Ascultă acest articol


„Poor Things”/„Sărmane creaturi”, o experiență vizuală și emoțională excentrică, semnată de regizorul grec Yorgos Lanthimos (cunoscut pentru The Favourite și The Lobster) și producătoarea Emma Stone, intră în cinematografele din România, începând cu acest weekend.

Cu 11 nominalizări la Premiile Oscar (cel mai bun film, cea mai bună actriță, cel mai bun actor într-un rol secundar, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu, cea mai bună coregrafie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj, cel mai bun montaj), al doilea cel mai titrat film din 2023, după „Oppenheimer”, „Poor Things” prezintă aventura Bellei Baxter (Emma Stone), o tânără femeie readusă la viață din pragul morții de către excentricul om de știință Godwin Baxter (Willem Dafoe), într-un mod plin de umor neconvențional și surprinzător. Bazat pe romanul lui Alasdair Gray, publicat la editura Polirom, „Poor Things” nu este doar un film, ci o performanță vizuală memorabilă, care aduce în prim-plan teme precum constructele și stereotipurile sociale, sexualitatea sau patriarhatul.  

O poveste despre libertate și emancipare feminină

Lungmetrajul a avut premiera pe 1 septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul cel mare, Leul de Aur pentru cel mai bun film. Acestei distincții i s-au adăugat alte peste 70 de premii și peste 300 de nominalizări, dintre care Globul de aur pentru Emma Stone sau Premiul pentru cel mai bun film la secțiunea comedie/ musical, surclasând în această categorie pelicula cu cele mai mari încasări în cinematografe în 2023, Barbie.

Acțiunea din „Poor Things” se desfășoară într-o perioadă gotică imposibil de precizat, într-un univers distorsionat, în care savantul genial Dr. Godwin Baxter reînvie o tânără, implantându-i o conștiință imaculată. Astfel, ia formă Bella Baxter, un suflet de copil, într-un corp de femeie, care își urmărește libertatea și emanciparea, într-o serie de aventuri, întinse pe mai multe continente. Intriga îi implică și pe tânărul student la medicină, Max McCandless (Ramy Youssef), dar și pe avocatul Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), o proiecție a ideii de masculinitate toxică, bazată pe obsesia de control și nesiguranță.

Filmul se remarcă la capitolul costumelor, prin contribuția designerului Holly Waddington, dar și la cel al machiajului și hair-style-ului, semnate de Nadia Stacey. 

Această interpretare plină de curaj poate fi urmărită pe marile ecrane din România începând cu 9 februarie 2024, data premierei oficiale, sau în avanpremierele din datele de 3-4 februarie și 7-8 februarie, în cinematografele partenere, din toată țara. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.