În timpul celui de-al doilea Război Mondial, matematicianul Alan Turing încearcă să spargă codul naziştilor cu ajutorul altora din aceeaşi branşă.
Regizor : Morten Tyldum
Scenariu : Andrew Hodges, Graham Moore
Gen: Biografic, Dramă, Thriller
Lansare : 30 ianuarie 2015
Durata : 114 min
Studio : Black Bear Pictures, Bristol Automotive
Distribuitor : Forum Film
Clasificare : A.P 12
Actori :
Benedict Cumberbatch … Alan Turing
Keira Knightley … Joan Clarke
Matthew Goode … Hugh Alexander
Rory Kinnear … Detective Robert Nock
Allen Leech … John Cairncross
Sumar: “În timpul celui de-al doilea Război Mondial, matematicianul Alan Turing încearcă să spargă codul naziştilor cu ajutorul altora din aceeaşi branşă.” IMDB
Despre: În timpul iernii lui 1952, autorităţile britanice au pătruns în casa lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pentru a investiga un jaf care fusese anunţat de acesta. În final, au ajuns să-l aresteze chiar pe Turing, învinuindu-l de „indecenţă grosolană”, o acuzaţie care va duce la condamnarea sa devastatoare, pentru infracţiunea de homosexualitate. Nici prin gând nu le trecea atunci oficialilor britanici că, de fapt, îl incriminau pe pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. Este renumit faptul că a coordonat un grup divers de savanţi, lingvişti, campioni la şah şi ofiţeri ai serviciilor secrete, punându-se pe seama lui spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. O portretizare intensă, care te urmăreşte, a unui om sclipitor şi complicat, „The Imitation Game / Jocul Codurilor” urmăreşte un geniu care, sub o presiune cumplită, a ajutat scurtarea războiului, salvând mii de vieţi.
RECENZIE BY ELIZA & LUCIAN:
După rolul ce l-a făcut celebru din „Sherlock”, după ce l-a interpretat pe Julian Assange în „The Fifth Estate” şi vocea dragonului Smaug din „The Hobbit: The Desolation of Smaug / The Battle of the Five Armies”, Benedict Cumberbatch revine pe marile ecrane în rolul celebrului matematician care a schimbat istoria – Alan Turing.
Comparaţiile dintre Sherlock şi Alan sunt de înţeles. Ambele personaje sunt distante din punct de vedere emoţional şi au probleme când vine vorba de înţelegerea celorlalţi şi citirii printre rânduri. Aţi putea să-l acuzaţi pe Cumberbatch că se repetă dacă n-ar fi acea scenă finală care expune o dată şi pentru totdeauna umanitatea din Turing. Din fericire, filmul are parte de o distribuţie uşor de îndrăgit, ce impregnează pelicula cu un simţ activ al umorului şi camaraderiei, trăsăturile personajelor contrastând plăcut, cu uşurinţă.
„The Imitation Game” nu este nicidecum un film despre război sau tragedie, ci mai degrabă unul care glorifică realizările extraordinare pe care le-a făcut profesorul Alan Turing pentru istoria omenirii – decriptarea maşinii Enigma şi scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu doi ani. Regizat de norvegianul Morten Tyldum, filmul surprinde punctele interesante şi terifiante din viaţa lui Turing.
Este o producţie biografică hollywoodiană tradiţională, scenariul acesteia atingându-şi obiectivele; condensează firul unui război în două ore, în timp ce vorbeşte despre natura umană îndeajuns de bine ca să mişte publicul. Chiar şi admisele replici siropoase nu mai sună atât de rău atunci când eşti înconjurat de un dialog atât de uşor, ce te captivează. The Imitation Game este un film la fel de zguduitor ca unul ce ar avea loc pe câmpul de luptă, dar, chiar dacă nu e la fel de sever ca o criză de identitate, se simte că îşi pierde cursul de la jumătate, continuând la viteză maximă însă neajungând în locul propus. Se încheie ca nişte reclame expoziţionale care împrumută o notă definitivă concluziei de parcă ar încerca să ne convoace simpatia, sau mai rău, mila.
Chiar dacă temele principale sunt direct adresate, se poate observa că sunt, într-o oarecare măsură, „adăpostite”, ajungând astfel ca evenimentele să nu mai aibă caracter de realitate, ci de reproducţie cinematografică. Undeva în poveste există versiunea „adevărată” ce imploră să fie afişată. Despre pelicule se spune că ar trebui să fie ca o portiţă de ieşire, şi, câteodată, şarmul de modă veche susţinut de o muzică elegantă devine cea mai bună portiţă de scăpare.
E un film despre război, fără război. Mulţumeşte masele, fără îndoială, dar are un mesaj în spate. Celebrează diferenţele dintre noi, ne susţine ticurile şi ciudăţeniile – oricât de diferite ar fi – pentru că, până la urmă, de asta are lumea nevoie.
Recomandăm filmul oricui i-ar face plăcere să înveţe ceva despre omul care a scurtat cel de-al doilea Război Mondial cu doi ani, a salvat 14 milioane de vieţi şi a proiectat şi construit primul computer din lume.
Postere:
Trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=5SmgtBC-u8Q
Nu sunt iubitorul genului, dar Benedict este exceptional. Nota 10. Am vizionat Sherlock si am ramas impresionat. Am vazut trailerul si intradevar idea filmului este noua si buna.
http://www.portalultautv.ro/the-imitation-game-jocul-codurilor-2014/