În România, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile româneşti. Pentru a-şi rezolva o problemă, aceia care au acces şi fonduri sunt nevoiţi să apeleze la farmaciile din străinătate fiind siguri că banii cheltuiţi nu vor mai fi recuperaţi.

Regizor : Claudiu Mitcu

Scenariu :  Vlad Mixich

Gen : Documentar

Lansare : Octombrie 2015

Durata : 100 min

Studio : HBO

Distribuitor : Parada Film

Clasificare : A.P. 12

Sinopsis:  În România, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile româneşti. Pentru a-şi rezolva o problemă, aceia care au acces şi fonduri sunt nevoiţi să apeleze la farmaciile din străinătate fiind siguri că banii cheltuiţi nu vor mai fi recuperaţi. Ceilalţi, mai puţin norocoşi, sunt condamnaţi la întârzierea sau neînceperea tratamentului sau urmarea unui tratament incomplet, cu şanse semnificativ mai mici de vindecare, în prima fază şi, bineînţeles, în cele din urmă, la moarte.

Mulţi dintre bolnavii care încearcă, într-un fel sau altul, să facă rost de medicamente, sunt ajutaţi de o adevărată REŢEA de oameni. Membrii reţelei cumpără medicamentele din străinătate şi le trimit în România cu ajutorul prietenilor, cunoştinţelor, turiştilor care cunosc situaţia respectivă. La ora actuală reţeaua numără peste 250 de oameni şi preţul medicamentelor tranzacţionate anual se ridică la aproximativ 60.000 euro.

Trebuie subliniat faptul că membrii reţelei nu obţin niciun fel de beneficiu material de pe urma participării lor la acest “trafic”. Firul narativ al documentarului e constituit de traseul medicamentelor din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena (situată lângă clădirea Operei) până la bolnavul din România.

Recenzie:

ReteauaMedicamentele pentru bolnavii de cancer se numesc citostatice. Există o diversitate ridicată de asemenea medicamente care sunt foarte importante pentru vindecarea anumitor afecţiuni specifice, iar aceste medicamente nu pot fi înlocuite de altele generice. Nu toate se găsesc pe piaţa din România. Vlad este un bancher român care a iniţiat, acum câţiva ani, o reţea de întrajutorare a bolnavilor din România ce nu reuşeau să găsească acele medicamente.

Practic, este vorba despre oameni obişnuiţi care cumpărau medicamentele din străinătate, le transportau în condiţii optime de conservare (într-o mini-cutie frigorifică) cu avionul şi le dădeau intermediarilor care aveau grijă ca aceste medicamente să ajungă la bolnavi. Această reţea nu percepe bani în plus faţă de costul propriu-zis al medicamenteleor, iar până astăzi, peste 1500 de oameni au contribuit la desfăşurarea acestei uimitoare acţiuni umanitare.

Cauza este faptul că deşi statul român, prin compania Unifarm, cumpără aceste medicamente, dar nu pentru bolnavii din România, le folosesc pentru export.

Documentarul intervievează toţi actorii acestei situaţii: membri ai reţelei, medici, farmacişti, pacienţi, rude ale pacienţilor şi oferă o perspectivă amplă asupra motivaţiei şi a mecanismelor care fac această situaţie atât de gravă şi impresionantă.

Reţeaua este un documentar bine scris, minuţios contruit, după o disciplină evidentă, iar asta se vede mai ales la montaj. Din punctul de vedere al aspectului producţiei, se vede că a fost gândit de HBO, deoarece aceştia de regulă produc calitate, mai ales când este vorba despre film documentar. De altfel, HBO a produs în anii anteriori alte două documentare româneşti larg apreciate: Anul dragonului (2013) şi Omul-pasăre (2014).

Valoarea filmului este că, pe de-o parte, te conştientizează în legătură cu această problemă, iar pe de altă parte te inspiră deoarece această poveste este o dovadă uimitoare a modului prin care oricine poate să contribuie la salvarea şi întreţinerea vieţii unor oameni bolnavi. Mai mult, filmul a reuşit să aducă o schimbare la nivel politic, în sensul că presiunea pe care a pus-o pe Ministerul Sănătăţii din România a dus la aducerea unei părţi din medicamentele respective pe piaţa farmaciilor din România. Reţeaua funcţionează în continuare şi astăzi.

Desigur, în film nu se vorbeşte de metode naturiste de vindecare a cancerului, pentru că nu acesta este focusul.

Documentarul “Reţeaua” va fi difuzat în România de HBO, începând cu octombrie 2015.

Poster:

Reteaua

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.