Acţiunea filmului „Super băieţi” are loc în Los Angeles în anii ’70, când nepriceputul detectiv particular Holland March şi bătăuşul Jackson Healy trebuie să lucreze împreună pentru a rezolva cazul unei fete dispărute. Investigaţiile lor duc spre o conspiraţie la nivel înalt.
Regizor: Shane Black
Scenariu: Shane Black, Anthony Bagarozzi
Lansare: 27 mai
Durata: 116 minute
Studio: Warner Bros
Distribuitor: Freeman Entertainment
Clasificare: N.15
Actori:
Russell Crowe … Jackson Healy
Ryan Gosling … Holland March
Angourie Rice … Holly March
Kim Basinger … Judith Kuttner
Matt Bomer … John Boy
Sinopsis:
Acţiunea filmului „Super băieţi” are loc în Los Angeles în anii ’70, când nepriceputul detectiv particular Holland March şi bătăuşul Jackson Healy trebuie să lucreze împreună pentru a rezolva cazul unei fete dispărute. Investigaţiile lor duc spre o conspiraţie la nivel înalt.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Unde-s doi puterea crește!
Dacă ar fi să mă rezum la câteva cuvinte în a caracteriza filmul văzut aseară aș spune așa: cea mai inteligentă comedie de până acum, dar cum o recenzie trebuie detaliată și chiar justificată am să merg mai departe și o să vă spun părerea mea despre ”The Nice Guys / Super Băieți” cât pot de obiectiv.Filmul ne trimite în anii ’70, într-o perioadă în care în America totul era high, perioada hippie era la modă și când cea mai tare meserie și cea mai le îndemână era aceea de detectiv particular. Din prima clipă, de la primul cadru filmul ne aduce aminte de celebrul serial din aceeași ani, Starsky & Hutch, unul din cele mai de succes seriale de comedie polițistă. Bine, sunt și mici inadvertențe, cum ar fi coloana sonoră cu piese din 1978 (vezi “The Piña Colada Song”), sau din 1979 (vezi “Escape”), precum și un poster al celebrului film “Jaws 2″, film care nu apare decât în 1978, dar trecem peste aceste mici inadvertențe și intrăm, pe ușa din față, în universul filmului, imaginat, atât ca scenariu, cât și din punct de vedere regizoral de nimeni altul decât Shane Black.
Shane Black vine cu acest film, nu oricum, ci cu un pedeegree consistent în lumea filmelor de acțiune, și trebuie să menționez aici filme ca Kiss Kiss Bang Bang (2005), Iron Man 3 (2013) Lethal Weapon 2 (1989), The Last Boy Scout (1991), filme de box office și cu încasări mari în cinematografe. În acest moment se mai știe despre Black că lucrează la scenariile a două mult-așteptate filme, și anume The Predator și Doc Savage. Așa că omul ăsta e de luat în seamă cel puțin din prisma acestui CV impresionant.
Revenind la film, Shane Black, în afară de faptul că este un regizor foarte apreciat, după acest film ce se lansează în data de 27 mai și la noi, sper, îmi doresc, să devină și mai apreciat ca scenarist. În filmul ăsta își face de cap, la modul frumos, propunăndu-ne un film inteligent, cu umor de mare, mare clasă, un film care te ține cu gura până la urechi până spre finalul filmului. Nu pot să spun că nu există în scenariu și în film momente trase de păr, aș fi ipocrit, dar și acele momente, în ecuația generală a filmului sunt justificabile și bine așezate.
Ni se dă un coate-goale, un detectiv particular, în persoana lui Holland March, interpretat fără cusur de nominalizatul la Oscar, Ryan Gosling, dacă vreți un magnet pentru haos, ghinioane și un tip cu mintea cam înceată. Detectivul nostru este angajat să rezolve o dispariție a unei celebre actrițe de filme pentru adulți și fără să vrea intră în cele mai mari buclucuri posibile. De data asta găsim un Ryan Gosling degajat, relaxat, care își face rolul de prost impecabil, și i se potrivește ca o mânușă, asta dacă e să facem o comparație cu rolul jucat în The Big Short, un film genial de altfel. Personajul lui Gosling, în afară de problemele profesionale pe care le are, are și un sentiment de vinovăție, despre care aflăm ulterior, legat de moartea prematură a soției sale și de faptul că nu este în stare să se descurce de unul singur cu fiica lui, o tânără rebelă adolescentă, Holly March, interpretată de, să zicem debutanta pe marele ecran, Angourie Rice, puștoaică ce-și joacă rolul cu o lejeritate de-a dreptul înspăimântătoare. Cum s-ar spune în cartier, este de-acolo frate!
Viața celor doi este dată peste cap în momentul apariției bătăușului la comandă Jackson Healy, tot un fel de detectiv particular, numai că omul nostru e bun la dat cu pumnu și în a gândi mai puțin. Relația dintre cei trei se dezvoltă excelent, pe tot parcursul filmului, reușind să scoată în evidență, și ca mesaj dacă vreți, că uneori relațiile clădite pe momente tensionate pot devenii strânse și sincere. Personajului Jackson Healy îi dă viață celebrul Russell Crowe, mai gras, mai îmbătrânit, poate mai matur, dar cu o eleganță inconfundabilă. Asta mi-aduce aminte de rolul lui din Gladiator, rol care i-a adus și Oscar-ul.Regizorul a reușit și a știut cum să-i facă pe cei doi protagoniști să-și dezvolte relația celor două personaje principale, în așa fel, încât să apară acea chimie ce transcede dincolo de ecran și îți dă senzația că aștia doi sunt cei mai buni prieteni din totdeauna. Bine, trebuie să recunosc că și cei doi actori au contribuit din plin la acest lucru. Chimia dintre Crowe și Gosling este una pe care foarte rar o mai vezi în filmele momentului. O astfel de chimie a existat la Stan și Bran, la Gibson și Glover și chiar la actorii care au dat viață celebrei serii de televiziune Starsky & Hutch, și anume David Soul și Paul Michael Glaser.
Așa cum spuneam la început, filmul ăsta este o comedie inteligentă, cum rar mi s-a dat să văd în ultima vreme, nici prea-prea, nici foarte-foarte exagerată. Replicile au logică, iar poantele sunt exact acolo unde trebuie să fie. Imersiunea în lumea celor doi este completată exemplar de ambianță, de partea de figurație din film și, de altfel cel mai important, modul cum a fost filmat, cadru cu cadru. Nu în grabă, s-a ținut cont de aproape fiecare detaliu, la filmări, fiecare cadru a fost lăsat să se dezvolte singur și fără a fi tăiat brusc.
Și dacă imaginea este foarte bună, muzica, așa cum spuneam cu micile inadvertențe, este genial aleasă, exact din acei ani, doar piese, una și una, care nu fac altceva decât să te atragă și mai mult spre vizionare. Kim Basinger și Matt Bomer au și ei partea lor în intriga filmului, dar exact atât cât trebuie și se vede că nu au luat în glumă chiar și puținul rol atribuit de Black în filmul său.
Concluzia e simplă, mergeți să-l vedeți pentru că odată vizionat o să plecați mai veseli, cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a vă putea întoarce în timp, în perioada acelor ani, ani care, trebuie să recunoaștem, au fost pentru unii foarte faini. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 27 mai în cinematografe să vedeți ”The Nice Guys / Super Băieți”, film adus în România de Freeman Entertainment, în format 2D.
Postere:
Trailer: