Sâmbătă seara m-am pregătit pentru noua creație a copilului teribil al festivalului, acest regizor controversat – după cum l-a numit și Cristian Mungiu, cât și pentru sesiunea de Q&A ce avea să urmeze după vizionarea filmului.

Love al lui Gaspar Noé a făcut valuri, valuri și a stârnit o miriadă de reacții în rândurile criticilor de peste tot – un fenomen ce i-ar duce pe unii înapoi în timp cu doi ani, pe când se lansa La vie d’Adele. Eh, avem sau nu o bucățică franțuzească cu strungăreață care nu e exact punctul central al filmului, da’ parcă ea e izvorul tuturor relelor ce se abat asupra personajului principal? Kechiche, care a ajuns la rândul lui în capitala Românicăi (tot grație Les films), vorbea și el despre autenticitatea scenelor de dragoste, despre această experiență năucitoare pe care el a etichetat-o drept dragoste în filmul său.

2

Noé reformulează povestea la Q&A, nu se ferește să aducă-n vorbă numele peliculei ce enumeră-n palmares trei Palme d’Ors, dar vorbește despre celebrul procent de transpirație și imaginație. Pe deasupra, ne dezvăluie și o minunăție de trivia, care parcă-a mai ridicat filmul în ochii mei: Love, după spusele sale, e autobiografic da’ nu prea: cum lui i-a displăcut dintotdeauna numele său de familie, a decis să-l distribuie personajului cu tentă negativă din film; numele personajului principal – Murphy – este numele de fată al mamei sale care a murit acum doi ani – reușind astfel să o onoreze într-un mod ce poate fi cu siguranță considerat unic. Cu zâmbetul pe buze, Noé-și aduce aminte reacția tatălui său după vizionarea filmului, vorbele ce urmând fiind acre și binevoitoare în același timp. De reținut este că Aomi Muyock s-a hotărât că vrea s-o joace pe uraganul Electra de-abia cu o săptămână înainte de începerea filmărilor, înșiruindu-i ”nu”-uri lui Gaspar de fiecare dată când acesta o întreba.

1

La fel cum Abdellatif fusese prins în mrejele farmecului buzelor, coapselor, părului Adelei, la fel și Gaspar se ia de braț cu Aomi Muyock (Electra în film) și de-aici sex, tată. The one that got away, căci susține că nici el nu știe ce s-a întâmplat cu ea. Format dintr-o înșiruire de flashbacks cu cadre simetric-wesandersoniene – ba cu Murphy și Electra unde spațiul dintre cei doi e umplut de aerul expirat sacadat, ba cu Murphy, Electra și Omi, cea din urmă poziționându-se la mijloc – cauza rupturii. Luminile joacă și ele un rol semnificativ: roșii-melancolice, îndrăgostite, pătimașe când relația cu Electra înflorea, slăbite, galbene, îmblânzite și familiale în prezența lui Omi.

3

Dăm sexul la o parte și rămânem c-o linie narativă în urma căreia Gaspar spera să plângem. Personajului lui Karl Glusman nu-i priește viața de tată. Perioada împânzită cu aspirații idealiste care păreau atât de ușor de atins când o avea alături pe femeia vieții sale e la un vis depărtare, rămânând doar praful ca reminescență a unei aparente schimbări tectonice pe care se presupune c-o va produce această peliculă. În urma Ei încolțesc dezolarea și amărăciunea, Murphy întorcându-se chiar și către Dumnezeu în deznodământ. Regizorul a dorit inițial un cuplu adevărat pentru cele două personaje, însă în lipsa unuia îndeajuns de prezentabil pentru marele ecran, a recurs la Karl și Aomi. ”Nu regret decizia mea” spune el.

12182201_951502794921803_520622140_nEfectele 3D aduc aproape de noi totalitatea emoțiilor și rezultatul acestora, însă apetența pentru scatologic inspirată de film eșuează în a stârni mizericordia publicului pentru Murhpy și situația în care s-a plasat pe cont propriu. Axându-se atât de mult pe promovarea lui Love prin intermediul factorului erotic, chiar dacă Gaspar menționează că nu vrea să fie definit de acesta, e un aspect ce răzbate în ochii spectatorului, spre deosebire de sora sa, povestea.

La fel de energic și deschis, regizorul conchide spunând că, provenind dintr-o familie de atei, ar urma (nu prea curând totuși) un proiect unde va spune En garde religiilor și întregului concept de credință. Copil teribilist o dată, copil teribilist pe vecie. In Noé we trust.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.