Killers of the Flower Moon – Recenzie

"Fanii filmelor cu gangsteri vor fi încântați de noul film al lui Scorsese"

0
1177
Ascultă acest articol


“Trăim pe un asemenea ritm al nerăbdării încât uneori nu e suficient să convingi pe cineva să vadă un film doar datorită regizorului și distribuției deosebite.”

Regizor: Martin Scorsese

Scenariu: Martin Scorsese, Eric Roth, David Grann

Gen: Crimă, Dramă, Istoric

Lansare: 20.10.2023

Durata: 3 ore 26 minute

Studio: Appian Way, Apple TV+

Clasificare: N-15 – Nerecomandat 15

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Leonardo DiCaprio … Ernest Burkhart

Robert De Niro … William Hale

Lily Gladstone … Mollie Burkhart

Jesse Plemons … Tom White

John Lithgow … Prosecutor Peter Leaward

Brendan Fraser … W.S. Hamilton

Sinopsis:

Regizat de Scorsese și scris pentru ecran de Eric Roth și Scorsese, bazat pe cartea omonimă best-seller a lui David Grann, “Killers of the Flower Moon”, filmul este plasat în anii 1920 în Oklahoma și prezintă crimele în serie asupra membrilor națiunii Osage, bogată în petrol, un șir de crime brutale care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Domnia Terorii, care au declanșat o anchetă majoră a FBI, în care a fost implicat J. Edgar Hoover.

Filmul îi are în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion și Tantoo Cardinal.” – Ro Image

Recenzie:

Dintr-o oarecare comoditate, când eram întrebat de cunoscuți în ziua vizionării despre filmul Killers of the Flower Moon / “Crimele din Osage County: Bani Însângerați”, le răspundeam doar că este un film de Martin Scorsese – și era suficient.

De fapt trăim pe un asemenea ritm al nerăbdării încât uneori nu e suficient să convingi pe cineva să vadă un film doar datorită regizorului și distribuției deosebite. Cineva mi-a spus că nici plătit nu ar vedea un film cu durata de 3 ore și 26 de minute. Într-adevăr este un interval lung, dar am descoperit că nu este irosit niciun minut pe parcursul sumbrei narațiuni. Timpul alocat este justificat în fiecare scenă.

Narațiunea descrie îndeaproape o bucățică de istorie americană cunoscută de foarte puțini. Evenimentele sunt relatate, în mod inedit, atât din perspectiva indienilor Osage, a criminalilor și apoi din perspectiva investigatorilor FBI.

Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) se întoarce din război cu niște răni care nu-i permit eforturi fizice, așa că se angajează ca șofer în bogatul oraș Osage prin intermediul unchiului său William Hale (Robert De Niro), binefăcătorul alb al indienilor din zonă poreclit “Regele”. Se îndrăgostește de clienta sa Mollie (Lily Gladstone), cu care se și căsătorește ulterior, care face parte din una dintre cele mai bogate familii ale micului oraș.

E un sentiment revigorant să-l vezi pe DiCaprio într-un asemenea rol. Personajul său nu este tocmai cel mai isteț, ci se lasă ușor influențat de unchiul său. Nici nu este atât de chipeș cum ești obișnuit să-l vezi, aproape că nu mi-a venit să cred ce dinți strâmbi i-au pus actorului.

Prestația lui De Niro este de asemenea fascinantă ca întotdeauna de când lucrează cu Martin Scorsese. Discuțiile pe care le poartă cu nepotul său la început par oarecum inocente și firești, însă pe parcurs ce îți dai seama ce se întâmplă de fapt, te vei îngrozi de intențiile bătrânului.

Prezența filmului pe listele de Oscar nu va fi o surpriză. Autenticitatea interpretărilor îți intră pe sub piele, de la capetele de afiș până la cele mai secundare personaje. De acum vor auzi mulți de Lily Gladstone și sper să o vedem în noi filme cât de curând. În ciuda soartei crude a familiei sale și a bolii sale, Mollie se ține tare. Nu îmi pot imagina altă actriță afișând toate emoțiile unui asemenea personaj.

Psihologia din spatele personajelor negative îmi amintește de stările greu de definit pe care le simțeam când citeam cărți scrise de Dostoievski. Nu știu dacă are același sens pentru toată lumea ceea ce spun. Justificările din spatele crimelor sunt sinistre, mai ales când vezi că unul dintre vinovați s-ar putea să se mintă singur și să considere că nu este atât de grav ceea ce face.

Coloana sonoră realizată de Robbie Robertson potențează dramatismul tutoror scenelor în care este prezentă. Cu precădere sunt obsedat de felul în care piesa „They Don’t Live Long” adâncește gravitatea implcațiilor din spatele unor dialoguri în care se pun la cale crimele.

Muzica îmbină într-un mod unic influențe indiene cu acorduri specifice anilor 1920. Coloana sonoră te integrează complet în cultura Osage dar și în atmosfera tipică acelei perioade de pe continentul American. Este melancolică și dramatică în cele mai potrivite momente.

Toate cadrele arată demențial, având uneori un aspect autentic regăsit în fotografiile de acum un secol. Eu nu aș insista să văd filmul în format IMAX, vei putea savura povestea pe orice ecran atâta timp cât te afli într-o sală de cinema în care să trăiești emoțiile coloanei sonore.

Fanii filmelor cu gangsteri vor fi încântați de noul film al lui Scorsese, chiar dacă nu implică în mod specific gangsteri. Și evident, nici fanii regizorului nu vor fi dezamăgiți. Filmul acesta m-a infuzat cu o stare de groază față de răutatea umană.

Killers of the Flower Moon (prefer titlul în engleză) este de departe unul dintre cele mai bune filme ale anului și mi-a plăcut enorm. Fără să fie un film care m-a binedispus – uneori ne prinde bine și o poveste care ne pică cam greu la stomac.

Crimele din Osage County: Bani Însângerați este distribuit de Ro Image și poate fi văzut în cinematografe începând cu 20 octombrie. A debutat la Films de Cannes à Bucarest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.