Pe 18 februarie 1952, o furtună masivă a lovit New England, distrugând orașe de-a lungul Coastei de Est, cu consecințe dezastruoase asupra navelor, inclusiv SS Pendleton, un petrolier T-2 pornit spre Boston.
Regizor: Craig Gillespie
Scenariu: Scott Silver, Paul Tamasy
Lansare: 29 ianuarie
Durata: 117 m
Studio: Walt Disney Pictures, Whitaker Entertainment
Distribuitor: Forum FiForum Film Româniaong>Clasificare: N.15
Actori:
Chris Pine … Bernie Webber
Holliday Grainger … Miriam
Casey Affleck … Ray Sybert
Eric Bana … Daniel Cluff
Sinopsis:
Pe 18 februarie 1952, o furtună masivă a lovit New England, distrugând orașe de-a lungul Coastei de Est, cu consecințe dezastruoase asupra navelor, inclusiv SS Pendleton, un petrolier T-2 pornit spre Boston, care a fost literalmente rupt în două, cu peste 30 de marinari prinşi în interiorul pupei ce s-ascufundat rapid. În calitate de ofițer superior la bord, primul inginer asistent Ray Sybert (Casey Affleck) își dă seama repede că trebuie să preia comanda echipajului speriat și să inspire oamenii să lase deoparte diferențele dintre ei și să lucreze împreună pentru a supravieţui uneia dintre cele mai mari furtuni care a lovit vreodată Coasta de Est. Între timp, după ce vestea dezastrului ajunge la stația US Coast Guard din Chatham, Massachusetts, ofițerul Daniel Cluff (Eric Bana) dispune o operațiune îndrăzneață de a salva oamenii de pe mare. În ciuda neşansei copleșitoare, patru bărbați, conduşi de Căpitanul Bernie Webber (Chris Pine) de la Paza de Coastă, pornesc într-o barcă de salvare din lemn, cu un motor prost echipat și puține unelte de navigație, să se confrunte cu temperaturi sub zero, valuri de 30 de metri înălţime și vânt cu forţa unui uragan.
Recenzie:
Salutare “tovarăși cinefili”!
Regulile sunt reguli… dar le încalc pentru o cauză nobilă!
În seara asta am fost la o nouă vizionare și am plecat din sală, împreună cu soția mea, impresionați, încântați și cu subiect de discuție pe drumul de întoarcere acasă. S-au făcut multe filme, în ultima perioadă, bazate pe fapte reale despre care, în alte condiții, nu am fi auzit, știut nimic niciodată. Și filmul de față nu face rabat de la acest filon cinematografic.
Documentându-mă pentru recenzia de față, am aflat că personajul principal a existat în realitate și că povestea lui este reală. Bernie Webber, căci așa l-a chemat pe Căpitanul nostru, a fost un erou cu adevărat, onorat cum se cuvine. Regizorul filmului, Craig Gillespie, într-unul din interviurile date (vezi aici), spunea că a vrut și a reușit, dacă mă întrebați pe mine, să facă această incredibilă poveste, reală, dramatică și să facă spectatorul să simtă fiorul rece al furtunii pe șira spinării.
Ultimul film văzut de mine, având ca subiect marea și vitregiile ei, a fost In the Heart of the Sea, dar pot să spun cu sinceritate că The Finest Hours a reușit să mă țină cu ochii lipiți de ecran și m-a dus exact acolo unde scenariștii și regizorul și-au dorit.
Filmul prezintă povestea prin ochii a două personaje, implicate direct în acțiunea filmului, este vorba de Chris Pine și Casey Affleck, doi actori pe val în acest moment la Hollywood. Modul în care regizorul reușește să surprindă lupta interioară și cea exterioară a celor două personaje te duce cu gândul la operele cinematografice semnate de Alfred Hitchcock. Dacă ne aducem aminte de rolul magistral jucat de Casey Affleck în The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, de data asta rolul jucat în filmul de față putem spune că se ridică la același nivel actoricesc.
Scenariul filmului este unul solid având la bază un roman scris de Casey Sherman și Michael J. Tougias, apărut în 2010 și intitulat The Finest Hours: The True Story of the U.S. Coast Guard’s Most Daring Sea Rescue. S-a reușit prin construcția asta fabuloasă de cadre și personaje să se creioneze ceea ce multă lume a pierdut pe drum, și anume principiile morale, sănătoase și dârzenia unui om de a nu renunța exact atunci când semenii lui au nevoie cel mai mult de ajutor.
Nu vă mai împui capul cu multe detalii și vă trimit să vedeți filmul. Vă mai pot spune că la final toată sala a aplaudat la scenă deschisă și că merită cu prisosință cei 40 de lei pe care o să îi dați pe bilet. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.
Filmul „The Finest Hours/Furtună extremă” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 29 ianuarie 2016, fiind distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX.
Postere:
Trailer: