Money Monster spune povestea unei personalități TV, în același timp un guru al investițiilor de pe Wall Street, Lee Gates. Însă atunci când unul din fanii săi ajunge să piardă toți banii familiei din cauza unui pont greșit al lui Lee, lucrurile iau o întorsătură dramatică.
Regizor: Jodie Foster
Scenariu: Jamie Linden, Alan DiFiore
Lansare: 03 iunie
Durata: 98 minute
Studio: Sony Pictures
Distribuitor: InterComFilm
Clasificare: AP.12
Actori:
George Clooney … Lee Gates
Julia Roberts … Patty Fenn
Jack O’Connell … Kyle Budwell
Dominic West … Walt Camby
Sinopsis:
Bărbatul îl ia ostatici pe Lee și întreaga sa echipă TV, în direct, și amenință că îl va omorî pe prezentator, dacă acesta nu reușește să crească valoarea acțiunilor sale înainte ca bursa să se închidă. Rating-ul emisiunii se multiplică rapid, pe măsură ce tot mai mulți localnici încep să urmărească drama în timp real.
Recenzie:
Salutare ”tovarăși cinefili”!
Ca să furi banii altora… ai nevoie de ”mingiuțe” !
Jodie Foster ne propune o fabulă, dacă mi se permite să spun așa, o fabulă cu pildă din viața reală. Morala fabulei cinematografice este că nu trebuie să credem în sistem. Asta pe scurt. Dar, înainte de a vorbi despre film, să vorbim despre regizoarea filmului, Jodie Foster. Actriță prolifică și considerată, alături de Sharon Stone, una dintre cele mai inteligente actrițe de la Hollywood, Jodie a fost printre privilegiații industriei cinematografice, ca un copil răsfățat, care a reușit să se impună și astfel să fie și în postura de a-și alege proiectele și rolurile jucate de-a lungul timpului.Jodie Foster, una dintre cele mai bine plătite actrite de la Hollywood și câștigatoare a două premii Oscar pentru rolurile din „Acuzata” (1988) și „Tăcerea mieilor” (1991) este și regizor de filme. Actrița a declarat că regizează doar filme în care pune suflet deoarece astfel reușește să își înțeleagă sentimentele. Unul dintre subiectele ei preferate este depresia, subiect pe care l-a transpus și în filmul „The Beaver”. Lui Jodie Foster, depresia i se pare fascinantă mai ales, având în vedere faptul că mulți membri din familia ei au suferit de depresie. Faptul că explorează în filme crizele spirituale a ajutat-o să își depașească propriile crize. În momentul în care își dorește să își pună sentimentele în ordine, Jodie Foster regizează un film având ca subiect central un sentiment anume, pe care ulterior, îl analizează din toate perspectivele. Același lucru se întâmplă și cu filmul de față, ”Money Monster / Mașina de bani”.
În thrillerul ”Money Monster / Mașina de bani”, George Clooney şi Julia Roberts îi interpretează pe Lee Gates, gazda unei emisiuni financiare televizate şi pe Patty, producătoarea acestei emisiuni, care sunt puşi într-o situaţie extremă atunci când un investitor furios, care pierduse totul, în persoana lui Kyle Budwell și interpretat foarte bine de Jack O’Connell, le ia pe sus studioul. În timpul unei emisiuni tensionate, care se transmite live la televiziune, Lee şi Patty trebuie să dea în vileag conspiraţia ce stă la baza dezvoltării rapide a pieţelor high–tech din lume. Îl cunoaştem pe acest om, Lee Gates, interpretat de George Clooney, care la început e un tip plin de el, dar gol pe dinăuntru, care se bucură de succes profesional, dar care e de fapt un ratat în ochii altora şi ai lui însuşi şi care, atunci când se confruntă cu o situaţie care-l pune la încercare, se ridică, cu ajutorul Juliei, la înălţimea acestei ocazii, îşi regăseşte umanismul, reuşeşte să se schimbe şi să evolueze. Dansând în platou sau jucând darts, el face aprecieri asupra pieţei de capital, pe care le presară cu glume şi efecte sonore.
