Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s – Recenzie

0
3566
Ascultă acest articol


Alice în Ţara Oglinzilor de la Disney este o nouă aventură spectaculoasă în care apar personajele de neuitat din iubitele povestiri ale lui Lewis Carroll şi din lumea pitorească pe care Tim Burton a creat-o pe ecran în filmul Alice în Ţara Minunilor din 2010. Alice se întoarce în Underland şi este însoţită de toate personajele originale, Pălărierul Nebun, Regina Albă, Regina Roşie şi de personaje noi, printre care Timpul.

Regizor: James Bobin

Scenariu: Linda Woolverton

Gen: Aventură, Fantastic, Familie

Lansare:  27 mai

Durata:  113 minute

Studio: Walt Disney Pictures

Distribuitor: Forum Film România

Forum Film RomâniaG

Actori:

Johnny Depp … Hatter Tarrant Hightopp
Mia Wasikowska … Alice Kingsleigh
Helena Bonham Carter … Iracebeth
Anne Hathaway … Mirana
Sacha Baron Cohen … Time

Sinopsis:

Bazată pe a doua carte a lui Lewis Carroll, creatorul fenomenului literar „Alice în Ţara Minunilor”, noua producţie Disney transcende romanul într-o ecranizare memorabilă a clasicei poveşti, adaptate tehnologiei cinematografice revoluţionare şi publicului de astăzi.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Niciodată să nu renunți la prieteni!

alices-adventures-in-wonderlandCând a publicat „Alice în Ţara Minunilor”, în 1856, Lewis Carroll a aprins imaginaţia cititorilor de pe întregul glob cu povestea plină de personaje exotice şi bizarerii, reformând literatura pentru copii. Şase ani mai târziu, odată cu apariţia celei de-a doua cărţi a seriei, „Alice în Ţara Oglinzilor”, autorul şi-a câştigat definitiv locul în topul celor mai iubiţi scriitori, iar povestea micuţei Alice a devenit un prolific fenomen internaţional. Aproape un secol mai târziu Disney producea primul film inspirat din carte, ducând povestea excentrică a lui Lewis Carroll la un alt nivel. În 2010, Tim Burton a regizat o versiune 3D, iar filmul „Alice în Ţara Minunilor” a devenit rapid un blockbuster internaţional, iar în România s-a clasat pe primul loc în Box Office. Astăzi, ciudatele personaje create de Lewis Carroll sunt repere de top în cultura populară globală şi se regăsesc în nenumărate produse de divertisment, de la filme, piese de teatru, adaptări pentru TV, muzică şi chiar modă şi artă.

Linda Woolvertoon, scenarista filmelor „Frumoasa şi Bestia” şi „Regele Leu”, a lucrat la scenariul noului film, dând aventurii imaginate de Lewis Carroll o turnură spectaculoasă. Scenarista nu a vrut doar să preia povestea din carte ci a vrut să creeze o lume fantastică bazată pe povestea originală. S-a axat pe trecutul personajelor deja îndrăgite și, în același timp, a vrut să ne propună și o trecere în revistă a lucrurilor făcute de personajele noastre în toți acești șase ani scurși între prima aventură a lui Alice in Wonderland și momentul actual.Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s - RecenzieTim Burton în 2010 se înhăma la producția și regia unei dintre cele mai așteptate ecranizări, moderne, a poveștii scrise de Lewis Carroll.  Au mai existat și alte ecranizări a celebrei povești în 1951, o alta în 1933, respectiv în 1949 și alte câteva filme de televiziune în 1985 și 1999, dar cea mai de succes ecranizare a fost cea din 2010.

Au trebuit să treacă șase ani ca să ne putem întoarce în universul magic imaginat și creat de Lewis Carroll, dar de această dată cu James Bobin la cârma regizorală, cunoscut pentru scenariile scrise pentru celebrul show de televiziune “Da Ali G Show” și pentru două filme din seria Muppets.

Dacă în primul film din serie s-a văzut și simțit geniul regizoral, marca Tim Burton, iar imersiunea în universul poveștii originale a fost total și chiar personal, în filmul de față, și nu știu de ce, avem parte de o anume distanțare. Nu mai avem parte de acea atingere de geniu și nici viziunea personală a regizorului nu mai este aceeași. Nu vreau să fiu înțeles greșit, filmul este spectaculos din punct de vedere al imaginii și al efectelor speciale, chiar grandioase, dar parcă reci, parcă impersonale şi asta din lipsa de viziune a regizorului.

Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s - RecenzieRegizorul ne propune o Alice matură, căpitan de vas, și cu dorința de a naviga pe mări și oceane, ca și cum nimic din ceea ce s-a întâmplat în prima parte a poveștii nu ar fi afectat-o în vreun fel. Întoarsă acasă după trei ani pe mare își găsește mama în datorii și pe punctul de a pierde și casa în care locuiau. Amish Ascot preia afacerea tatălui său, lordul protector al tinerei Alice, și ca răzbunare pentru refuzul ei de a se căsători cu el, îi forțează mâna în a renunța ori la casă ori la moștenirea lăsată de tatăl ei, și anume vasul Wonder.

Prinsă în tot acest tăvălug Alice dă nas în nas cu Absolem, interpretat de regretatul Alan Rickman, care o anunță că trebuie să se întoarcă de urgență în Țara Minunilor deoarece prietenul ei cel mai bun, Hatter Tarrant Hightopp, interpretat magistral și de această dată de Johnny Depp, are mari probleme și că ea este singura care îl poate ajuta.

Ceea ce pot să spun că mi-a plăcut din punct de vedere al personajelor este faptul că aflăm de această dată mult mai multe lucruri din trecutul fiecăruia, și mă refer aici la toate personajele importante din film, și anume Iracebeth, căreia i-a dat viață superb aceeași misterioasă Helena Bonham Carter, Mirana/Regina Albă, interpretată de Anne Hathaway și până la copilăria și adolescența personajului interpretat de Johnny DeppDefapt, dacă îmi permiteți o comparație, e un fel de Back in Time în Țara Minunilor.

Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s - RecenzieDa, ați citit bine, personajul interpretat de Mia Wasikowska este nevoită să se întoarcă în timp pentru a rezolva lucruri importante din viața prietenului ei pentru a-l scăpa de la moarte și face acest lucru furând un mecanism de la Time, un personaj straniu, spectaculos, interpretat de Sacha Baron Cohen. Trebuie să recunosc că am rămas nu plăcut, ci de-a dreptul siderat de jocul actoricesc al acestui Sacha Baron Cohen, pe care mai toată lumea îl știe de măscărici, trivial și deplasat actor de comedie. De data asta Cohen ne dovedește că poate juca și altceva decât retarzi sau șmecherași.

Spectaculozitatea filmului, chiar dacă nu ne mai atrage în poveste ca și producția lui Tim Burton, constă în efectele vizuale excepționale create de echipa de producție și de scara la care s-a lucrat, dar detaliile tehnice le găsiți într-un articol semnat de colegul meu Claudiu, important e să le căutați pe site.

Nu pot să spun decât jos pălăria pentru cei care s-au ocupat de efectele speciale, și credeți-mă sunt câteva cadre fabuloase. Vă dau doar unul, și anume castelul personajului Time/Timpul și o să vedeți că am dreptate. Sunetul și muzica sunt superbe și dacă filmul nu ne trage în universul lui Alice, muzica o face din plin, parcă suplinind acest mic hickup al filmului.Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s - RecenzieConcluzia este următoarea: cu toate că imersiunea nu mai este la fel ca în primul film și este de înțeles, dacă vreți, pentru că nu a mai fost mâna lui Tim Burton, și se poate să fiu subiectiv aici, filmul este o capodoperă din punct de vedere al imaginii, dar nici povestea transpusă în scenariu nu este de lăsat. Mesajele de dincolo de poveste și personaje sunt cât se poate de reale și de actualitate, cum ar fi sacrificiul pentru prieteni, devotamentul față de ei, valorile familiei, asumarea unor repercursiuni atunci când acțiunile noastre sunt sub auspiciul impulsului de moment șamd. Filmul merită cei 40 de lei pe bilet din toate punctele de vedere, mai ales că se adresează și celor mici și, de ce nu, și celor mai puțin mici. Mergeți să-l vedeți pentru că este un deliciu pentru ochi.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 27 mai în cinematografe să vedeți ”Alice Through the Looking Gl͏a͏s͏s / Alice în Ţara Oglinzilor”, film adus în România de Forum Film România, în format 3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos, varianta subtitrată.

Postere:

alice-through-the-looking-glass-449318l-1600x1200-n-a6c6e1be

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.