filmul românesc Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil și documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”, realizat de Agenția Națională de presă AGERPRES.

Spectatorii au putut viziona și expoziţia de fotografie România: Evoluţie, realizată de Agerpres, în contextul anului centenar al României.

„Caravana Centenarului Filmului Românesc este un proiect îndrăzneț, unul așteptat și căutat, pentru că în ultima perioadă tinerii caută tot mai mult filmul românesc. La rândul nostru, implicăm tinerii în activitățile ce țin de Centenarul Marii Uniri.” – Dumitru Boroș, Primarul Municipiului Bârlad.
Invitatul special al proiecției, actorul Ovidiu Niculescu, le-a transmis bârlădenilor un mesaj video: ,,A fost o oportunitate fantastică să lucrez la acest film, să pot să studiez cu adevărat un personaj, să pot să mi-l asum cu adevărat, iar aceasta e o întâlnire care se întâmplă foarte rar în viața unui actor și mă bucur de ea și de tot ceea ce m-a învățat. Să nu uităm că filmul acesta vorbește despre creativitate și despre voința cu care cineaștii români, încă de la început, indiferent că au fost actori sau scenariști și-au dat sufletul pentru această meserie superbă”.

Seara a continuat cu discuții despre film și despre felul în care cinematografia poate ajuta să vedem realitățile din jur, printr-o altă dimensiune.

EPISODUL 10: PITEȘTI
Pe 20 mai 2018, în ziua în care s-au împlinit 630 de ani de la prima atestare documentară a Piteştiului, a avut loc inaugurarea Cinematografului Bucureşti din subordinea Primăriei municipiului Piteşti. Prin parteneriatul cu Centenarul Filmului Românesc, piteștenii au putut viziona filmul Bacalaureat, în prezența actorilor Adrian Titieni și Lia Bugnar, care au rămas până la final, pentru a discuta cu publicul.

„Demersurile pentru înfiinţarea cinematografului au început în august 2006, patru ani am luptat să obţinem Cinematograful Bucureşti de către Primăria Piteşti, în aceeaşi zi în care a fost preluat a fost predat Filarmonicii Piteşti, după care această clădire a fost prinsă în proiectul european cu privire la Centrul Multifuncţional. S-a întîrziat inaugurarea odată cu Filarmonica, întrucît nu aveam autorizaţie de securitate la incendiu. Ne-am mişcat foarte repede pentru a pune în funcţiune şi cinematograful de ziua oraşului” – managerul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu.

„Cred că peste o sută de ani, filmul ăsta va sta în picioare în continuare. Proiectul aceasta este minunat, duceți-l mai departe. Școala românească de cinematografie produce, și asta este perfect pentru noi.” (spectator din Pitești)

Invitații speciali ai evenimentului, actorii Lia Bugnar și Adrian Titieni au stat de vorbă cu publicul și au apreciat faptul că se întâmplă astfel de evenimente: „Sunt plăcut surprins de cât de multă lume este în sală. Cred că începe o poveste cu drumuri dese la Pitești și suntem onorați să fim aici”.
Lia Bugnar a punctat importanța filmului românesc pe marele ecran din țara noastră: ,,Eu cred că filmele românești au mult mai multe bile albe decât oricare film american sau italienesc, pentru că ne putem regăsi în el. Suntem noi acolo și, oricum ar fi, în momentul în care ne vedem noi acolo, într-o oglindă mărită putem încerca să mai îndreptăm lucrurile”.

La finalul întâlnirii, actorul Adrian Titieni a subliniat faptul că filmul românesc reprezintă, în mare parte, chiar viața noastră: ,,Filmul românesc ajunge de multe ori să fie mărturie a vieților noastre. Acum, filmul românesc este prezent la toate festivalurile importante de film, din afară, iar acest lucru înseamnă ceva: este vorba despre o sumă de tineri revoltați, care au spus cu înțelepciune ‹‹Până aici!››, care au reconfigurat o cinematografie”.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.