Fiind deja la o a doua colaborare cu George Clooney, Julia Roberts o interpretează pe Patty Fenn, producătoarea hotărâtă a emisiunii „Money Monster.” Ea mânuieşte firele nevăzute ale acestui show şi-i şopteşte în ureche lui Lee Gates ce mişcare urmează să facă. Rolul Juliei are, nu putem spune că este rol de compoziție, un rol important în plotul filmului, fiind, dacă vreți, persoana care mânuiește sforile, din spate, cel puțin în ceea ce privește acțiunea din platoul de filmare, chiar și în momentele de tensiune create odată cu apariția personajului interpretat de Jack O’Connell.
Atunci când recomandarea lui Gates de a investi în Ibis Clear Capital se duce de râpă, întrucât valoarea acţiunilor scade vertiginos, complicitatea sa ajunge în prim-plan pentru că un investitor păgubit, Kyle Budwell, reuşeşte să deturneze emisiunea live „Money Monster”, învinovăţindu-l pe Gates, pe care-l ţine sub ameninţarea cu moartea. Preluând emisiunea lui Gates, acest om declanşează o criză care se derulează în timp real şi în direct, la televiziune. Gates începe să vorbească cu Kyle la început pentru a-şi salva viaţa. El este ajutat de Patty, care rămâne o prezenţă liniştitoare în camera de regie. Ulterior, în timp ce Gates şi Patty încearcă să-şi dea seama ce s-a întâmplat, ei se înduioşează gândindu-se la suferinţa lui Kyle, redescoperă în ei entuziasmul şi impulsul de jurnalişti, dezvăluind o conspiraţie regizată pe Wall Street, care îi depăşeşte cu mult pe protagonişti.
Rolul lui Kyle Budwell, omul obişnuit care a recurs la măsuri disperate după marele fiasco al băncii, când toate economiile lui de o viaţă au fost distruse, a fost asumat de către Jack O’Connell. Starul debutant din Unbroken, O’Connell îi dă viaţă aici lui Kyle, un tânăr decent şi muncitor care cedează psihic sub presiunea falimentului personal. Kyle este om modest, care a crezut că dacă va face ceea ce trebuie şi va munci cinstit, va putea să realizeze ceva în viaţă. El a moştenit nişte bani pe care i-a investit cum a putut mai bine, dar acum i-a pierdut din cauze necunoscute, pe care nu le poate controla. Tot ce avea pe lume a dispărut într-o clipă, iar el nu înţelege de ce şi cum. Kyle refuză să accepte eşecul şi să meargă mai departe, el vrea să riposteze, să lupte pentru dreptatea lui. Personajul lui Jack O’Connell este o victimă a unui sistem financiar, care e lipsit de măsuri preventive menite să protejeze piaţa de manipulări sau disfuncţii.
Secretele și dedesupturile afacerii prin care Kyle și mulți alții ca el au rămas fără bani, ușor, ușor, sunt descoperite de echipa Gates/Fenn și aduse pe micul ecran fără menajamente. Imaginea, sunetul și muzica sunt foarte bine creionate și nu deranjează, dar nici nu te face să reții ceva, ma refer la muzică. S-a vazăut rigurozitatea și predilecția spre detalii în viziunea regizorală și asta e o notă foarte bună pentr film și pentru regizor.
Ca și concluzie putem spune că ”Money Monster / Mașina de bani” este e un mainstream thriller care e incitant, rapid, isteţ şi totuşi relativ uşor de înţeles. Celălalt motiv, pentru care vrei să mergi la cinema să-l vezi, este că te va impresiona cu siguranţă o poveste reală, incredibil de relevantă. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.
Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 27 mai în cinematografe să vedeți ”Money Monster / Mașina de bani”, film adus în România de InterCom Film, în format 2D.
Poster:
Trailer: