Home / Filme / Acțiune / The Maze Runner
The Maze Runner

The Maze Runner

Chiar şi ca nou-venit, Thomas are o senzaţie neliniştitoare de familiaritate cu Luminişul şi cu Labirintul. Ceva zăvorât în amintirile lui ar putea fi cheia care să rezolve misterele Labirintului şi poate chiar pe ale lumii de dincolo de acesta.

RegizorWes Ball

ScenariuNoah Oppenheim, Grant Pierce Myers

Durata : 86 min

Lansare : 19 septembrie

Studio : 20th Century Fox, Gotham Group

Clasificare : A.P.12

Actori :

Dylan O’Brien     …     Thomas
Aml Ameen     …     Alby
Ki Hong Lee     …     Minho
Blake Cooper     …     Chuck

Sumar: “Într-o lume post-apocaliptică, Thomas este trimis într-o comunitate de băieți, după ce și-a pierdut memoria. El își va da seama curând că sunt blocați într-un labirint din care trebuie să scape.”IMDb

Despre:

Thomas se trezeşte într-un lift care urcă încet. Când liftul se opreşte şi uşile se deschid, ajunge în mijlocul unei colonii de băieţi care îl întâmpină în Luminiş – un vast spaţiu deschis înconjurat de ziduri uriaşe de beton. Mintea lui Thomas este pustie. Nu ştie unde este şi de unde a venit; nu îşi aminteşte cine sunt părinţii lui, ce trecut a avut sau măcar cum se numeşte.

Thomas şi ceilalţi nu ştiu cum sau de ce au ajuns în Luminiş. Ştiu doar că în fiecare dimineaţă se deschid uriaşele uşi de beton care dau spre Labirint. Uşile se închid în fiecare seară, la apusul soarelui. La fiecare 30 de zile, liftul aduce un nou băiat. Comportamentul Labirintului fiind previzibil, sosirea lui Thomas era aşteptată. Dar, cu mai puţin de o săptămână după aceea, se produce un eveniment neaşteptat: uşile liftului se deschid din nou, scoţând-o la iveală pe Teresa, prima fată care ajunge în Luminiş.

Thomas află că fiecare locuitor al Luminişului are un rol de jucat, de la grădinărit şi construcţii la calitatea de alergător de elită care cartografiază zidurile Labirintului ce îi ţine captivi, ziduri care îşi schimbă configuraţia în fiecare noapte. Alergătorii Labirintului se luptă cu timpul, încercând să acopere o suprafaţă cât mai mare până la sfârşitul zilei, când Labirintul se încuie, iar pe coridoarele structurii de beton încep să dea târcoale ucigătorii Grievers, entităţi biomecanice.

Chiar şi ca nou-venit, Thomas are o senzaţie neliniştitoare de familiaritate cu Luminişul şi cu Labirintul. Ceva zăvorât în amintirile lui ar putea fi cheia care să rezolve misterele Labirintului şi poate chiar pe ale lumii de dincolo de acesta.

THE MAZE RUNNER este ecranizarea primei cărţi dintr-o serie de succes creată de James Dashner. Romanul a fost publicat în 2009 şi a intrat în clasamentul bestsellerelor New York Times, captivând imaginaţia cititorilor din întreaga lume, care l-au descris drept o combinaţie între Împăratul muştelor, Jocurile foamei şi legendarul serial de televiziune Lost: Naufragiaţii. Dashner înţelege aceste comparaţii, mai ales cea cu Împăratul muştelor, dar precizează că, în esenţă, THE MAZE RUNNER este o poveste foarte diferită. “Nu cred că personajele ar reacţiona ca în Împăratul muştelor“, explică el. Cred că ar fi mai civilizate, mai ordonate şi mai hotărâte să supravieţuiască şi să scape. THE MAZE RUNNER este un roman de aventuri, dar este şi despre potenţialul spiritului uman”.

Cartea a atras atenţia producătorilor Ellen Goldsmith-Vein şi Lee Stollman, de la compania de management/producţie The Gotham Group. “Vedem multe romane pentru tineri”, explică Stollman. “Căutăm mereu o poveste care să creeze o lume de proporţii vaste, să aibă personaje cu care să te poţi identifica şi elemente pe care nu le-am mai văzut”. Au găsit toate aceste lucruri în cartea lui Dashner.

Pentru a realiza o adaptare cinematografică fidelă a romanului, studioul a apelat la producătorul Wyck Godfrey, de la Temple Hill Entertainment, care s-a bucurat de un uriaş succes cu filmele din seria Amurg. Godfrey spune că fiii lui, Wyatt şi Hudson, au meritul de a fi adus în atenţia sa romanele din seria Maze Runner. “Când am fost abordat de 20th Century Fox şi mi s-a oferit această ocazie, am acceptat imediat, deoarece copiii mei vor fi fericiţi că în sfârşit fac un film care să le placă şi lor“, afirmă producătorul.
Pentru a satisface aşteptările pe care le aveau din partea ecranizării admiratorii devotaţi ai romanului The Maze Runner, echipa de producţie a apelat la regizorul debutant Wes Ball. Singura realizare regizorală anterioară a lui Ball fusese Ruin, un scurt-metraj de animaţie computerizată cu durata de şapte minute, care devenise un adevărat fenomen pe internet.

The Maze Runner/Labirintul: Evadarea este distribuit în România de Odeon Film și va fi lansat în cinematografele din țară din 19 septembrie.

Recenzie:

Altă distopie? Da. Scenariu post-apocaliptic? Bingo. Adolescenţi puşi într-o situaţie dificilă aparent fără nicio cale de scăpare? Exact.

În cazul acesta, ce rost mai are să merg la film?

Captiv în labirint face parte din categoria aceea de filme unde pe tot parcursul unei scene alerte, îţi ţii respiraţia până ce personajele reuşesc cu brio să treacă de pericol. Categoria aceea de filme în care trăieşti fiecare moment alături de eroi, fiecare victorie şi fiecare eşec fiind al lor, dar şi al tău. Cu alte cuvinte, filmul nu atinge complexitatea Jocurilor Foamei, însă protagoniştii îi întrec (pun intended) cu uşurinţă pe Tris şi Tobias (Divergent) sau Jonas (Darul lui Jonas).

În primele minute ale filmului facem cunoştinţă cu Poienarii, rolurile lor şi norul dens de confuzie amestecată cu angoasă în care se află aceştia. Însă Thomas, interpretat de către Dylan O’Brian, băiatul ce deţine calităţile necesare oricărui personaj principal – cutezanţă, curiozitate, agilitate şi isteţime – e lumina lor prin peisajul obscur în care au trăit până acum: îşi pune întrebări constant, caută soluţii improbabile la probleme imposibile şi cel mai important, speră.

Suntem călăuziţi pe tot parcursul deplasării în interiorul lumii labirintului de coloana sonoră vibrantă compusă de John Paesano, având impresia că respiraţia lui Thomas şi aghiotanţilor săi (Alby, Minho, Newt) ne suflă în ceafă. Lungmetrajul uimeşte de asemenea şi la capitolul efecte vizuale, estetica şi multilateralitatea labirintului fiind unice. În ciuda faptului că sunt „prospături” în domeniu, O’Brian (pe care îl ştim şi din serialul hit Un vârcolac adolescent), Kaya Scodelario (Skins), Thomas Brodie-Sangster (Urzeala Tronurilor), Will Poulter (We’re the Millers) şi restul îşi joacă personajele bine, tuturor lipsindu-le privirea goală şi inexpresivă a Odeyei Rush din Darul lui Jonas.

Asemeni oricărei alte adaptări de carte, multe detalii au fost omise şi altele adăugate, încercând să se evite încărcarea acţiunii. Oricât ne-ar plăcea ideea de film „mereu pe fugă” (then again, pun-intended), momentele de respiro au fost neglijate, iar în cele care se voiau pauze, regăsim treptat răspunsuri la întrebările pe care şi le puneau Poienarii. Surprinzător însă, intriga secundară romantică nu este prezentă, şi asta din cauză că Wes Ball a condus vehiculul acestei pelicule cu o viteză prea mare pentru a permite dezvoltarea unei relaţii mai intime între Thomas şi Teresa. Singura legătură semnificativă pe care o are Thomas este cu cel mai tânăr dintre Poienari, Chuck.

scared

Aceşti tineri însemnaţi (Thomas – Thomas Edison, Newt – Isaac Newton, Alby – Albert Einstein, Teresa – Maica Teresa etc.) învaţă că a supravieţui nu înseamnă a se împăca cu nişte condiţii oferite de nişte fiinţe cu identitate necunoscută, ci a lupta şi a te strădui de parcă azi ar fi ultima zi în care mai vezi lumina soarelui, ştiind că nu depui efort numai pentru tine, ci şi pentru cei care au rămas în urmă.

Captiv în labirint se regăseşte în clasa aceea de filme după care părăseşti sala de cinema cu adrenalină curgând în doze impresionante prin vene şi un zâmbet larg pe faţă.

Eliza

Postere:

Instantanee:

Trailere :

Puteți să ne scrieți și voi pe mail sau la comentarii și dacă ne place iți publicăm review-ul.

Vă rugăm votați. Părerea voastră contează!

Chiar şi ca nou-venit, Thomas are o senzaţie neliniştitoare de familiaritate cu Luminişul şi cu Labirintul. Ceva zăvorât în amintirile lui ar putea fi cheia care să rezolve misterele Labirintului şi poate chiar pe ale lumii de dincolo de acesta. Regizor : Wes Ball Scenariu : Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers Durata : 86 min Lansare : …

Review Overview

Scenariu - 90%
Imagine - 85%
Sunet - 80%
Distribuție - 85%

85%

Bun!

Summary : Altă distopie? Da. Scenariu post-apocaliptic? Bingo.

User Rating: 4.93 ( 2 votes)
85

About Jimmy_X

"You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?"

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top