În ordinea dispariţiei (titlul original: Kraftidioten; titlul în engleză: In Order of Disappearance), thriller & comedie neagră scandinavă în regia lui Hans Petter Moland, cu Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz, va avea premiera pe 18 iulie, distribuit în România de Independența Film.

Filmul spune povestea unui om obişnuit, şoferul unei autoutilitare de deszăpezire, care ajunge peste noapte un erou justiţiar necunoscut, un adevărat coşmar pentru bandele de mafioţi, traficanţi de droguri, care operează în zonă.

In Order of Disappearance / Kraftidioten a făcut parte din Competiţia oficială a Festivalului Internațional de film de la Berlin 2014 (6 – 16 februarie).

Regia este semnată de Hans Petter Moland, cunoscut pentru: Aberdeen (2000), A Somewhat Gentle Man (2010), Zero Kelvin (1995), The Beautiful Country (2004). Regizorul norvegian a primit o nominalizare la Ursul de Aur pentru cel mai recent film al său, In Order of Disappearance / Kraftidioten, fiind nominalizat şi în 2004 (The Beautiful Country) şi în 2010 (A Somewhat Gentle Man / En ganske snill mann).

Pe actorul din rolul principal, Stellan Skarsgård, l-aţi mai putut vedea recent în Nymphomaniac, în regia lui Lars von Trier. Alte filme celebre în care a jucat sunt: Breaking the Waves, Melancholia, Good Will Hunting, Ronin, Thor, The Girl with the Dragon Tatoo, The Avengers.

Stellan Skarsgård nu este numai unul din actorii favoriţi al regizorului danez Lars von Trier. Hans Petter Moland, regizorul norvegian al peliculei În ordinea dispariţiei, l-a solicitat pentru cel puţin alte trei filme: Zero Kelvin (1995), Aberdeen (2000), A Somewhat Gentle Man (2010).

Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte.

Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său. În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut, a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni.

O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o portretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz (Downfall, Unknown).

În ordinea dispariţiei / Kraftidioten / In Order of Disappearance este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.